+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 13. csütörtök, 15:13
A helyi szocialisták szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. Minderről az MTI be se számolt.

„Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand miniszterelnök Orbán Viktorral való szerdai tárgyalásai előtt a Le Soir belga lap tudósítása szerint.

 

Ha már a helyszínen van, mindenképp megemlíti

 

Jambonnak ugyanis magyarázkodnia kellett a belga média előtt, hogy miért is utazik ő a jogállamiságot már az Európai Parlament szerint is megsértő Magyarországra,

 

és mégis mik a szándékai a flamand miniszterelnöknek Orbán Viktorral.

 

A miniszterelnök ugyanis a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) pártjának politikusa. Ez a párt jelenleg Flandria legerősebb politikai ereje, és a Fidesz Európai Néppártból való kizárását erőteljesen támogató jobbközép CD&V-vel, valamint Guy Verhofstadt pártjával, a liberális Open Vld-vel ül együtt a flamand tartományi kormányban.

 

A CD&V egyik politikusa, Wouter Beke például elsőként reagált Orbán Viktor tavaly márciusi, a Néppártban való maradásért esedező, bocsánatkérő levelére, melyben azt írta: a bocsánatkérést elfogadja, ez azonban nem róla, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról szól, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Ráadásul a flamand tartományi kormány mindhárom tagja, még a nacionalista N-VA képviselői is megszavazták januárban azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely kimondta: a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta Magyarországon nem történt előrelépés.

 

Az N-VA-s miniszterelnök Jambonnak ezért is kellett megmagyaráznia, hogy mégis miről is fog beszélgetni Szijjártó Péterrel és Orbánnal szerdai tárgyalásuk során, mely kritikákra Jambon úgy felelt, természetesen fel fogja hozni a jogállamiságot. „Nem értem ezt a felzúdulást. Nem lenne értelme annak, hogy megszavazzuk az Európai Parlamentben, hogy a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta nincs előrelépés, majd, amikor a helyszínen vagyunk, ezt ne említsük meg” – érvelt a miniszterelnök.

 

„Hallani szeretném, mit tudnak felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos, őket ért kritikákra”

 

– fogalmazott ezt követően Jambon.

 

A szocialisták szerint nem oké a találkozó

 

Ugyanakkor a baloldali flamand ellenzék nincs meggyőződve a politikus szándékai tisztaságáról. A szocialista SP.A szerdán például egy indítványt is benyújtott a flamand parlament elé, mely arra kötelezte volna Jambont, hogy a demokrácia és a jogállamiság helyzetét mindenképp hozza fel tárgyalásai során. „Ha Jambon mindenképp találkozni akar Orbánnal, akkor konfrontálódnia kell vele a demokrácia és a jogállamiság elleni támadásai miatt” – mondta a szocialista Annick Lambrecht a találkozóra reagálva, hozzátéve, ha Magyarország ma EU-tagjelölt ország lenne, „akkor biztosan nem vennék fel”.

 

„Ha Jambon találkozik valakivel, aki többek között jogellenesen zárat be egyetemeket, szájkosarat tesz a sajtóra,

 

európai pénzek elsikkasztásával gazdagítja a saját családját és antiszemitizmust gerjeszt, az semmiképpen sem business as usual”

 

– kelt ki Lambrecht.

 

Eközben a magyar állami MTI hírügynökség mindezekről már nem számolt be, mikor a szerdai találkozóról hírt adott. A hírügynökségi tudósításban arról esett csak szó, hogy Szijjártó szerint az EU-nak erős nemzetekre van szüksége, valamint arról, hogy milyen fontos Magyarország és Flandria kereskedelmi és politikai kapcsolata.

 

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás