+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs & Bukovics Martin
2020. február 17. hétfő, 13:13
A budapesti ellenzék összefogásának mintájára akar eljárni a bukaresti ellenzék is az idei romániai önkormányzati választáson. Több román politikus hangoztatta már ennek fontosságát. De nem biztos, hogy összejön: egyelőre mindenki a saját jelöltjét erőlteti.

Példának tekintik egyes román politikusok és kommentátorok is azt, hogy Magyarországon összefogva, közös jelölttel tudott győzni az ellenzék az tavalyi önkormányzati választáson, Budapesten is így szerezve meg a főpolgármesterséget. Most a bukaresti főpolgármesteri tisztség lesz az egyik jelképessé nőtt tét a nyár elején esedékes romániai önkormányzati választásokon, és ennek kapcsán több ottani megszólaló is említette a budapesti példát, hol konkrétan a magyar főváros nevével, hol csak a vélt siker receptjével példálózva.

 

A legutóbbi megszólaló politikus a nagyváradi polgármester, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeit képviselő Ilie Bolojan volt. Ő a legnézettebb romániai hírtelevízió egyikének, a Digi 24-nek nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy

 

az ellenzéknek közös jelöltet kellene állítania, ha meg akarja szerezni Bukarest vezetését.

 

Úgy értve az ellenzéket, hogy a szociáldemokrata vezetésű fővárosban vannak ellenzékben, országosan ugyanis jelenleg ügyvezetőként Bolojan pártja, a PNL van hatalmon. Bolojan a nemzeti liberálisok egyik népszerű és sokat foglalkoztatott embere: dolgozott már a bukaresti kormánynál, volt területi kormánybiztos Bihar megyében, illetve harmadik mandátumát tölti e megye székhelye, Nagyvárad elöljárójaként.

 

ILIE BOLOJAN NAGYVÁRADI POLGÁRMESTER

 

A Digi 24 szerződéses politikai kommentátorai maguk is többször felhozták már példaként Budapestet, egyikük, Claudiu Pândaru például azóta is vissza-visszatért ahhoz a meglátásához, hogy a helyi szinteken legerősebb, posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely most Gabriela Firea személyében Bukarest első emberét adja, csak úgy lehetne legyőzni, ahogy Budapesten sikerült a Fideszt – ellenzéki összefogással.

 

Megpendítette ezt már a magyarországi voksolás után a magát idéntől jobbközépnek nyilvánító progresszív romániai Mentsük meg Romániát párt (USR) vezetője, Dan Barna is, aki ugyancsak érdekelt lenne a magyarországi példa követésében a román főváros esetében.

 

Maga az USR gyökerei eleve a bukaresti önkormányzati politikába nyúlnak vissza: a párt egy része a kétes módon kiadott építési engedélyeket perlő Mentsük meg Bukarestet város- műemlékvédő egyesületből jön, és a legutóbbi, 2016-os főpolgármester-választáson a párt országos támogatottságához képest sokkal jobban szerepeltek, 30,52 százalékot kapott a jelöltjük, Nicușor Dan, az USR korábbi elnöke. A PSD-s Firea 42,97 százalékkal futott akkor be az első helyre. Érdemi eredményt a PNL tudott akkor elérni, az ő jelöltjük 11,18 százalékot kapott. A futottak még kategóriában ott van a PMP, a konzervatív Băsescu-párt 6,46 százalékkal, illetve a nevében liberális ALDE 3 százalékkal.

 

Nehezen találnak egymásra

 

Bukarestben ugyanúgy nehézkesnek látszik az ottani ellenzék összeboronálása, ahogy sokszor Magyarországon sem megy könnyen.

 

Több ellenzéki párt is emlegeti az összefogás fontosságát Bukarestért, de közben jelenleg mind saját jelöltben gondolkodik.

 

Így tehát jelenleg a PSD-s Gabriela Firea jó eséllyel indulhat újabb mandátumért. Legalábbis ha a másik oldalon nem lesz közös jelölt.

 

A felmérések szerint ha az ellenzék szétforgácsolódva marad, az helyzetbe hozza Fireát. Míg ha egyetlen jelölt mögé sorolnak be, akkor Firea verhető lenne. A legnagyobb ellenzéki párt, a PNL is külön embert akar indítani azonban e pillanatban, valaki mást (mégpedig a 2016-ban már szép eredményt elérő Nicușor Dant) támogatna az USR – szövetségesük, a Dacian Cioloș vezette PLUS pedig korábban még eleve más jelöltben gondolkodott –, a PMP pedig az ismert román értelmiségit, Theodor Paleologut indítja, aki ősszel az elnökválasztáson is hozott majd' 6 százalékot. Így a már említett nagyváradi polgármester saját pártjával, a PNL-vel is valamelyest szembement, amikor azt nyilatkozta, hogy a tömörülésüknek nem külön jelölt kell, hanem közös ellenzéki.

 

THEODOR PALEOLOGU A BUKARESTI ÖRMÉNY NEGYEDBEN TALÁLHATÓ CSALÁDI HÁZUKBAN, AMI EGYBEN FILOZÓFIAI-POLITOLÓGIAI-RETORIKAI MAGÁNISKOLAKÉNT IS SZOLGÁL. A VELE KÉSZÍTETT AZONNALI-INTERJÚT ITT LEHET OLVASNI. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Egyébként többször felmerült már, hogy Bolojant újra a román fővárosban foglalkoztatná pártja, élve a politikus széleskörű tapasztalatával. Most az a kérdés is felmerült, hagyná-e Nagyvárad vezetését azért, hogy Bukarestben indítsák főpolgármesternek. Ő azonban azt válaszolta erre, hogy ő Bihar megye székhelyének vezetésére hivatott, a bukarestiek válasszanak ott még jobban ismert tisztségviselőt.

 

Ha kedvet kaptál Bukaresthez, van hozzá egy téli fotóriportunk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk Firenzében, ki mivel próbálja megszólítani a helyieket.

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás