+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 24. hétfő, 16:20
Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Ugyan Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester már több mint egy hónapja jelezte: hasznosabb lenne, ha a Párbeszéd és a magát időközben Zöldekre átnevező LMP – vagyis szavaival élve „a két fél zöld párt” – újra összeállna, és egy egészet alkotna, ám azóta nem történt hivatalos, formális közeledés a két csapat között – tudta meg Azonnali.

 

Kendernay János, a Zöldek társelnöke kérdésünkre azt mondta: zajlik egymás megértése, tájékozódás, közeledés, de formálisan még nincs miről beszámolni. A felvetésre, hogy azt gondolná az ember, ilyenkor a két párt képviselői leülnek egymással, tárgyalnak, azt mondta: nyilván ez előbb-utóbb így lesz. „Azt hiszem, hogy

 

most egyelőre mind a két párt azzal foglalkozott, hogy átgondolja 2022-t.

 

Ennek az a rendje és módja, hogy felkészülünk a beszélgetésre”. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra Kendernay azt mondta, nem tudja, majd viccelve megjegyezte: nyilván ebben az évezredben. 

 

Bevennék-e az MSZP-t a zöld pólusba?

 

Kérdésünkre, hogy befolyásolhatja-e az LMP-P közeledést az, hogy a Párbeszéddel szövetséges MSZP-t épp a DK kezdte felszalámizni (például azzal, hogy két polgármesterüket is leigazolták) úgy válaszolt, szerinte ezek egymástól független folyamatok. Hogy ennek lehet-e egy LMP-Párbeszéd-MSZP zöld pólus a vége, arra Kendernay úgy reagált:

 

az MSZP nem zöld.

 

További felvetésünkre, hogy a szocialisták azért szeretnének azok lenni, a társelnök azt mondta: persze, Orbán Viktor is szeretne zöld lenni vagy például a Momentum is. Kendernay szerint viszont egy politikai párt két ok miatt szokott általában új témákat beemelni: vagy azért, mert úgy gondolja, a mai korban erre neki reflektálnia kell, vagy azért, mert azt hiszi, hogy ez hoz új szavazókat. Kendernay szerint ez önmagában mindegyik ellenzéki pártra igaz, akik eddig nem foglalkoztak zöld témákkal, „ez önmagában nem bűn, ez helyénvaló”, de ezért fontos, hogy  a magukat zöld pártként meghatározóak tudjanak mércét mutatni, tempót diktálni a zöld ügyekben. 

 

Nem csak a társelnökök fognak tárgyalni a P-vel

 

Kérdésünkre, hogy az LMP, vagyis most már Zöldek részéről kik fognak tárgyalni a Párbeszéddel, úgy válaszolt: az biztos, hogy a két társelnök rendelkezik ilyen felhatalmazással, illetve másokat is fel fognak kérni arra, hogy részt vegyenek a tárgyalásokon, nemcsak most, a Párbeszéddel kapcsolatban, hanem általában az ellenzéki egyeztetéseken is.

 

Kendernay megerősítette az Azonnali azon információit is, miszerint a tárgyalóbizottság tagja lehet majd Keresztes László Lóránt frakcióvezető, Kanász-Nagy Máté szóvivő és Ungár Péter országgyűlési képviselő

 

(aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) is a két társelnök mellett.

 

A Párbeszéd mélyen hallgat

 

Az Azonnali kereste a Párbeszédet is, ám szombat óta egyetlen politikusuk sem állt telefonon rendelkezésünkre, hétfőn írásban is elküldött kérdéseinkre pedig az ígért határidő letelte után sem válaszoltak.

 

Azt akartuk volna tőlük megtudni többek között, hogy a pártból kik fognak tárgyalni az LMP-P közeledésről, mikor kezdődhetnek formális tárgyalások, ha ilyenek még nem voltak, és hogy szerintük próbálja-e majd a jelenleg velük szövetséges MSZP akadályozni a zöldpártok közeledését. (Utóbbival kapcsolatban azt is felvetettük, hogy a Párbeszéd az MSZP-s Burány Sándornak is köszönheti, hogy van saját frakciója a parlamentben.)

 

Ha utóbb esetleg mégis választ kapunk ezen kérdésekre a Párbeszédtől, beszámolunk róla.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás