+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 18. kedd, 14:29
Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobboldali pártcsaládban.

Úgy látszik, stratégiát váltott a Fidesz az Európai Néppárttal való konfliktusuk ügyében: míg eddig inkább arról esett szó, hogy mennyire közel kerültek ahhoz, hogy otthagyják az európai kereszténydemokrata pártcsaládot, mostanában inkább arra helyezi a hangsúlyt a magyar kormánypárt, hogy egy belső vitára van szükség arról, hogy merre is haladjon tovább az EPP.

 

Kilépés helyett vita a Néppárt jövőjéről?

 

Ennek szükségességéről a Helyzetnek, az Azonnali podcastjének múlt pénteki adásában már beszélt a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, Deutsch Tamás, most viszont Orbán memoranduma is ezt erősíti. Ezt Novák Katalin családügyi államtitkár posztolta kedden délután Facebook-oldalára mind magyarul, mind angolul, és ezzel a felhívással fordult Orbán Viktor miniszterelnök a Néppárt vezetéséhez.

 

A hárompontos tájékoztató első részében Orbán az EPP-t és annak korábbi sikereit ajnározza.

 

Felsorolja, hogy milyen fontos szerepet is játszottak a közéleti vitákban az EPP-tagok, milyen nagy szerepük volt a Szovjetunió kiszorításában Közép-Európából, és milyen eltökélten védte a demokráciapárti, antikommunista, piacmárti, antimarxista nézeteket. Az EPP Orbán szerint „nemzeti egységre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője volt”, és 2011-ben még annyira sikeres volt, hogy tagpártjai 16 kormányfőt adtak és 271 EP-képviselőjük volt.

 

 

„Mára azonban minden megváltozott”

 

– kezdi a vészjósló, második részét levelének Orbán, amiben viszont már keményen ostorozza a politikai szövetséges Néppártot. Többek között azzal, hogy mára már csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben is csak 187 fős a néppárti frakció, és a legtöbb EPP-s kormány koalíciós. „Az Európában súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük”, „egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk fel” – fogalmazott.

 

Azt is kritizálta, hogy az EPP feladta az egy nő és egy férfi házasságára épülő családmodellt, és „a genderideológia karjába hanyatlott”,

 

a gyermekek születésének támogatása helyett pedig „a tömeges migrációban látja a népesedési problémákra való megoldást”.

 

„Ezek vagyunk ma mi, az Európai Néppárt” – teszi hozzá, mondván, hogy az EPP nem vállalja a küzdelmet a balliberális szellemi körökkel és az általa befolyásolt médiával, centrista, baloldali irányba csúszó pártszövetséggé vált, és kompromisszumpolitikát folytat.

 

És mi erre a kérdésre Orbán Viktor megoldása?

 

A kormányfő szerint szükség lenne egy EPP jövőjéről szóló vitára, amire mindeddig nem került sor, most viszont kellene. „Ezért mi azt javasoljuk pártcsaládunk tagpártjainak, hogy fontolják meg az EPP stratégiai irányvonalának módosítását” – írja Orbán. Szerinte ismét szorosabb szövetségre lenne szükség a nemzeti-konzervatív ECR frakcióval,

 

a törökökkel és oroszokkal is keresni kell a szövetségeket, valamint az amerikai republikánusokra is természetes szövetségesként kell tekinteni,

 

ahogyan azt korábban Wilfried Martens, az EPP 1990-től 2013-as haláláig szolgáló elnöke is tette. A memorandumot Orbán azzal zárta, hogy bár fontos az egység, de „ehhez csak őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el”.

 

BORÍTÓKÉP: EPP Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás