+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Köves Slomó
2020. február 13. csütörtök, 07:27
A magyarországi zsidóság szempontjából írta meg Köves Slomó, hogy mit írhatna róluk és nekik egy 2050-es tankönyv.

Idéntől minden nappal közelebb leszünk 2050-hez, mint 1990-hez. Az Azonnali a magyar (és részben európai) történetírásnak akar segíteni: mit fog írni a mögöttünk hagyott 2010-es évekről harminc év múlva egy történelemkönyv? Ezért kértünk fel különféle történészeket – az USA-tól Magyarországig, a széljobbtól a szélbalig –, hogy a maguk tudása alapján helyezzék el a most lezárt '10-es éveket Magyarország történelmében.​ A tizenegyedik részben Köves Slomó az EMIH rabbija, történész írta ezt meg nekünk.

 

+ + +

 

Elcsépelt, de néha bizony találó, sőt, esetenként elkerülhetetlen az a fogás, amellyel történészek egy-egy korszak kezdetét időről időre a közvélekedésben meggyökerezettnél, esetleg egyenesen az egyébként megváltoztathatatlannak gondolt naptári fordulóknál korábbra teszik. Így kezdődhet a 20. század egyes olvasatokban akár évtizedekkel az 1900-as évek vége előtt, vagy, mint az esetünkben, az általunk vizsgált időszak a megítélésem szerint nem kevesebb, mint két évvel korábban, 2008 közepén. Ekkor tört ki ugyanis a világgazdasági válság, amely nem csupán milliók megtakarítását égette el, hanem a nemzetközi pénzügyi rendszer visszásságaira, fenntarthatatlanságára is rávilágított.

 

A sokkhatás, illetve a nehézségek miatti elégedetlenség, valamint az ezeket egyszerre elfedni, egyszerre megoldani kívánó gazdaságpolitikai beavatkozások sora együttesen tektonikus változásokat idéztek elő világpolitikában. A 2. világháború utáni világrend felbomlott, és a Pax Americana a vasfüggöny leomlását követően kialakult dominanciáját is jelentős kihívások érték több, egymásban érdekszövetségesre ismerő és ambiciózus nagyhatalom részéről.

 

Ezek egyike, a gazdaságilag ugyan nem különösebben, ám politikai és katonai képességeit tekintve annál erősebb Oroszország egyszerre kezdett érdekeinek kíméletlen érvényesítésébe Európában és a Közel-Keleten. Ezzel az Európai Unió lassú és bürokratikus építménye láthatóan nem igazán tud mit kezdeni, ahogy az elmúlt évtizedek során a tagállamai többségébe folyamatosan érkező – legnagyobbrészt muszlim hátterű – bevándorlók integrációjának megoldatlanságával sem.

 

Az uniós technokrata elittel szembeni gyanakvás, valamint az elhúzódó migránsválság diplomatikusan fogalmazva is ambivalens kezelése és a fájdalmas emlékű terrortámadások tovább növelték az európai választók elégedetlenségét.

 

Mindez több helyen is a fősodortól korábban távol eső pártok felemelkedéséhez vezetett.

 

A már érintett közel-keleti átrendeződés folyományaként Izrael nemzetközi tényezővé, mi több, nagyhatalommá vált, és számos szövetségesre tett szert a korábbi megveszekedett ellenségei, így több Öböl-állam közül is. Mindez korántsem független az Obama-adminisztráció teljesen elhibázott közel-keleti politikája eredményeként megerősödött Irán feltartóztatásához fűződő közös érdekek logikájától.

 

Az átrajzolódó szövetségi rendszerek megszilárdulását egyszerre segíti és hátráltatja, hogy az amerikai választásokat megnyerő, és Izraellel minden elődjénél nyilvánvalóbban szimpatizáló Donald Trump úgy próbálja meg elődje baklövéseit orvosolni, hogy mindeközben – saját energetikai függetlenségének tudatában – a költséges közel-keleti szerepvállalások terhétől is igyekszik megszabadulni.

 

A 2010-es évtizedben Magyarországon is jelentős változásoknak lehettünk szemtanúi: megszilárdult Orbán Viktor rendszere, ezzel párhuzamosan a magyar-izraeli kapcsolatok is a korábbiaknál szorosabbá váltak. A zsidó szempontok kibontásánál maradva fontos emlékeztetnem arra, hogy

 

az elmúlt tíz évben a főváros zsidó élete, infrastruktúrája is számos új helyszínnel, programmal és oktatási intézménnyel bővült,

 

ugyanakkor a vallási turizmus erősödésével ismét élettel teltek meg Észak-Magyarország valaha pezsgő zsidó élettől hangos színterei. A zsidó élet az elmúlt évek során általában véve is jóval kiegyensúlyozottabbá és biztonságosabbá vált Magyarországon, mint Nyugat-Európában, ahol a közösségeknek új típusú és folyamatosan erősödő antiszemitizmussal kell szembenézniük.

 

Köves Slomó rabbi, történész. Izraelben, az Egyesült Államokban, többek között a New York-i lubavicsi jesivában és Franciaországban folytatott rabbinikus tanulmányokat. Debrecenben történelmet tanult, majd ugyanott doktori fokozatot szerzett. 2003 óta rabbi, 2004-ben lett a status quo ante hagyományt vállaló – nemzetközileg a lubavicsi (haszid) mozgalomba illeszkedő – Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás