+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 19. szerda, 12:24
A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Érdekes és némileg disszonáns politikusi oldal bukkant fel a napokban a Facebookon: Bakai Ádám, a Momentum Mozgalom müncheni alapszervezetének alelnöke frissen létrehozott oldalán a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) színeiben pózol, ugyanis március közepén FDP-s jelöltként indul a helyi önkormányzati választásokon.

 

Az eredetileg pszichológia szakos Bakai lassan nyolc éve dolgozik Németországban mint IT projektmenedzser, a Momentumhoz pedig két éve csatlakozott. A pártban adatvédelmi tisztviselőként dolgozik, emellett pedig a müncheni magyar közösségi életben is aktívan részt vesz, a helyi Momentum alapszervezet alelnökeként számos közösségépítő programot és tüntetést is szervezett már, egyszer a Lex CEU, kétszer pedig a rabszolgatörvény ellen.

 

BAKAI ÁDÁM / FACEBOOK

 

Habár az FDP nyolcvanfős listáján a negyvennyolcadik nem éppen befutó hely, és Bakai sem számol komoly esélyekkel, a választáson lehetőség van szimpátiaszavazásra is, amellyel könnyen jó eredményt érhet el a momentumos politikus. A választópolgárok egy jelöltre akár három szimpátiaszavazatot is leadhatnak, de ha az FDP-re ikszelnek, akkor az is egy-egy szavazatot jelent a listájukon szereplő összes jelöltnek.

 

Bakai úgy gondolja, hogy

 

a mintegy nyolcezres müncheni és a százezer fős bajorországi magyar közösségnek több szempontból is fontos lehet indulása.

 

Rengeteg Németországban élő magyar például nem is tud arról, hogy az Európai Unió külföldön élő polgárai szavazhatnak lakóhelyükön az önkormányzati választásokon, így egy magyar jelölt kampánya tájékoztató értékkel bírhat, ha pedig nem jut be, de relatíve sok szavazatot kap, az jelzésértékű lehet az önkormányzatnak, hogy létezik és politikailag aktív a magyar közösség, úgyhogy érdemes foglalkozni az ügyeikkel.

 

Bakai indulásának ténye már önmagában is egyfajta jelentőséggel bír: habár Kendernay Jánosnak, az LMP társelnökének két éve majdnem sikerült,

 

magyarországi párt tagjaként külföldi választáson indulni egy külföldi párt színeiben újdonságnak számít a magyar politikatörténetben,

 

és kétségtelenül felvet néhány fontos kérdést is: a Momentum alapszabálya ugyan hangsúlyozza, hogy nem lehet párttag, aki más magyarországi párt tagja, viszont külföldi pártról nem esik szó benne.

 

Kérdésünkre Bakai Ádám elmondta, hogy nem FDP-tag, sőt, ő lesz az egyetlen a párt listáján, aki nem párttag, így tagsági összeférhetetlenség fel sem merül, a képviselőjelöltséget pedig abszolút támogatták a Momentum vezetésében. Az induláshoz hivatalos jóváhagyásra sem volt szükség, a külföldi alapszervezetek elég szabad kezet kapnak a pártközponttól, Fekete-Győrék tájékoztatása után kizárólag bátorítást kapott Budapestről a képviselőjelölt.

 

Bakaitól azt is megtudtuk, hogy nem ő az egyetlen momentumos, aki megméreti magát a március tizenötödikei önkormányzati választásokon: párttársa, Csóka Gábor is szintén az FDP színeiben indul a bajorországi Ebersbergben. A Momentum és az FDP egyébként egyáltalán nem áll távol egymástól, mindkét párt az Európai Parlament liberális frakciójának, a Renew Europe-nak (ex-ALDE) a tagja.

 

A momentumosok németországi kampányáról Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját is megkérdeztük, aki megerősítette, hogy a párt vezetősége tud párttársaik külföldi indulásáról,

 

a kettős szerepvállalások kapcsán pedig nem látják szükségesnek, hogy valamiféle protokollt dolgozzanak ki a párton belül a jövőre nézve.

 

Kérdésünkre, hogy akkor is írásos szabályzás nélküli, laza, bizalmi alapon indulhatna momentumos külföldi párt színeiben, ha az mondjuk a szélsőjobboldali AfD lenne, Hajnal elmondta, hogy abból bizony már probléma lehetne, de az FDP esetében szó sincs ilyenről, még úgy sem, hogy a német liberálisok épp a hetekben keveredtek össze az AfD-vel Türingiában, aztán gyorsan visszakoztak is. 

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás