+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 19. szerda, 16:13
Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét, és a híveiknek sem javasolja a részvételt.

Csütörtök estére újabb kormányközeli tüntetés formálódik: a Pesti Srácok YouTube-csatornáját kétszer is törölte a Google, mivel egy videójukhoz pedofilpornó-részletet akartak felhasználni, és ebből töltöttek fel még egy nem publikált videóban egy részletet. A csatornát azonnal törölték, utána azt is, amit később hoztak létre. Az újság főszerkesztője, Huth Gergely a Google budapesti irodája elé viszi támogatóit a szerinte „kibersztálinista” szabályok ellen.

 

Viszont nemcsak a Pesti Srácoknak volt hasonló gondja mostanában, hanem Gyurcsány Ferencnek is: az egykori miniszterelnök csatornáját szintén törölte korábban a YouTube. Később kiderült, hogy két elég fura bejelentésért kapták Gyurcsányék a tiltást, többek között Sáska Arcú Cigány és Köcsög Patrik felhasználóktól jöttek a szerzői jogi bejelentések. Végül a DK elnökének csatornáját a Youtube visszaállította, de azért megkérdeztük a DK szóvivőjét, Barkóczi Balázst, hogy támogatják-e bármilyen szinten a Pesti Srácok tüntetését, miután ők is szívtak a techóriás döntése miatt.

 

„Tüntessenek, ha akarnak. Mi velük és az anyapártukkal szemben hiszünk a véleménynyilvánítás szabadságában” – mondta az Azonnalinak Barkóczi, aki ezen az engedékenységen túl semmiféle közösséget nem vállal a Pesti Srácokkal, és a párt híveinek sem javasolja a részvételt. 

 

„Nem tanácsoljuk senkinek, hogy menjen oda, de 11 ezer tagunk van, senkinek nem határozzuk meg, mit csináljon a szabadidejében.”

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem fogtak össze a kormánymédia egyik leghangosabb képviselőjével ebben az ügyben, azt mondta, nekik egész más vitájuk volt a Google-lel, hiszen két nyakatekert indokkal történt bejelentés miatt törölték Gyurcsány csatornáját, a cég viszont ezt követően partneri módon kezelte velük a kérdést, és azóta újra él is a csatorna:

 

„Nem vagyok pontosan tisztában a szabályzattal, de az egy magáncég. Ha én igénybe veszem, az ugyanolyan, mint amikor koncerten megmondják, hogy nem vihetek be kívülről italt.”

 

Hogy erkölcsileg azért támogatná-e a tüntetést, annyit mondott, hogy nem hiszi, a DK valaha is egy platformra fog kerülni Huth Gergellyel vagy a Pesti Srácokkal. „A Pesti Srácok folyamatosan hírt hamisít, fikciókat jelentet meg, politikai szándékkal csavar ki szavakat és mondatokat. De tüntessenek, ez egy szabad ország. Hogy a tiltás okai jogosak voltak vagy nem voltak jogosak, arról nem akarnék állást foglalni, ahogy a DK sem.”

 

FRISSÍTÉS (február 20.):

 

A Google Magyarország megkereste az Azonnalit az ügyben, és tudatta, hogy „a Pesti Srácok csatornáját a YouTube azért szüntette meg, mert megsértette a gyermekek biztonságára vonatkozó irányelveinket, amelyek megtiltják a gyermekek ellen irányuló szexuális visszaélés ábrázolását. Amikor egy csatorna megsérti ezeket az irányelveket,  a sértő tartalmat minél gyorsabban eltávolítjuk, valamint jelentjük a hatóságoknak. A kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük, ugyanígy eljárva, ha a későbbiekben új csatorna kerül létrehozásra. Jelen esetben, a csatornára feltöltő személy a platformon nyilvánosan elérhetővé tett egy, gyermekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló tartalmat.”

 

Kitértek arra is, miért törölték másodjára is a Pesti Srácok csatornáját: „Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A Pesti Srácok egy új csatorna létrehozásával megkerülte a csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, ezért szüntettük meg a vonatkozó csatornát.”

 

A cég megírta nekünk azt is, milyen szempontok alapján moderálják a YouTube-ra felkerült kontenteket: „Irányelveink nem egyes nézőpontok szerinti tartalmakra vonatkoznak – azokat egyformán alkalmazzuk. Automatizált rendszereink nem úgy vannak tervezve, hogy  egyénekhez vagy csoportokhoz tartozó tartalmakat politikai szempontok vagy egyéb tulajdonságok, például nemi vagy szexuális irányultság alapján szűrjenek. A tartalmakat felülvizsgáló munkatársainkat pedig úgy készítettük fel, hogy ne vegyék figyelembe a feltöltő személyét, és azt sem, hogy egyetértenek-e vagy sem a videóban szereplő álláspontokkal.”

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás