+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Sonnevend Júlia
2020. február 19. szerda, 18:18
New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Idéntől minden nappal közelebb leszünk 2050-hez, mint 1990-hez. Az Azonnali a magyar (és részben európai) történetírásnak akar segíteni: mit fog írni a mögöttünk hagyott 2010-es évekről harminc év múlva egy történelemkönyv? Ezért kértünk fel különféle történészeket – az USA-tól Magyarországig, a széljobbtól a szélbalig –, hogy a maguk tudása alapján helyezzék el a most lezárt tízes éveket Magyarország történelmében.​ A tizenharmadik, záró részben Sonnevend Júlia a New School for Social Research tanára röviden írta ezt meg nekünk New Yorkból. A sorozat eddigi részeit itt olvashatod.

 

+ + +

 

Bár az európai kontinens fokozatosan túljutott a 2007-2008-as gazdasági világválság okozta sokkon, a 2010-es éveket Európa több pontján az addig ismert politikai, jogvédelmi és intézményes rend megingása jellemezte. Elitellenesség és egyfajta új, posztliberális vagy illiberális világrend iránti vágy határozta meg a közbeszédet.

 

A 2015-ös menekültválság tovább erősítette ezeket a folyamatokat. A politikai populizmus számos európai országban meghatározó politikai irányzattá vált, és 2020. január 31-én Nagy Britannia kilépéséhez vezetett az Európai Unióból.

 

Az évtized végére több határelválasztófal volt a világban, mint a berlini fal ledöntésekor 1989-ben.

 

Az elválasztás diskurzusa és gyakorlata mellett azonban sok szempontból összefogás is jellemezte a kontinenst, például a klímaváltozás ellen egyre inkább közösen léptek fel a nemzetek, kihasználva a digitális technológia nyújtotta új kommunikációs lehetőségeket is.

 

A 2010-es évek legfontosabb politikai eseménye a brexit népszavazás; kulturális jelensége a #metoo mozgalom európai megjelenése; a társadalmi jelensége pedig a menekültválság volt.

 

Ha a személyeket nézzük a magyar politikában: számomra a fontos politikus az lenne, aki nemzetét felemeli, aki nyitott, felelős és értékalapú politikai kultúrát közvetít országa számára. Ilyen, vezető pozícióban lévő politikust Magyarországon azonban ebben az évtizedben nem tudok megnevezni. A kultúrában már igen:

 

Esterházy Péter minden nap hiányzik a magyar irodalomból és közbeszédből, a mai napig referenciapontként szolgál.

 

A társadalmi életben pedig nem egy személyt neveznék meg, hanem együttesen azokat az NGO-kat jelölném meg az évtized legfontosabbjaiként, amelyek segítették a kiszolgáltatott társadalmi rétegeket ebben az évtizedben (Helsinki Bizottság, TASZ, oktatási szervezetek, határontúli kisebbségek védelmében fellépő csoportok, roma jogvédő szervezetek).

 

Sonnevend Júlia a New School for Social Research (New York) tanára, szociológiát és kommunikációelméletet oktat. Budapesten tanult jogot, esztétikát és germanisztikát; a Yale-n szerzett LL.M. diplomát, majd a Columbián (New York) doktorált. 2014 és 2019 között a Michigani Egyetemen oktatott. Legutóbbi könyvében a berlini fal leomlásának történeti és kommunikációs kontextusát mutatta be.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás