+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 14. péntek, 10:35
Ha politikus vagy, de nincs véleményed, vagy csak gyáva vagy azt felvállalni, akkor inkább ne is erőltesd ezt az egészet.

Ez itt egy véleménycikk, ami minden ízében az Azonnali álláspontját tükrözi. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Okoskodásom alapja, hogy már nem először futok bele abba, hogy van egy érdekes/fontos/megosztó kérdés, és egyszerűen az ellenzéki pártok közül némelyeknek vagy egyszerűen nincsen róla kiforrott véleménye, vagy ha van is éppen, nem merik azt kommunikálni.

 

Nehéz eldönteni, melyik a rosszabb.

 

Mit gondoljanak róluk ezek után a választók: inkább azt, hogy bizonyos témák hallatán gondolatok helyett csak egy játékmajom cintányérozik a fejükben, vagy inkább azt, hogy egyszerűen csak gyávák?

 

 

Egyik sem szerencsés olyan pártok esetén, akik még szeretnének kormányra kerülni, és azt állítják magukról, alkalmasak is rá.

 

Itt van Ukrajna esete.

 

A Momentum azt mondta, szerintük túlzás, hogy a kisebbségek, így a magyarok jogainak korlátozása miatt a magyar kormány blokkolja az ország törekvéseit a NATO-ba és az EU-ba, ezt aránytalannak tartják. Az LMP pedig erre azt reagálta, miután a kárpátaljai magyarság nyelvhasználatát korlátozó törvényből nem enged Ukrajna, ez igenis megfelelő lépés. Nem értenek egyet, van egy kis vita az ellenzéki oldalon.

 

És tudjátok mit? Ez a jó, ez a normális, és erről kéne, hogy szóljon a közélet: hogy húsbavágó kérdésekről vitatkozunk értelmes hangnemben. Utóbbihoz persze hozzátartozik, hogy nem kérdőjelezzük meg kapásból valaki magyarságát azért, mert nem értünk vele egyet (úgyhogy ezen a ponton már meg is köszönhetjük a részvételt a Fidesznek, sajnos kiestek).

 

Mismásolás, megúszás, impotencia :(

 

Éppen emiatt nem tudom hova tenni, mikor egy párt ahelyett, hogy kapna a lehetőségen, hogy bemutassa, mit gondol a világról, leizzad, és retteg válaszolni egy-egy kérdésre, mertmajdmitszólnakaválasztók, vagy emiatt a jól felfogott politikai számítás miatt egyenesen hallgat.

 

A konkrét ügytől elvonatkoztatva pedig az is kijelenthető:

 

hatványozottan ciki, ha egy párt éppen azért nem mond semmit, nehogy véletlenül valamiben egyet kelljen értenie nyilvánosan Orbán Viktorral.

 

Nem tudom pontosan, mi mozgatta a DK-t, mikor nem bírtak megszólalni az ukrán/kárpátaljai ügyben, de bárhogy is van, ez kellemetlen rájuk nézve.

 

Pedig igenis nagyon fontos és – az ellenzék kedvenc szavajárásával élve – „21. századi kérdés” Trianon 100. évfordulóján, hogy mégis milyen politikát folytasson Magyarország azokkal a szomszédos országokkal szemben, ahol jelentős magyar kisebbség él, és adott esetben még csak nem is EU-tagok. Főleg, hogy például az ukrán nyelv- és oktatási törvény miatti konfliktus nem ma kezdődött. Mégis: több év sem volt elég kitalálni, mihez kezdene egy-egy párt ilyen helyzetben kormányon? Mert akkor van baj rendesen.

 

Ugyanis ha ilyen ügyekben hallgat valaki, akkor talán az a kérdés is felmerülhet a választópolgárokban: csak akkor érdekesek-e a kárpátaljaiak egyeseknek, ha az ukrán nyugdíjvisszaélések miatt lehet velük hergelni a Fidesz ellen a belföldi választókat? Hozzáteszem, most épp a DK játszotta be a hallgatósdit, de hasonlót szinte mindegyik másik ellenzéki párt szokott csinálni, úgyhogy nem kifejezetten őket szeretném pellengérre állítani, inkább magát a mismásoló, megúszós, kiábrándítóan impotens ellenzéki mentalitást.

 

Tényleg csak Orbán vére kell?

 

Szóval kedves ellenzék, itt az ideje megvitatni az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket.

 

+ Biztos, hogy tudjátok, kormányon mihez kezdenétek az Oroszországhoz, Kínához vagy éppen a Törökországhoz fűződő viszonnyal úgy, hogy egyszerre legyetek demokraták, de azért képviseljétek az ország jól felfogott reálpolitikai érdekeit?

 

+ Hogy hogyan segítenétek a nehéz sorsú, utcára került embereken úgy, hogy közben azoknak se legyen panasza, akik tiszta aluljárókban szeretnének járni?

 

+ Hogy hogyan rendeznétek érdemben a romák helyzetét, vagy éppen a kormánypártok kedvenc vesszőparipáját, a migráció kérdését?

 

Vannak erre egyenes, őszinte, letisztult válaszaitok?

 

Mert ha nincsenek, előbb ezeken kéne elgondolkodni, nem azon, hogy majd ki melyik minisztériumot kapja meg, ha egyáltalán bármi összejön nektek 2022-ben.

 

Ha pedig mégis gondoltok dolgokat a világról, mismásolás helyett akár még fel is vállalhatnátok, hogy bizonyítsátok a választóknak: felelős, kompetens politikusok vagytok, és nem csak Orbán Viktor vérét akarjátok meginni reggelire.

 

Olvass még Hutter Mariannától az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás