+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 23. vasárnap, 19:40
Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

Szokás szerint újra magyar szereplő került fel az European Best Destinations nevű turisztikai oldalra: a karácsonyi vásárok között Budapest óriásit tarolt télen, ezúttal viszont sokkal meglepőbb a magyar siker, ugyanis úgy általában Európa legjobb helyei közé került fel Hévíz, konkrétan a tizenharmadikra. A 4500 fős zalai termálváros valóban szép külföldi forgalmat bonyolít le, de azért mégis meglepő olyan listán látni, amin egy hellyel marad le Rómától, Nagyszeben pedig például a kontinens hatodik legjobb helye.

 

A megoldás persze akár az is lehet, hogy az European Best Destinationsről már egyszer kiderült, hogy nem kifejezetten szakmai alapon választja ki a listáin szereplő helyeket: a Ziar Cluj 2019 decemberében derítette ki, hogy a karácsonyi vásárok listáján 10 ezer euróért, azaz úgy 3,3 millió forintért lehet szerepelnie kis túlzással bárkinek.

 

Bár mi is próbáltuk elérni az European Best Destinationst, nem avattak be minket a pontos válogatási elveikbe, hiszen bár Facebookon 77 ezer követőjük van,

 

az olvasottsági statisztikák alapján Nagy-Britannia 1893. legnépszerűbb utazással foglalkozó oldaláról van szó, ami azért nem feltétlenül bizonyítja, hogy érdemes pénzért vásárolni lehetőséget egy szavazáson.

 

Bár a végső listára 15 város került fel, a sajtóanyag szerint húszra lehetett szavazni is: emiatt maradt le például Madrid, Prága és Berlin is, miközben 11424 szavazattal lett a tizenkettedik. Az első amúgy a franciaországi Colmar lett 179723 szavazattal, utána jön Athén 104639-cel, a dobogós pedig Tbiliszi lett 86627 kattintással.

 

Jó csámcsogni rajta, hogy mennyire etikus pénzért megvásárolni az illúziót, hogy Hévíz objektíven nézve jobb hely, mint Prága, ezeknek a turisztikai oldalaknak azért lehet némi hatása az Európa legnagyobb városait lassan egyformán érintő túlturistásodásra is: ameddig Barcelonának, Lisszabonnak, Amszterdamnak már inkább probléma a rengeteg hozzájuk érkező vendég, akik sokszor egészen konkrétan élhetetlenné teszik az ott lakó emberek otthonát,

 

addig akár Hévíznek, akár mondjuk Tbiliszinek kifejezetten jól jöhet egy listán szerepelni Párizzsal, hiszen jóval kevesebb embernek jutnak eszébe magától.

 

A sajtóanyag állítása szerint átlagosan 15 százalékkal növeli a listára került városok látogatottságát már önmagában a szereplés, bár arról se a sajtóanyagban, se az oldalon nincs szó, hogy ez az egész pénzbe kerülhet.

 

Hogy tulajdonképpen hogy került fel Hévíz a listára, megkérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökségről, álltásuk szerint nekik semmi közük sincs a jelöléshez: „A Magyar Turisztikai Ügynökségnek a European Best Destinations szavazással kapcsolatban nincs bővebb információja, tekintettel arra, hogy a lebonyolításban nem vesz részt. Mindemellett üdvözöljük a hazai városok sikerét – többek között azt, hogy 2019-ben Budapest lett Európa legjobb úticélja, idén pedig Hévíz bekerült a top 15-be.”

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás