Munkanélküli lett a nő, mert a fia Koszovót választotta Szerbia helyett

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.25. 15:55

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Munkanélküli lett a nő, mert a fia Koszovót választotta Szerbia helyett

Kirúgtak egy Szerbia által üzemeltetett kulturális-oktatási központból egy nőt, miután kiderült, hogy ő az édesanyja annak a 17 éves Ilija Ivićnek, aki a történelem során először koszovói szerbként fogadta el a koszovói U19-es labdarúgócsapatának meghívását – írja a Balkan Insight. A probléma értelemszerűen az, hogy

a koszovói szerbeknek hagyományosan a szerb válogatottba kellene menniük játszani, mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét,

és saját területének tekinti azt. Ezért történhetett meg, hogy Koszovó színeiben eddig csak albánok léptek pályára.

Az állását vesztett gračanicai anya nem akarta kommentálni az esetet, de azt az álhírt eloszlatták, hogy az édesapját, Duško Ivićet is kirúgták volna, ahogy azt a koszovói labdarúgó-szövetség állította. Az ügyben a Twitteren már meg is Koszovó miniszrerelnöke, Albun Kurti, mikor elmondta: „Engedjük, hogy Ilija ott játsszon, ahol szeretne” – áll a rövid kiállásban.

A pristinai szerb kulturális-oktatási központtól egyelőre nem érkezett állásfoglalás arról, tényleg a fia döntése miatt távolították-e el Tanja Ivićet.

Nem meglepő módon Koszovó annyira nem háborodott fel azon, hogy inkább őket választotta egy ott élő szerb.

Az U19-es csapat edzője, Ramiz Krasniqi szerint Ivić nagyon intelligens játékos, és ő edzőként egyáltalán nem foglalkozik származással vagy vallással. A történetnek nagy kulturális jelentősége van, de amúgy Ilija Ivić döntése nem egy életre szól: mivel csak ificsapatról van szó, felnőttként még nyugodtan játszhat Szerbia színeiben is.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától,

az ország függetlenségét jelenleg is csak 101 ENSZ-tagállam ismeri el: Szerbián kívül például Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Románia és Spanyolország sem.

Az egyik legfiatalabb országnak óriási dolog volt, hogy a nemzetközi sportszövetségek viszont elismerték őket: a nemzeti focicsapatuk például csak 2016-ban játszotta első meccsét. Ennek fényében kicsit meglepő is, hogy a válogatottjuknak még mindig pont annyi esélye van kijutni a nyári Európa-bajnokságra, mint nekünk, ugyanis ők is pótselejtezőt játszanak márciusban, ahogy egy másik ágon Szerbia is.

FOTÓ: Belgrádi fociszurkolók véleménye Koszovó hovatartozásáról (sárgával Koszovó területét formálják szerb nemzeti színekkel körülvéve), illetve a Koszovót országként elismerő UEFA-ról, csak elrontották a betűket. (Ultras-Tifo.net)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek