Miért nem szavaztak az ellenzéki pártok a „börtönbiznisz-törvény” ellen?

Szerző: Galavits Patrik
2020.02.26. 07:50

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok nem is szavaztak. De miért? Megkérdeztük.

Miért nem szavaztak az ellenzéki pártok a „börtönbiznisz-törvény” ellen?

Kutyakomédia, az alkotmányosság próbáját sem állja ki a javaslat és csak propagandacélokat szolgál – röviden ezt válaszolták az ellenzéki pártok kérdéseinkre, amikben azt firtattuk, miért szavaztak a börtönkártérítések befagyasztásáról úgy, ahogy.

Mint ismert, a Fidesz az általa „börtönbiznisznek” nevezett, egyébként saját maga által kialakított börtönkártérítési rendszer felszámolását tűzte ki céljául, és a hamarosan induló új nemzeti konzultáció egyik témája is ez lesz. Ezért került kedden az Országgyűlés elé a törvényjavaslat, aminek elfogadásával annyi legalábbis biztossá vált, hogy június 15-éig felfüggesztenek minden olyan, az elítélteknek járó kártérítést, amit a rossz börtönkörülmények miatt ítéltek meg. Arról is szól az elfogadott törvény, hogy május 15-éig a nemzeti konzultáció eredményeinek ismeretében a kormány dolgozzon ki új szabályozást a kártérítésekre.

Emellett a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága sem lehetne száz százalékosnál nagyobb az elfogadott javaslat szerint, ami elég nagy kihívást jelent, ugyanis jelenleg sincs elég börtön, és májusig aligha tudnak túl sokat felépíteni. A javaslattal kapcsolatban, és arról, hogy a börtönkártérítések hogyan függenek össze a sértetteknek járó kártérítésekkel, több cikket is olvashattatok az Azonnalin, például ezt és ezt.


Az ellenzéki pártok azonban némileg meglepően döntöttek a szavazáskor. Az MSZP, a DK és a Párbeszéd nem szavazott a javaslatról, a jelenlévő LMP-sek tartózkodtak, míg a Jobbik-frakció megszavazta a törvényjavaslatot.

Így az végül a kormánypárti szavazatokkal együtt 139 igen, négy tartózkodás és kettő nem (a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavaztak a javaslat ellen) mellett fogadta el az Országgyűlés a javaslatot.

Jobbik: a „börtönbizniszt” márpedig meg kell szüntetni!

A Szávay István kilépésével kedden tovább fogyatkozó Jobbik sajtóosztályától kapott válaszból kiderült: a Fideszhez hasonlóan ők is haszonlesésnek gondolják az elítélteknek Strasbourgban megítélt kártérítéseket, és szerintük következetesen jártak el a javaslat megszavazásával.

„Az egész börtönbiznisz azért alakulhatott ki, mert a Fidesz 2016 októberében létrehozta.

A Fidesz miatt szedhették a sápot a magyar államtól az ügyvédek és a rabok. A Jobbik kezdeményezi, hogy építsék meg azokat a börtönöket, amelyeknek a létrehozását éppen a kormány állította le. A Jobbik volt az egyedüli párt, amelyik a börtönbizniszt megteremtő fideszes törvényjavaslatot nem szavazta meg 2016-ban” – írták.

DK: nem leszünk biodíszlet

A Demokratikus Koalícióból Arató Gergely válaszolt a kérdéseinkre. A képviselő úgy fogalmazott: „a javaslat kizárólag propagandacélokat szolgál”, ők pedig nem szeretnének biodíszlet lenni a Fidesz „propagandamutatványában”.

Kérdésünkre, miszerint nem lett volna-e a javaslat elutasítása konkrétabb üzenet a nem szavazás helyett a választóknak azt válaszolta, hogy

„a véleményünket pontosan kifejezi az, hogy szavazni sem voltunk hajlandóak róla”.

Párbeszéd: kutyakomédiában nem veszünk részt

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője kutyakomédiának nevezte a javaslatot, amiben frakciótársaival nem akartak részt venni, ezért nem nyomtak gombot a szavazáson.

Szerinte a Fidesz célja a javaslattal a hangulatkeltés, ehhez nem kívántak asszisztálni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a felvetett kérdésekről fontos lenne értelmes vitát folytatni, de „a blődségben nem lesznek partnerek”.

LMP: alkotmányellenes, de nem szavazunk ellene

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azzal indokolta tartózkodásukat, hogy a javaslat bizonyos részeivel egyetértenek, de jórészt komolytalannak tartják. „Javítani kell a börtönkörülményeket, ebben egyetértünk. Ugyanakkor a javaslat szerint június 15-ig be kell fagyasztani a kártalanítási igények kifizetését.

Ez még az alkotmányosság próbáját sem állja ki”

– mondta Keresztes, akinek a frakciója mégis inkább tartózkodott: szerinte a tartózkodással fejezték ki leginkább a véleményüket az ügyről, ezért nem látja problémásnak, hogy nem nemmel szavaztak. 

MSZP: hülye kérdésre hülye válasz

A szocialisták sajtóosztálya válaszában politikai fércműnek nevezte a fideszes javaslatot. A párt szerint

„a Fidesz által generált hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni, ebben pedig nem kívántunk semmilyen szerepet vállalni”.

A szocialisták csak azzal tudnak egyetérteni, hogy a kormánynak be kell tartania a jogszabályokat. Szerintük a „börtönbiznisz” is csak azért alakulhatott ki, mert a fideszes kormányzat a nemzetközi egyezmények mellett még a saját maga által alkotott törvényeket sem tartotta tiszteletben. (Érdemes ezen a ponton újra hangsúlyozni, hogy a börtönkártérítésekről szóló törvényt a strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztaló ítéletei nyomán maga a Fidesz-többség fogadta el 2016-ban.)

BORÍTÓKÉP: Keresztes László Lóránt, Kocsis-Cake Olivio, Arató Gergely / Forrás: Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek