+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 25. kedd, 15:55
Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Kirúgtak egy Szerbia által üzemeltetett kulturális-oktatási központból egy nőt, miután kiderült, hogy ő az édesanyja annak a 17 éves Ilija Ivićnek, aki a történelem során először koszovói szerbként fogadta el a koszovói U19-es labdarúgócsapatának meghívását – írja a Balkan Insight. A probléma értelemszerűen az, hogy

 

a koszovói szerbeknek hagyományosan a szerb válogatottba kellene menniük játszani, mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét,

 

és saját területének tekinti azt. Ezért történhetett meg, hogy Koszovó színeiben eddig csak albánok léptek pályára.

 

Az állását vesztett gračanicai anya nem akarta kommentálni az esetet, de azt az álhírt eloszlatták, hogy az édesapját, Duško Ivićet is kirúgták volna, ahogy azt a koszovói labdarúgó-szövetség állította. Az ügyben a Twitteren már meg is Koszovó miniszrerelnöke, Albun Kurti, mikor elmondta: „Engedjük, hogy Ilija ott játsszon, ahol szeretne” – áll a rövid kiállásban.

 

A pristinai szerb kulturális-oktatási központtól egyelőre nem érkezett állásfoglalás arról, tényleg a fia döntése miatt távolították-e el Tanja Ivićet.

 

Nem meglepő módon Koszovó annyira nem háborodott fel azon, hogy inkább őket választotta egy ott élő szerb.

 

Az U19-es csapat edzője, Ramiz Krasniqi szerint Ivić nagyon intelligens játékos, és ő edzőként egyáltalán nem foglalkozik származással vagy vallással. A történetnek nagy kulturális jelentősége van, de amúgy Ilija Ivić döntése nem egy életre szól: mivel csak ificsapatról van szó, felnőttként még nyugodtan játszhat Szerbia színeiben is.

 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától,

 

az ország függetlenségét jelenleg is csak 101 ENSZ-tagállam ismeri el: Szerbián kívül például Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Románia és Spanyolország sem.

 

Az egyik legfiatalabb országnak óriási dolog volt, hogy a nemzetközi sportszövetségek viszont elismerték őket: a nemzeti focicsapatuk például csak 2016-ban játszotta első meccsét. Ennek fényében kicsit meglepő is, hogy a válogatottjuknak még mindig pont annyi esélye van kijutni a nyári Európa-bajnokságra, mint nekünk, ugyanis ők is pótselejtezőt játszanak márciusban, ahogy egy másik ágon Szerbia is.

 

FOTÓ: Belgrádi fociszurkolók véleménye Koszovó hovatartozásáról (sárgával Koszovó területét formálják szerb nemzeti színekkel körülvéve), illetve a Koszovót országként elismerő UEFA-ról, csak elrontották a betűket. (Ultras-Tifo.net)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás