+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 23. vasárnap, 18:34
A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Hamburg városállamában (Bréma és Berlin mellett Hamburg is városként alkot egy önálló tartományt). A Hanza-várost hagyományosan a szociáldemokraták irányítják (2018-ig Olaf Scholz, jelenlegi szövetségi pénzügyminiszter állt a városállam élén), a baloldal a városban mindig is nagyon erős volt. Az utóbbi időben azonban a Zöldek sikeresen startoltak rá a hagyományos szocdem szavazókra ugyanúgy, mint a polgáribbakra, így az SPD-től és a CDU-tól is el tudtak sokakat hódítani. Az előzetes eredményeknek megfelelően

 

a mostani választások legnagyobb nyertese a zöldpárt lehet, amely majdnem tizenöt százalékot javítva huszonöt százalékra jött fel.

 

A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de az idei 37 százalék nyolc százalékospontos visszaesés. A harmadik baloldali párt, a Die Linke megőrizte korábbi eredményét: kilenc százalékkal marad bent a tartományi parlamentben.

 

A BALOLDAL FÖLÉNYESEN NYERTE A VÁLASZTÁST, AZ AFD ÉS A VELE TÜRINGIÁBAN KÖZÖSEN SZAVAZÓ PÁRTOK NAGYOT BUKTAK. KÉP: ARD TAGESSCHAU

 

A türingiai események, ahol egy liberális politikust tartományi kormányfőnek szavaztak meg a helyi kereszténydemokraták és AfD-sek, láthatóan kihatott Hamburgra. Mind a CDU, mind az FDP visszaesett: a CDU alig ugorta meg a tíz százalékot, az FDP pedig a bejutási küszöbön táncol.

 

A szélsőjobboldali AfD pedig ki is esett a tartományi parlamentből,

 

a hanaui rasszista terrortámadás után pár nappal tartott választáson a szélsőjobboldali erő összesen 4,7 százalékot szerzett csak.

 

A VÁLASZTÁSOK LEGNAGYOBB NYERTESE KATHARINA FEGEBANK, AKI A ZÖLDEKET VEZETI HELYBEN, MELLETTE A VÁROSÁLLAM SZOCDEM FőPOLGÁRMESTERE, PETER TSCHENTSCHER. FOTÓ: HAMBURGER ABENDBLATT

 

A városállam élén minden bizonnyal marad Peter Tschentscher vezetésével a szocdem-zöld kormány, a két pártnak az előzetes eredmények alapaján stabil (86 fős) többsége lesz a 121 fős parlamentben. A Katharina Fegebank vezette helyi Zöldek azonban a jelenleginél is nagyobb befolyásra és több pozícióra tarthatnak igényt.

 

A pontos eredményekre még várni kell késő estig, ugyanis a hamburgi választási rendszer elég bonyolult: a pártlisták között elosztva is le lehet adni öt preferencia-szavazatot (azaz elképzelhető, hogy egy ember akár öt különböző párt listáján is valakit beikszeljen).

 

NYITÓKÉP: Kilátás az Alsterra a hamburgi városházánál / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás