+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. február 14. péntek, 10:35
Ha politikus vagy, de nincs véleményed, vagy csak gyáva vagy azt felvállalni, akkor inkább ne is erőltesd ezt az egészet.

Ez itt egy véleménycikk, ami minden ízében az Azonnali álláspontját tükrözi. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Okoskodásom alapja, hogy már nem először futok bele abba, hogy van egy érdekes/fontos/megosztó kérdés, és egyszerűen az ellenzéki pártok közül némelyeknek vagy egyszerűen nincsen róla kiforrott véleménye, vagy ha van is éppen, nem merik azt kommunikálni.

 

Nehéz eldönteni, melyik a rosszabb.

 

Mit gondoljanak róluk ezek után a választók: inkább azt, hogy bizonyos témák hallatán gondolatok helyett csak egy játékmajom cintányérozik a fejükben, vagy inkább azt, hogy egyszerűen csak gyávák?

 

 

Egyik sem szerencsés olyan pártok esetén, akik még szeretnének kormányra kerülni, és azt állítják magukról, alkalmasak is rá.

 

Itt van Ukrajna esete.

 

A Momentum azt mondta, szerintük túlzás, hogy a kisebbségek, így a magyarok jogainak korlátozása miatt a magyar kormány blokkolja az ország törekvéseit a NATO-ba és az EU-ba, ezt aránytalannak tartják. Az LMP pedig erre azt reagálta, miután a kárpátaljai magyarság nyelvhasználatát korlátozó törvényből nem enged Ukrajna, ez igenis megfelelő lépés. Nem értenek egyet, van egy kis vita az ellenzéki oldalon.

 

És tudjátok mit? Ez a jó, ez a normális, és erről kéne, hogy szóljon a közélet: hogy húsbavágó kérdésekről vitatkozunk értelmes hangnemben. Utóbbihoz persze hozzátartozik, hogy nem kérdőjelezzük meg kapásból valaki magyarságát azért, mert nem értünk vele egyet (úgyhogy ezen a ponton már meg is köszönhetjük a részvételt a Fidesznek, sajnos kiestek).

 

Mismásolás, megúszás, impotencia :(

 

Éppen emiatt nem tudom hova tenni, mikor egy párt ahelyett, hogy kapna a lehetőségen, hogy bemutassa, mit gondol a világról, leizzad, és retteg válaszolni egy-egy kérdésre, mertmajdmitszólnakaválasztók, vagy emiatt a jól felfogott politikai számítás miatt egyenesen hallgat.

 

A konkrét ügytől elvonatkoztatva pedig az is kijelenthető:

 

hatványozottan ciki, ha egy párt éppen azért nem mond semmit, nehogy véletlenül valamiben egyet kelljen értenie nyilvánosan Orbán Viktorral.

 

Nem tudom pontosan, mi mozgatta a DK-t, mikor nem bírtak megszólalni az ukrán/kárpátaljai ügyben, de bárhogy is van, ez kellemetlen rájuk nézve.

 

Pedig igenis nagyon fontos és – az ellenzék kedvenc szavajárásával élve – „21. századi kérdés” Trianon 100. évfordulóján, hogy mégis milyen politikát folytasson Magyarország azokkal a szomszédos országokkal szemben, ahol jelentős magyar kisebbség él, és adott esetben még csak nem is EU-tagok. Főleg, hogy például az ukrán nyelv- és oktatási törvény miatti konfliktus nem ma kezdődött. Mégis: több év sem volt elég kitalálni, mihez kezdene egy-egy párt ilyen helyzetben kormányon? Mert akkor van baj rendesen.

 

Ugyanis ha ilyen ügyekben hallgat valaki, akkor talán az a kérdés is felmerülhet a választópolgárokban: csak akkor érdekesek-e a kárpátaljaiak egyeseknek, ha az ukrán nyugdíjvisszaélések miatt lehet velük hergelni a Fidesz ellen a belföldi választókat? Hozzáteszem, most épp a DK játszotta be a hallgatósdit, de hasonlót szinte mindegyik másik ellenzéki párt szokott csinálni, úgyhogy nem kifejezetten őket szeretném pellengérre állítani, inkább magát a mismásoló, megúszós, kiábrándítóan impotens ellenzéki mentalitást.

 

Tényleg csak Orbán vére kell?

 

Szóval kedves ellenzék, itt az ideje megvitatni az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket.

 

+ Biztos, hogy tudjátok, kormányon mihez kezdenétek az Oroszországhoz, Kínához vagy éppen a Törökországhoz fűződő viszonnyal úgy, hogy egyszerre legyetek demokraták, de azért képviseljétek az ország jól felfogott reálpolitikai érdekeit?

 

+ Hogy hogyan segítenétek a nehéz sorsú, utcára került embereken úgy, hogy közben azoknak se legyen panasza, akik tiszta aluljárókban szeretnének járni?

 

+ Hogy hogyan rendeznétek érdemben a romák helyzetét, vagy éppen a kormánypártok kedvenc vesszőparipáját, a migráció kérdését?

 

Vannak erre egyenes, őszinte, letisztult válaszaitok?

 

Mert ha nincsenek, előbb ezeken kéne elgondolkodni, nem azon, hogy majd ki melyik minisztériumot kapja meg, ha egyáltalán bármi összejön nektek 2022-ben.

 

Ha pedig mégis gondoltok dolgokat a világról, mismásolás helyett akár még fel is vállalhatnátok, hogy bizonyítsátok a választóknak: felelős, kompetens politikusok vagytok, és nem csak Orbán Viktor vérét akarjátok meginni reggelire.

 

Olvass még Hutter Mariannától az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás