+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs
2020. február 26. szerda, 22:35
A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

Kimutatták a koronavírust Romániában is. Ezt az ottani egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, Horațiu Moldovan jelentette be szerda késő este. Egy Gorj megyei férfiről van szó, aki kapcsolatba lépett azzal az olasz féfivel, aki pár napja járt Olténia ezen részén. A beteget a bukaresti Matei Balș Intézetbe szállítják, ott fogják kezelni.

 

 

Már napok óta gyanították, hogy Olaszország fertőzött, főleg északi régióiból fog megérkezni Romániába a kór, ám

 

a szakértők inkább arra számítottak, hogy a többmillió külföldön dolgozó román állampolgár egyike révén hurcolják majd be, amikor szokás szerint hazalátogatnak a munkavállalók.

 

Ám a szóban forgó olasz férfi ügyében már napok óta folytak a vizsglatok, miután kiderült, hogy romániai látogatása után kimutatták nála a betegséget: a román hatóságok feltérképezték, merre járt, és elkezdték azok vizsgálatát, akikkel kapcsolatba lépett. A most megerősített romániai eset az első, ám még egy koronavírus-gyanús személy eredményeire várnak. Ez utóbbi is az olasz férfival volt egy rendezvényen, amikor Gorj megyében járt a vendég. 

 

Épp a bejelentés napján tudatta a román ügyvivő kormányfő, hogy minden megyében biztosítottak az intézményes karanténhelyek arra az esetre, ha felütné a fejét Romániában a koronavírus-járvány. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának tanácskozásáról távozva mondta el, hogy a romániai hatóságok szigorú óvintézkedéseket tesznek. Pár napja még azzal vádolta őket a román sajtó, hogy csak látszatintézkedéseket foganatosítottak. A vesztegzár alatt lévő olaszországi településekről érkező személyeket karanténban helyezik el; azokkal szemben pedig, akik olyan régióból érkeztek, ahol észleltek koronavírusos megbetegedést, de nincs járvány, házi megfigyelést rendelnek el.

 

A karanténok számára minden megyében biztosított a helyszín, és folyamatban van a megbetegedések esetén szükséges anyagok és felszerelések beszerzése is, állítja Orban. Hozzátette, hogy a kormány folyamatosan dolgozik, a vészhelyzeti bizottság már többször összeült tanácskozásra, válságkezelő és kommunikációs csoportok állnak készenlétben minden eshetőségre. Előzőleg Románia Legfelső Védelmi Tanácsa is összeült, megvitatni a szükséges képéseket. Ezt Klaus Johannis államfő kezdeményezte.

 

Lohad az epicentrumban

 

Időközben csökken a kór intenzitása ott, ahol először felütötte a fejét. Folyamatosan kevesebb lesz a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomórészt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest.

 

A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt. Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból. Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek.

 

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

 

A javuló adatok hatására egyre több kínai tartomány és régió enyhíti a járvány miatt bevezetett készültségi fokozatot, és egyes régiókban újra kinyitottak a munkahelyek.

 

A kínai kulturális és turisztikai minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján közölte: más hatóságokkal együttműködésben igyekeznek segítséget nyújtani az óvintézkedések miatt nehéz helyzetbe került kulturális és turisztikai vállalkozásoknak, akiknek egyebek mellett rendkívüli forrásokat, kedvező pénzügyi feltételeket, valamint adókedvezményeket biztosítanak. A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság közreműködésével a minisztérium közel 3,34 milliárd jüant különít el a központi költségvetésből turisztikai infrastruktúra-, valamint közszolgálati létesítmény-fejlesztési projektekre. Az országban működő utazási irodák pedig visszakapták azt az összesen mintegy 3,46 milliárd jüannyi összeget, amelyet jogszabályi kötelességükként banki letétbe helyeznek vészhelyzetek esetére.

 

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerdai jelentése szerint országszerte eddig 1029 ember ellen emeltek vádat a járványhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt, miközben az ügyészségek összesen 6144 ilyen ügyben folytatnak nyomozást. Az óvintézkedések megtagadása miatt történt fertőzés, hamis termékek – például szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések – árusítása és álhírek szándékos terjesztése szerepelnek egyebek mellett a bűncselekmények listáján.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás