+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 12. szerda, 07:35
Pár hete még előre lefutott mérkőzésnek tartott előválasztást tett újfent izgalmassá Pete Buttigieg, de még nála is nagyobbat szólt Amy Klobuchar szenátor húszszázalékos eredménye. Bernie Sanders hozta a kötelezőt, de körülötte másfél hét alatt kicserélődött az élmezőny. Mutatjuk, hogy szavazott New Hampshire!

Hónapok óta úgy tűnt, a New Hampshire-i előválasztás Bernie Sandersnek könnyű győzelem lesz, hiszen majdnem hazai pálya (a vermonti szenátor által képviselt tagállammal szomszédos, ez pedig általában kedvez egy jelöltnek, „mi kutyánk kölyke" alapon), a közvéleménykutatások 5-10 százalékos előnyt jósoltak neki. Pete Buttigieg kiugróan jó szereplése Iowában azonban földindulásszerű átrendeződést indított el a centrista szavazók között, egy hét alatt majdnem megduplázta a támogatottságát - így érkeztünk el a február tizenegyedikei előválasztáshoz, ahol Bernie Sanders (26 százalék szavazattal kilenc delegáltat nyerve) valóban hozta a kötelezőt, ám az, hogy Buttigieg (25,7 százaléknyi szavazattal szintúgy kilenc delegáltat szerezve) másfél százalékra meg tudta közelíteni őt, további momentumot (és donorokat) ad majd a polgármester kampányának. Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Biden helyét Pete Buttigieg veszi át a centrumban, mint a moderált opció a szocialista Sanderszel szemben. 

 

Klobucharge

 

Az est nagy meglepetését azonban mégsem az élen végzők közötti másfélszázalékos különbség szolgáltatta, hanem Amy Klobuchar szenátor 19,8 százalékos szereplése. Míg egy hete Iowában 13 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett, most maga mögé utasította Joe Bident és Elizabeth Warrent is, szoros harmadikként zárva a dobogósok sorát. Ez megmutatja, mekkora lehetőség is rejlik az utóbbi időben egyébként egyre inkább önmaga ismétlődésévé váló elnökjelöltvitáknak: a legerősebb teljesítményt a minnesotai szenátor nyújtotta, négy kérdést kapott, de ugyanannyi ideig beszélt, mint Elizabeth Warren, aki pedig hetet, ráadásul a vita végén elmondott záróbeszéde is ütősre sikeredett. Úgy tűnik, ez most busásan kifizetődött a számára, és új távlatokat nyit meg a kampánya előtt: az elkövetkező tíz napban valószínűleg legalább annyi, ha nem több figyelmet kap majd a médiától, mint az egyébként előtte végző jelöltek egyenként. 

 

Ha már médiafigyelem

 

Van, aki nagyon nem boldog az elkövetkező tíznapos szünet miatt (Nevadában február 21-én tartanak kaukuszokat), és ez Joe Biden, Obama volt alelnöke. Egy kiábrándítoan rossz iowai szereplés után az exalelnök ma este az ötödik helyen végzett, a szavazatok 8,4 százalékát szerezve meg. Becsületére legyen mondva, előre feladta ezt a tagállamot, nem is kampányolt New Hampshire-ben, napok óta Dél-Karolinában van, a választás éjszakáján is onnan jelentkezett be és mondott beszédet. A politikus helyzete másfél hét alatt a kilátástalanságig romlott, az utolsó szalmaszálat éppen Dél-Karolina jelentheti a számára, hiába vezet a közbeeső Nevadában, ahol Pete Buttigieg majd előreláthatóan megosztja a moderált szavazatokat, miután áthelyezi oda a kampánya súlypontját.

 

A következő tíz nap politikai híreiben pedig vesztes keretezésben fog megjelenni, a kampányának olyan kérdéseket kell majd az értékes nyilvánosság előtt töltött percek alatt megválaszolnia, mint hogy felfüggeszti-e a kampányát, és ha nem, ugyan miből finanszírozza, mert két ilyen szereplés után a legtöbb donornál elzárul a pénzcsap. Ráadásul fontos észben tartani, hogy ahogyan New Hampshire-i relatív többséget is végül egy paraszthajszállal hódította el Sanders, úgy Dél-Karolina sincs előre lefutva: annak ellenére, hogy a tagállam harminc százaléka afroamerikai, köztük Joe Biden kiugróan népszerű a többi jelölthöz képest (ne feledjük, Barack Obama alelnökéről van szó), ráadásul a demokrata afroamerikai közösség a konzervatívabb szárnyat képviseli a párton belül, épp úgy, mint Biden. Az egykori alelnök az egész kampányát a megválaszthatóságra építette fel (ő az, aki győzni tud Trumpországban, republikánus alelnököt is fontolóra venne), bár ez az üzenet látványosan recseg-ropog, ha nem omlott még össze egy negyedik és ötödik hellyel. Ezért ebben az esetben nem elképzelhetetlen, hogy a megválaszthatóságra érzékeny afroamerikai közösség (aki  leegyszerűsítve Obamát is azért támogatta, mert népszerű volt a fehérek között is), egy szempillantás alatt pártol el Bidentől a többi jelölthöz. 

 

Végre megvan az első felfüggesztett kampány!

 

Andrew Yang, vállalkozó milliárdos, az eszével (szlogenje volt Trump mottójára rezonálva a Make America Think Harder Again, azaz Vegyük rá Amerikát, hogy többet gondolkodjon), és a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányolt, egészen a New Hampshire-i eredményekig: az áttörés elmaradt, a szavazatok három százalékát megszerezve gyakorlatilag urnazáráskor bejelentette, kiszáll a versenyből. Megindult a twitteren az állva maradt jelöltek részéről a túláradó gratuláció és méltatáscunami, egy szaftos endorsement reményében. 

 

Akiknek ki kéne szállnia, de úgysem fognak - egyelőre

 

Elizabeth Warren egy komoly esélyekkel induló jelölt volt, elégséges pénzügyi háttérrel és az egyik legjobb önkéntes és szakembergárdával - nem sikerült azonban vonzó alternatívaként megjelennie a moderált-centrista szavazók, és a híresen mozdíthatatlan Bernie-szimpatizánsok számára: egyiknek túl radikális, a másiknak túl kilúgozott volt. Közel tíz százalékkal a negyedik helyen végzett, ez pont a fele az iowai eredményének - a jelöltség már nem valószínű, de egy alelnöki felkérés még összejöhet neki, és valószínűleg ő is erre számít. 

 

A versenyben van még Tulsi Gabbard és Tom Steyer, mindketten három százalékot kaptak - valószínű, hogy a napokban ők is felfüggesztik a kampányukat. A verseny egyre inkább arról szól, ki tudja Sanders ellen egyesíteni a tábor szélsőbaltól jobbra eső részét. A következő állomás Nevada, ahol február tizenegyedikén tartanak kaukuszokat, hogy ezekről mit kell tudni, ebben a cikkben foglaltuk össze!

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 
 

FOTÓ: Amy Klobuchar / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás