+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 25. kedd, 15:06
A DK csak egy kékesen européer Fidesz, ahol soha nincs bocsánat, ahol ha véletlenül elsül a fegyver, akkor a biztonság kedvéért még ellövik az egész tárat is.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere nagyinterjút adott a 444-nek, amelyben hosszan beszél arról, hogy mit kíván változtatni a VII. kerület működésén. Kár, hogy közben határozottan hitet tesz amellett is, hogy ő maga viszont egyáltalán nem akar megváltozni.

 

A városvezetési és egyéb szakpolitikai kérdéseket most tegyük félre, akit érdekel, elolvashatja a teljes interjút, a továbbiakban majd akkor lesz érdemes róluk beszélni, amikor véglegessé válnak, netalán elkezdődik a megvalósításuk.

 

Arról viszont most is érdemes beszélni, hogy

 

a DK volt EP-képviselője valahogy nem képes abbahagyni a kommunikációs ámokfutást.

 

Pedig ebben az interjúban aztán bőven megkapja rá a lehetőséget, nem is egyszer, de ő ehelyett rálép a gázpedálra és megint fullba nyomja a kretént.

 

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy előkerült pár kérdés a fehérheterókeresztényezésről, ahogy azon sem, hogy Niedermüller kitart az állítása mellett. Pontosabban korrigál, hogy ő nem ezt mondta, és amit mondott, azt továbbra is tartja. Ahogy az elmúlt hetekben nem pontosította azt, amit valóban kimondott, most sem teszi.

 

Világos, hogy csak egy szerencsétlen elszólás volt az ATV stúdiójában, de semmibe nem telne bevallani, hogy igen, azt mondta, de nem arra gondolt, egyszerűen rosszul fogalmazott.

 

A DK viszont ebből a szempontból is csak egy kékesen européer Fidesz, ahol soha nincs bocsánat, ahol ha véletlenül elsül a fegyver, akkor a biztonság kedvéért még ellövik az egész tárat is.

 

A mostani interjúnál viszont már nem a DK elvetemült kommunikációs irányvonalát vélem felfedezni Niedermüller szavaiban, hanem hogy

 

a joviális, kozmopolita entellektüel megjelenésű polgármester egyszerűen nem képes megválogatni a szavait.

 

Ez az állapot másoknál mondjuk fél liter vodka után áll be, de ő önkontroll nélkül létezik az irodájában munkaidőben, mindenféle tudatmódosító segítsége nélkül.

 

Mert abból még származhat politikai haszna, hogy beszól a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának („a püspöki karnak inkább a papi pedofíliával kéne foglalkoznia, nem velem”), ahogy abból is, hogy a fehérkeresztényheterózás kapcsán a semmiből elkezd pózolni azzal, hogy neki „vannak meleg barátai”, abból viszont legfeljebb a politikai ellenlábasai profitálhatnak, hogy a komplett taxis társadalmat ledrogdílerezi. Ezért biztos nem jár majd vállveregetés Gyurcsány Ferenctől.

 

Világos, hogy hallottunk már olyan esetről, amikor taxis (vagy legalábbis taxisként dolgozó, de engedéllyel nem rendelkező feketéző) szállított vagy árult kábítószert, viszont

 

ha én tudok arról, hogy Niedermüller Péter pupákságából kifolyólag alkalmatlan polgármesternek, akkor ez jelenti-e azt, hogy minden politikus tökfilkó?

 

Semmiképp sem, elég nagy szarban lennénk, ha ez így lenne. Nagyobban, mint úgy általában vagyunk, mert azért még mindig találni néha napján egy-két politikust, akire mondjuk ha az országot nem is, de egy kisebb települést vagy kerületet viszonylag nyugodt szívvel rá lehet bízni.

 

Külön izgalmas egyébként, hogy a 444 újságírója szembesítette a polgármestert egy korábbi nyilatkozatával. Niedermüller akkoriban a DK EP-képviselője volt, de megkérdezték, hogy indulna-e majd önkormányzati választáson. Akkori válasza úgy tűnik, profetikus jellegű volt: „Nem. Semmi értelme nincs, nekem semmilyen ilyen típusú tapasztalatom nincs, tehát nem érdemes elbohóckodni ezt a nagyon fontos dolgot. A polgármester az egy nagyon fontos ember egy egészen kis közösségben is, speciális ismeretekre van szükség. Nekem ezek nincsenek, szóval azt gondolom, hogy bohócot nem érdemes csinálni a politikából.”

 

Mégis így történt, Niedermüller „családi és személyes” okok miatt hazajött Brüsszelből (értsd: Gyurcsány berakta a feleségét az EP-listájuk élére, neki meg kárpótlásul dobott egy polgármesteri pozíciót, lásd még: Horváth Csaba, aki a főpolgármesterség helyett megkapta Zuglót, amihez nagyjából semmi köze sincs) és bohócot csinált a politikából.

 

A polgármester még említi azt is, hogy kulturális antropológusként úgy érezte, hogy nincs semmiféle városvezetési szaktudása, viszont időközben rájött, hogy diplomáját tudja hasznosítani a kerületben is. Érdekes felismerés, mondjuk szerintem szaktudás helyett egy polgármesternek sokkal elemibb kvalitásokra van szüksége a pozíciója betöltéséhez – például arra, hogy tisztában van a szavai súlyával és nem beszél sorozatosan zöldségeket.

 

A legszomorúbb az egész ügyben viszont nem is ez, hanem az, hogy szerinte újra megválasztanák a kerületben és ebben valószínűleg igaza is van.

 

Nem számít, hogy folyamatosan tökön szúrja saját magát, nem számít, hogy lassan öt hónap után sem tud polgármesterként viselkedni –

 

amíg az embereknek ennyire elegük van a Fideszből és az ún. ellenzéki összefogás sok helyen Niedermüller Pétereket és Horváth Csabákat hajlandó csak kiállítani, addig ezek a dilettánsok lesznek a polgármestereink.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás