+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs & Bukovics Martin
2020. február 17. hétfő, 13:13
A budapesti ellenzék összefogásának mintájára akar eljárni a bukaresti ellenzék is az idei romániai önkormányzati választáson. Több román politikus hangoztatta már ennek fontosságát. De nem biztos, hogy összejön: egyelőre mindenki a saját jelöltjét erőlteti.

Példának tekintik egyes román politikusok és kommentátorok is azt, hogy Magyarországon összefogva, közös jelölttel tudott győzni az ellenzék az tavalyi önkormányzati választáson, Budapesten is így szerezve meg a főpolgármesterséget. Most a bukaresti főpolgármesteri tisztség lesz az egyik jelképessé nőtt tét a nyár elején esedékes romániai önkormányzati választásokon, és ennek kapcsán több ottani megszólaló is említette a budapesti példát, hol konkrétan a magyar főváros nevével, hol csak a vélt siker receptjével példálózva.

 

A legutóbbi megszólaló politikus a nagyváradi polgármester, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeit képviselő Ilie Bolojan volt. Ő a legnézettebb romániai hírtelevízió egyikének, a Digi 24-nek nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy

 

az ellenzéknek közös jelöltet kellene állítania, ha meg akarja szerezni Bukarest vezetését.

 

Úgy értve az ellenzéket, hogy a szociáldemokrata vezetésű fővárosban vannak ellenzékben, országosan ugyanis jelenleg ügyvezetőként Bolojan pártja, a PNL van hatalmon. Bolojan a nemzeti liberálisok egyik népszerű és sokat foglalkoztatott embere: dolgozott már a bukaresti kormánynál, volt területi kormánybiztos Bihar megyében, illetve harmadik mandátumát tölti e megye székhelye, Nagyvárad elöljárójaként.

 

ILIE BOLOJAN NAGYVÁRADI POLGÁRMESTER

 

A Digi 24 szerződéses politikai kommentátorai maguk is többször felhozták már példaként Budapestet, egyikük, Claudiu Pândaru például azóta is vissza-visszatért ahhoz a meglátásához, hogy a helyi szinteken legerősebb, posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely most Gabriela Firea személyében Bukarest első emberét adja, csak úgy lehetne legyőzni, ahogy Budapesten sikerült a Fideszt – ellenzéki összefogással.

 

Megpendítette ezt már a magyarországi voksolás után a magát idéntől jobbközépnek nyilvánító progresszív romániai Mentsük meg Romániát párt (USR) vezetője, Dan Barna is, aki ugyancsak érdekelt lenne a magyarországi példa követésében a román főváros esetében.

 

Maga az USR gyökerei eleve a bukaresti önkormányzati politikába nyúlnak vissza: a párt egy része a kétes módon kiadott építési engedélyeket perlő Mentsük meg Bukarestet város- műemlékvédő egyesületből jön, és a legutóbbi, 2016-os főpolgármester-választáson a párt országos támogatottságához képest sokkal jobban szerepeltek, 30,52 százalékot kapott a jelöltjük, Nicușor Dan, az USR korábbi elnöke. A PSD-s Firea 42,97 százalékkal futott akkor be az első helyre. Érdemi eredményt a PNL tudott akkor elérni, az ő jelöltjük 11,18 százalékot kapott. A futottak még kategóriában ott van a PMP, a konzervatív Băsescu-párt 6,46 százalékkal, illetve a nevében liberális ALDE 3 százalékkal.

 

Nehezen találnak egymásra

 

Bukarestben ugyanúgy nehézkesnek látszik az ottani ellenzék összeboronálása, ahogy sokszor Magyarországon sem megy könnyen.

 

Több ellenzéki párt is emlegeti az összefogás fontosságát Bukarestért, de közben jelenleg mind saját jelöltben gondolkodik.

 

Így tehát jelenleg a PSD-s Gabriela Firea jó eséllyel indulhat újabb mandátumért. Legalábbis ha a másik oldalon nem lesz közös jelölt.

 

A felmérések szerint ha az ellenzék szétforgácsolódva marad, az helyzetbe hozza Fireát. Míg ha egyetlen jelölt mögé sorolnak be, akkor Firea verhető lenne. A legnagyobb ellenzéki párt, a PNL is külön embert akar indítani azonban e pillanatban, valaki mást (mégpedig a 2016-ban már szép eredményt elérő Nicușor Dant) támogatna az USR – szövetségesük, a Dacian Cioloș vezette PLUS pedig korábban még eleve más jelöltben gondolkodott –, a PMP pedig az ismert román értelmiségit, Theodor Paleologut indítja, aki ősszel az elnökválasztáson is hozott majd' 6 százalékot. Így a már említett nagyváradi polgármester saját pártjával, a PNL-vel is valamelyest szembement, amikor azt nyilatkozta, hogy a tömörülésüknek nem külön jelölt kell, hanem közös ellenzéki.

 

THEODOR PALEOLOGU A BUKARESTI ÖRMÉNY NEGYEDBEN TALÁLHATÓ CSALÁDI HÁZUKBAN, AMI EGYBEN FILOZÓFIAI-POLITOLÓGIAI-RETORIKAI MAGÁNISKOLAKÉNT IS SZOLGÁL. A VELE KÉSZÍTETT AZONNALI-INTERJÚT ITT LEHET OLVASNI. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Egyébként többször felmerült már, hogy Bolojant újra a román fővárosban foglalkoztatná pártja, élve a politikus széleskörű tapasztalatával. Most az a kérdés is felmerült, hagyná-e Nagyvárad vezetését azért, hogy Bukarestben indítsák főpolgármesternek. Ő azonban azt válaszolta erre, hogy ő Bihar megye székhelyének vezetésére hivatott, a bukarestiek válasszanak ott még jobban ismert tisztségviselőt.

 

Ha kedvet kaptál Bukaresthez, van hozzá egy téli fotóriportunk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás