+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 23. vasárnap, 18:34
A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Hamburg városállamában (Bréma és Berlin mellett Hamburg is városként alkot egy önálló tartományt). A Hanza-várost hagyományosan a szociáldemokraták irányítják (2018-ig Olaf Scholz, jelenlegi szövetségi pénzügyminiszter állt a városállam élén), a baloldal a városban mindig is nagyon erős volt. Az utóbbi időben azonban a Zöldek sikeresen startoltak rá a hagyományos szocdem szavazókra ugyanúgy, mint a polgáribbakra, így az SPD-től és a CDU-tól is el tudtak sokakat hódítani. Az előzetes eredményeknek megfelelően

 

a mostani választások legnagyobb nyertese a zöldpárt lehet, amely majdnem tizenöt százalékot javítva huszonöt százalékra jött fel.

 

A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de az idei 37 százalék nyolc százalékospontos visszaesés. A harmadik baloldali párt, a Die Linke megőrizte korábbi eredményét: kilenc százalékkal marad bent a tartományi parlamentben.

 

A BALOLDAL FÖLÉNYESEN NYERTE A VÁLASZTÁST, AZ AFD ÉS A VELE TÜRINGIÁBAN KÖZÖSEN SZAVAZÓ PÁRTOK NAGYOT BUKTAK. KÉP: ARD TAGESSCHAU

 

A türingiai események, ahol egy liberális politikust tartományi kormányfőnek szavaztak meg a helyi kereszténydemokraták és AfD-sek, láthatóan kihatott Hamburgra. Mind a CDU, mind az FDP visszaesett: a CDU alig ugorta meg a tíz százalékot, az FDP pedig a bejutási küszöbön táncol.

 

A szélsőjobboldali AfD pedig ki is esett a tartományi parlamentből,

 

a hanaui rasszista terrortámadás után pár nappal tartott választáson a szélsőjobboldali erő összesen 4,7 százalékot szerzett csak.

 

A VÁLASZTÁSOK LEGNAGYOBB NYERTESE KATHARINA FEGEBANK, AKI A ZÖLDEKET VEZETI HELYBEN, MELLETTE A VÁROSÁLLAM SZOCDEM FőPOLGÁRMESTERE, PETER TSCHENTSCHER. FOTÓ: HAMBURGER ABENDBLATT

 

A városállam élén minden bizonnyal marad Peter Tschentscher vezetésével a szocdem-zöld kormány, a két pártnak az előzetes eredmények alapaján stabil (86 fős) többsége lesz a 121 fős parlamentben. A Katharina Fegebank vezette helyi Zöldek azonban a jelenleginél is nagyobb befolyásra és több pozícióra tarthatnak igényt.

 

A pontos eredményekre még várni kell késő estig, ugyanis a hamburgi választási rendszer elég bonyolult: a pártlisták között elosztva is le lehet adni öt preferencia-szavazatot (azaz elképzelhető, hogy egy ember akár öt különböző párt listáján is valakit beikszeljen).

 

NYITÓKÉP: Kilátás az Alsterra a hamburgi városházánál / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás