+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs & Bukovics Martin
2020. február 17. hétfő, 13:13
A budapesti ellenzék összefogásának mintájára akar eljárni a bukaresti ellenzék is az idei romániai önkormányzati választáson. Több román politikus hangoztatta már ennek fontosságát. De nem biztos, hogy összejön: egyelőre mindenki a saját jelöltjét erőlteti.

Példának tekintik egyes román politikusok és kommentátorok is azt, hogy Magyarországon összefogva, közös jelölttel tudott győzni az ellenzék az tavalyi önkormányzati választáson, Budapesten is így szerezve meg a főpolgármesterséget. Most a bukaresti főpolgármesteri tisztség lesz az egyik jelképessé nőtt tét a nyár elején esedékes romániai önkormányzati választásokon, és ennek kapcsán több ottani megszólaló is említette a budapesti példát, hol konkrétan a magyar főváros nevével, hol csak a vélt siker receptjével példálózva.

 

A legutóbbi megszólaló politikus a nagyváradi polgármester, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeit képviselő Ilie Bolojan volt. Ő a legnézettebb romániai hírtelevízió egyikének, a Digi 24-nek nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy

 

az ellenzéknek közös jelöltet kellene állítania, ha meg akarja szerezni Bukarest vezetését.

 

Úgy értve az ellenzéket, hogy a szociáldemokrata vezetésű fővárosban vannak ellenzékben, országosan ugyanis jelenleg ügyvezetőként Bolojan pártja, a PNL van hatalmon. Bolojan a nemzeti liberálisok egyik népszerű és sokat foglalkoztatott embere: dolgozott már a bukaresti kormánynál, volt területi kormánybiztos Bihar megyében, illetve harmadik mandátumát tölti e megye székhelye, Nagyvárad elöljárójaként.

 

ILIE BOLOJAN NAGYVÁRADI POLGÁRMESTER

 

A Digi 24 szerződéses politikai kommentátorai maguk is többször felhozták már példaként Budapestet, egyikük, Claudiu Pândaru például azóta is vissza-visszatért ahhoz a meglátásához, hogy a helyi szinteken legerősebb, posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely most Gabriela Firea személyében Bukarest első emberét adja, csak úgy lehetne legyőzni, ahogy Budapesten sikerült a Fideszt – ellenzéki összefogással.

 

Megpendítette ezt már a magyarországi voksolás után a magát idéntől jobbközépnek nyilvánító progresszív romániai Mentsük meg Romániát párt (USR) vezetője, Dan Barna is, aki ugyancsak érdekelt lenne a magyarországi példa követésében a román főváros esetében.

 

Maga az USR gyökerei eleve a bukaresti önkormányzati politikába nyúlnak vissza: a párt egy része a kétes módon kiadott építési engedélyeket perlő Mentsük meg Bukarestet város- műemlékvédő egyesületből jön, és a legutóbbi, 2016-os főpolgármester-választáson a párt országos támogatottságához képest sokkal jobban szerepeltek, 30,52 százalékot kapott a jelöltjük, Nicușor Dan, az USR korábbi elnöke. A PSD-s Firea 42,97 százalékkal futott akkor be az első helyre. Érdemi eredményt a PNL tudott akkor elérni, az ő jelöltjük 11,18 százalékot kapott. A futottak még kategóriában ott van a PMP, a konzervatív Băsescu-párt 6,46 százalékkal, illetve a nevében liberális ALDE 3 százalékkal.

 

Nehezen találnak egymásra

 

Bukarestben ugyanúgy nehézkesnek látszik az ottani ellenzék összeboronálása, ahogy sokszor Magyarországon sem megy könnyen.

 

Több ellenzéki párt is emlegeti az összefogás fontosságát Bukarestért, de közben jelenleg mind saját jelöltben gondolkodik.

 

Így tehát jelenleg a PSD-s Gabriela Firea jó eséllyel indulhat újabb mandátumért. Legalábbis ha a másik oldalon nem lesz közös jelölt.

 

A felmérések szerint ha az ellenzék szétforgácsolódva marad, az helyzetbe hozza Fireát. Míg ha egyetlen jelölt mögé sorolnak be, akkor Firea verhető lenne. A legnagyobb ellenzéki párt, a PNL is külön embert akar indítani azonban e pillanatban, valaki mást (mégpedig a 2016-ban már szép eredményt elérő Nicușor Dant) támogatna az USR – szövetségesük, a Dacian Cioloș vezette PLUS pedig korábban még eleve más jelöltben gondolkodott –, a PMP pedig az ismert román értelmiségit, Theodor Paleologut indítja, aki ősszel az elnökválasztáson is hozott majd' 6 százalékot. Így a már említett nagyváradi polgármester saját pártjával, a PNL-vel is valamelyest szembement, amikor azt nyilatkozta, hogy a tömörülésüknek nem külön jelölt kell, hanem közös ellenzéki.

 

THEODOR PALEOLOGU A BUKARESTI ÖRMÉNY NEGYEDBEN TALÁLHATÓ CSALÁDI HÁZUKBAN, AMI EGYBEN FILOZÓFIAI-POLITOLÓGIAI-RETORIKAI MAGÁNISKOLAKÉNT IS SZOLGÁL. A VELE KÉSZÍTETT AZONNALI-INTERJÚT ITT LEHET OLVASNI. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Egyébként többször felmerült már, hogy Bolojant újra a román fővárosban foglalkoztatná pártja, élve a politikus széleskörű tapasztalatával. Most az a kérdés is felmerült, hagyná-e Nagyvárad vezetését azért, hogy Bukarestben indítsák főpolgármesternek. Ő azonban azt válaszolta erre, hogy ő Bihar megye székhelyének vezetésére hivatott, a bukarestiek válasszanak ott még jobban ismert tisztségviselőt.

 

Ha kedvet kaptál Bukaresthez, van hozzá egy téli fotóriportunk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás