+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 16. vasárnap, 20:17
A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.
Kálló Gergely, a közös ellenzéki jelölt az adatok 98,77 százalékos feldolgozottsága mellett  56,29 százalékkal nyerte a dunaújvárosi parlamenti időközi választást

 

a függetlenként induló, de Fidesz támogatta Molnár Tibor előtt, aki mindössze 37,72 százalékot szerzett

 

Ezzel eldőlt, hogy az egyébként jobbikos Kálló Gergely fog beülni a parlamenti Jobbik-frakcióba.

 

De miért is kellett időközi választást tartani?

 

Az eredmény a parlamenti matematikán semmit nem változtat, tekintve, hogy az időközi választást is azért kellett kiírni, mert az ellenzéki egység támogatta, de egyébként jobbikos Pintér Tamás 56 százalékos eredménnyel, 15 százalékpontos előnnyel megnyerte az október 13-i polgármester-választást Dunaújvárosban a fideszes Cserna Gábor előtt.

 

Így viszont Pintérnek összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a 2018 áprilisában a Fejér megyei 4. számú választókerületben megszerzett országgyűlési mandátumáról, így jöhetett az ezen mandátum sorsát eldöntő időközi választás.

 

Meglepő az eredmény? Nem igazán

 

Pintér Tamás javaslatára az ellenzék egységesen a jobbikos Kálló Gergely mögé sorakozott fel, míg a Fidesz végül a független Molnár Tibor támogatása mellett döntött. Orbán Viktor ezt úgy indokolta:

 

„Amikor megnéztük az összes jelöltet, azt kellett mondanunk, hogy a független jelölt (...) az jobb, mint akiket mi gondoltunk.”

 

Az ellenzéki győzelem már csak azért sem meglepő, mert ez a választókerület és alapvetően Dunaújváros is ellenzéki fordulatot vett a 2018-as parlamenti választást követően: a tavalyi EP-választáson bőven az 52,5 százalékos szavazatarány alatt teljesített Dunaújvárosban a Fidesz a 40,5 százalékos eredményével, míg az őszi önkormányzati választáson az egyesült ellenzék az összes egyéni választókerületet behúzta, így több, mint 71 százalékos többségbe kerülve a 14 fős képviselőtestületben.

 

Kálló győzelmét azért árnyalja, hogy kifejezetten

 

alacsony volt a választási részvétel: míg 2018-ban Pintér Tamás 69,4 százalékos részvétel mellett tudott sikert aratni, addig most csak a választásra jogosultak 29,07 százaléka járult az urnákhoz.

 

NYITÓKÉP: Kálló Gergely interjút ad egy januári kitelepülésen. Kálló Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás