+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 13. csütörtök, 15:13
A helyi szocialisták szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. Minderről az MTI be se számolt.

„Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand miniszterelnök Orbán Viktorral való szerdai tárgyalásai előtt a Le Soir belga lap tudósítása szerint.

 

Ha már a helyszínen van, mindenképp megemlíti

 

Jambonnak ugyanis magyarázkodnia kellett a belga média előtt, hogy miért is utazik ő a jogállamiságot már az Európai Parlament szerint is megsértő Magyarországra,

 

és mégis mik a szándékai a flamand miniszterelnöknek Orbán Viktorral.

 

A miniszterelnök ugyanis a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) pártjának politikusa. Ez a párt jelenleg Flandria legerősebb politikai ereje, és a Fidesz Európai Néppártból való kizárását erőteljesen támogató jobbközép CD&V-vel, valamint Guy Verhofstadt pártjával, a liberális Open Vld-vel ül együtt a flamand tartományi kormányban.

 

A CD&V egyik politikusa, Wouter Beke például elsőként reagált Orbán Viktor tavaly márciusi, a Néppártban való maradásért esedező, bocsánatkérő levelére, melyben azt írta: a bocsánatkérést elfogadja, ez azonban nem róla, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról szól, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Ráadásul a flamand tartományi kormány mindhárom tagja, még a nacionalista N-VA képviselői is megszavazták januárban azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely kimondta: a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta Magyarországon nem történt előrelépés.

 

Az N-VA-s miniszterelnök Jambonnak ezért is kellett megmagyaráznia, hogy mégis miről is fog beszélgetni Szijjártó Péterrel és Orbánnal szerdai tárgyalásuk során, mely kritikákra Jambon úgy felelt, természetesen fel fogja hozni a jogállamiságot. „Nem értem ezt a felzúdulást. Nem lenne értelme annak, hogy megszavazzuk az Európai Parlamentben, hogy a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta nincs előrelépés, majd, amikor a helyszínen vagyunk, ezt ne említsük meg” – érvelt a miniszterelnök.

 

„Hallani szeretném, mit tudnak felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos, őket ért kritikákra”

 

– fogalmazott ezt követően Jambon.

 

A szocialisták szerint nem oké a találkozó

 

Ugyanakkor a baloldali flamand ellenzék nincs meggyőződve a politikus szándékai tisztaságáról. A szocialista SP.A szerdán például egy indítványt is benyújtott a flamand parlament elé, mely arra kötelezte volna Jambont, hogy a demokrácia és a jogállamiság helyzetét mindenképp hozza fel tárgyalásai során. „Ha Jambon mindenképp találkozni akar Orbánnal, akkor konfrontálódnia kell vele a demokrácia és a jogállamiság elleni támadásai miatt” – mondta a szocialista Annick Lambrecht a találkozóra reagálva, hozzátéve, ha Magyarország ma EU-tagjelölt ország lenne, „akkor biztosan nem vennék fel”.

 

„Ha Jambon találkozik valakivel, aki többek között jogellenesen zárat be egyetemeket, szájkosarat tesz a sajtóra,

 

európai pénzek elsikkasztásával gazdagítja a saját családját és antiszemitizmust gerjeszt, az semmiképpen sem business as usual”

 

– kelt ki Lambrecht.

 

Eközben a magyar állami MTI hírügynökség mindezekről már nem számolt be, mikor a szerdai találkozóról hírt adott. A hírügynökségi tudósításban arról esett csak szó, hogy Szijjártó szerint az EU-nak erős nemzetekre van szüksége, valamint arról, hogy milyen fontos Magyarország és Flandria kereskedelmi és politikai kapcsolata.

 

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás