+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 22. szombat, 20:47
Izgalmas év 2020, hiszen az Egyesült Államok új elnököt választ. Vajon kinek drukkolnak a magyar baloldali pártok a demokraták kiélezett előválasztási versenyében, és egyértelmű-e minden jobbos párt esetén, hogy Trump újrázását látnák szívesen? Az Azonnali körbekérdezett!

Jelenleg mind az amerikai demokrata, mind a republikánus párt előválasztást tart arról, hogy kit indítsanak az Egyesült Államok elnöki székéért. Míg a republikánusoknál gyakorlatilag lefutottnak tűnik, hogy az országot ma is vezető Donald Trump lesz az elnökjelölt, addig a demokratáknál érdemi verseny van. A legesélyesebb jelöltek közt a baloldali szárny esetén a már négy évvel ezelőtt is próbálkozó, Európából nézve szocdem, Amerikában azonban simán lekommunistázható Bernie Sanders és a szintén balos Elizabeth Warren szerepelnek, míg a centristább vonalon a homoszexualitását nyíltan vállaló expolgármester Pete Buttigieg; Obama egykori alelnöke, Joe Biden, valamint a klasszik liberális Amy Klobuchar lehetnek befutók.

 

#teamBernie

 

Mielőtt ismertetnénk a pártok válaszát, szögezzük le: mindegyikük hangsúlyozta, nem szokás más szövetséges pártok belügyeibe nyíltan beavatkozni, ahogy az sem lenne helyes, ha Magyarországról mondanánk meg, hogy kit válasszanak meg az amerikai állampolgárok – ez az ő ügyük, és bárkit is válasszanak meg elnöknek, tisztelik a döntésüket. 

 

A szocialisták elnöke, Tóth Bertalan helyett Bárány Balázs elnökségi tag, az MSZP külügyi titkára válaszolt, aki jelezte: az MSZP vezetése és tagsága szoros figyelemmel követi a demokrata előválasztási folyamatokat.

 

„Nehéz nem észrevenni, hogy az MSZP szociáldemokrata alapértékeihez legközelebb Berine Sanders szenátor progresszív, baloldali programja áll” – válaszolta.

 

Ehhez hasonlóan Schmuck Erzsébet, az LMP - Magyarország Zöld Pártja társelnöke is arról írt: „Abban reménykedem, hogy olyan elnöke lesz az Egyesült Államoknak,

 

aki komolyan veszi a klímaváltozás kérdését, mint például Bernie Sanders, és elkötelezett a valódi cselekvés mellett: első lépésként konkrétan visszatér a párizsi klímaegyezményhez.”

 

Az Azonnali kereste a Párbeszédet, tőlük nem érkezett válasz megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig. Így ugyan Karácsony Gergelytől nem kaptunk választ, de tény: Budapest főpolgármestere az Azonnalinak tavaly januárban adott interjújában úgy nyilatkozott, mikor külföldi politikai példaképeiről kérdeztük: „Corbyn-t és Mélenchon-t kedvelem, de elsősorban Bernie Sanders-rajongó vagyok.”

 

#teamButtigieg

 

A Momentum vezetője, Fekete-Győr András Pete Buttigieg-et látná szívesen Donald Trump kihívójaként.

 

„Fiatal, energikus jelölt, aki láthatóan a legjobban érti a 21. századot az elnökjelöltek közül. Trump ellen jó esélye lenne, hithű keresztényként és veteránként képes a republikánus szavazók egy részének megszólítására is.”

 

Fekete-Győr arra is kitért, Trump izolacionista külpolitikájához képest – amit néhány demokrata elnökjelölt is hirdet – egy Buttigieghez hasonló centrista jelölt minden bizonnyal sokkal keményebben fogja számon kérni Orbán Viktoron az oroszokkal ápolt barátságot, a NATO felé való elkötelezettséget és azt, hogy egy korrupt, oligarchikus állammá alakítja Magyarországot.

 

Akik udvariasan megkerülték a válaszadást

 

Az Azonnalinak ugyan válaszolt a DK, a Liberálisok és a Jobbik is, ám azt pont nem voltak hajlandóak elárulni, hogy kinek drukkolnak.

 

„Természetesen figyelemmel kísérjük az eseményeket, de kommentálni nem szeretnénk” – írta Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője hozzátéve, „mi egy másik országban, egy másik kontinensen csupán szemlélői vagyunk az eseményeknek és döntésüknek”.

 

A Liberálisoktól is csak annyi választ kaptunk, hogy a legfontosabbnak azt tartják, hogy olyan jelölt kerüljön ki győztesen, akinek valóban van esélye Donald Trump leváltására. „Szélsőségekre nem lehet szélsőséges válaszokat adni, ezért abban bízunk, hogy a demokrata párt hagyományos értékeit képviselő, szabadságpárti politikus diadalmaskodik végül.”

 

Ami a Jobbikot illeti, tőlük is szerettük volna megtudni, Jakab Péter pártelnök drukkol-e Trumpnak vagy másnak, de válaszában erre nem tért ki.

 

„Én a jó és kiegyensúlyozott magyar-amerikai kapcsolatoknak, egy erős NATO-nak és egy békés világnak drukkolok” – írta. 

 

Jakab egyébként mindig nagy érdeklődéssel követi az amerikai választásokat, különösen az előválasztásokat övező versengést és vitákat, és biztos benne, hogy az előválasztások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy programalapú kampány alakuljon ki.

 

Jobb híjján Trumpot támogatja a Mi Hazánk elnöke

 

Igen, örülnék, ha Donald Trump elnök maradna – így válaszolt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. „Bár az Egyesült Államok annak a liberalizmusnak is a hazája, amely ellen egész életemben küzdöttem,

 

a rosszabbnál rosszabb amerikai elnökök és elnökjelöltek közül még mindig Trump a legjobb, mert ő legalább a tömeges illegális migrációt nem támogatja, ez pedig Európa számára létkérdés.”

 

Toroczkai szerint a Trump újraválasztása javítaná a magyar-amerikai kapcsolatokat, de ez attól is függ, hogy ki kormányoz Magyarországon. Szerinte egyébként az amerikai-magyar kapcsolatok akkor javulhatnának igazán, ha Trump hatalma teljes lenne. „Jelenleg ugyanis bizonyos amerikai gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok hatalma nagyobb, mint Donald Trumpé” – írta Toroczkai László. Az amerikai-magyar kapcsolatok akkor javulhatnának igazán, ha Trump hatalma teljes lenne. Jelenleg ugyanis bizonyos amerikai gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok hatalma nagyobb, mint Donald Trumpé.

 

Mit szólnak a kormánypártok?

 

Bár a jelenlegi kormánypártok egyértelműen szimpatizálnak Trumppal – Orbán Viktor az előző amerikai választás előtt nyíltan Donald Trump mellé állt – , azért szerettük volna tőlük is megkérdezni, hogyan látják a kérdést, például hogy hogyan értékelik a jelenlegi magyar-amerikai kapcsolatokat. Míg Harrach Péter frakcióvezető stábja a KDNP-től jelezte, hogy nem kívánnak élni a válaszadás lehetőségével, addig Kocsis Máté fideszes frakcióvezető nem válaszolt kérdésünkre, míg Orbán Viktor miniszterelnök stábja nem küldött reakciót cikkünk megjelenéséig. 

 

Az Azonnali Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdezte a csütörtöki kormányinfó után, aki azt mondta:

 

ha Donald Trump lesz végül a republikánus párt jelöltje, akkor őt fogja támogatni a választáson, márpedig jelenleg úgy néz ki, hogy ismét ő lesz.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás