+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 25. kedd, 15:55
Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Kirúgtak egy Szerbia által üzemeltetett kulturális-oktatási központból egy nőt, miután kiderült, hogy ő az édesanyja annak a 17 éves Ilija Ivićnek, aki a történelem során először koszovói szerbként fogadta el a koszovói U19-es labdarúgócsapatának meghívását – írja a Balkan Insight. A probléma értelemszerűen az, hogy

 

a koszovói szerbeknek hagyományosan a szerb válogatottba kellene menniük játszani, mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét,

 

és saját területének tekinti azt. Ezért történhetett meg, hogy Koszovó színeiben eddig csak albánok léptek pályára.

 

Az állását vesztett gračanicai anya nem akarta kommentálni az esetet, de azt az álhírt eloszlatták, hogy az édesapját, Duško Ivićet is kirúgták volna, ahogy azt a koszovói labdarúgó-szövetség állította. Az ügyben a Twitteren már meg is Koszovó miniszrerelnöke, Albun Kurti, mikor elmondta: „Engedjük, hogy Ilija ott játsszon, ahol szeretne” – áll a rövid kiállásban.

 

A pristinai szerb kulturális-oktatási központtól egyelőre nem érkezett állásfoglalás arról, tényleg a fia döntése miatt távolították-e el Tanja Ivićet.

 

Nem meglepő módon Koszovó annyira nem háborodott fel azon, hogy inkább őket választotta egy ott élő szerb.

 

Az U19-es csapat edzője, Ramiz Krasniqi szerint Ivić nagyon intelligens játékos, és ő edzőként egyáltalán nem foglalkozik származással vagy vallással. A történetnek nagy kulturális jelentősége van, de amúgy Ilija Ivić döntése nem egy életre szól: mivel csak ificsapatról van szó, felnőttként még nyugodtan játszhat Szerbia színeiben is.

 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától,

 

az ország függetlenségét jelenleg is csak 101 ENSZ-tagállam ismeri el: Szerbián kívül például Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Románia és Spanyolország sem.

 

Az egyik legfiatalabb országnak óriási dolog volt, hogy a nemzetközi sportszövetségek viszont elismerték őket: a nemzeti focicsapatuk például csak 2016-ban játszotta első meccsét. Ennek fényében kicsit meglepő is, hogy a válogatottjuknak még mindig pont annyi esélye van kijutni a nyári Európa-bajnokságra, mint nekünk, ugyanis ők is pótselejtezőt játszanak márciusban, ahogy egy másik ágon Szerbia is.

 

FOTÓ: Belgrádi fociszurkolók véleménye Koszovó hovatartozásáról (sárgával Koszovó területét formálják szerb nemzeti színekkel körülvéve), illetve a Koszovót országként elismerő UEFA-ról, csak elrontották a betűket. (Ultras-Tifo.net)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás