+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 13. csütörtök, 15:13
A helyi szocialisták szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. Minderről az MTI be se számolt.

„Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand miniszterelnök Orbán Viktorral való szerdai tárgyalásai előtt a Le Soir belga lap tudósítása szerint.

 

Ha már a helyszínen van, mindenképp megemlíti

 

Jambonnak ugyanis magyarázkodnia kellett a belga média előtt, hogy miért is utazik ő a jogállamiságot már az Európai Parlament szerint is megsértő Magyarországra,

 

és mégis mik a szándékai a flamand miniszterelnöknek Orbán Viktorral.

 

A miniszterelnök ugyanis a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) pártjának politikusa. Ez a párt jelenleg Flandria legerősebb politikai ereje, és a Fidesz Európai Néppártból való kizárását erőteljesen támogató jobbközép CD&V-vel, valamint Guy Verhofstadt pártjával, a liberális Open Vld-vel ül együtt a flamand tartományi kormányban.

 

A CD&V egyik politikusa, Wouter Beke például elsőként reagált Orbán Viktor tavaly márciusi, a Néppártban való maradásért esedező, bocsánatkérő levelére, melyben azt írta: a bocsánatkérést elfogadja, ez azonban nem róla, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról szól, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Ráadásul a flamand tartományi kormány mindhárom tagja, még a nacionalista N-VA képviselői is megszavazták januárban azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely kimondta: a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta Magyarországon nem történt előrelépés.

 

Az N-VA-s miniszterelnök Jambonnak ezért is kellett megmagyaráznia, hogy mégis miről is fog beszélgetni Szijjártó Péterrel és Orbánnal szerdai tárgyalásuk során, mely kritikákra Jambon úgy felelt, természetesen fel fogja hozni a jogállamiságot. „Nem értem ezt a felzúdulást. Nem lenne értelme annak, hogy megszavazzuk az Európai Parlamentben, hogy a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta nincs előrelépés, majd, amikor a helyszínen vagyunk, ezt ne említsük meg” – érvelt a miniszterelnök.

 

„Hallani szeretném, mit tudnak felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos, őket ért kritikákra”

 

– fogalmazott ezt követően Jambon.

 

A szocialisták szerint nem oké a találkozó

 

Ugyanakkor a baloldali flamand ellenzék nincs meggyőződve a politikus szándékai tisztaságáról. A szocialista SP.A szerdán például egy indítványt is benyújtott a flamand parlament elé, mely arra kötelezte volna Jambont, hogy a demokrácia és a jogállamiság helyzetét mindenképp hozza fel tárgyalásai során. „Ha Jambon mindenképp találkozni akar Orbánnal, akkor konfrontálódnia kell vele a demokrácia és a jogállamiság elleni támadásai miatt” – mondta a szocialista Annick Lambrecht a találkozóra reagálva, hozzátéve, ha Magyarország ma EU-tagjelölt ország lenne, „akkor biztosan nem vennék fel”.

 

„Ha Jambon találkozik valakivel, aki többek között jogellenesen zárat be egyetemeket, szájkosarat tesz a sajtóra,

 

európai pénzek elsikkasztásával gazdagítja a saját családját és antiszemitizmust gerjeszt, az semmiképpen sem business as usual”

 

– kelt ki Lambrecht.

 

Eközben a magyar állami MTI hírügynökség mindezekről már nem számolt be, mikor a szerdai találkozóról hírt adott. A hírügynökségi tudósításban arról esett csak szó, hogy Szijjártó szerint az EU-nak erős nemzetekre van szüksége, valamint arról, hogy milyen fontos Magyarország és Flandria kereskedelmi és politikai kapcsolata.

 

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás