+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs
2020. február 12. szerda, 14:52
Lezárta a bukaresti főügyészség annak a panasznak az ügyét, amelyeket a romániai államfő nagyszebeni lakóházai kapcsán nyújtottak be. Johannis elnök többször állította, hogy soha nem követett el törvénytelenséget, illetve azt, hogy nincsenek aktív büntetőügyei. Ez utóbbi a tavalyi választási kampányban is téma volt időnként.

Magát Klaus Johannis államfő feleségét, Carment is meghallgatták egy évvel ezelőtt abban az ügyben, amelyet az államfő lakásainak kapcsán indítottak. A választási kampányokban is téma volt ez a kérdéskör, ellenlábasai ezzel igyekeztek bizonyítani, hogy a korrupció ellen harcot hirdető Johannis maga is korrupt jelölt, mert egyrészt állítólag törvényszegő módon jutott ingatlanokhoz, másrészt később már azt vetették a szemére, hogy még mindig nem zárult le az ezzel kapcsolatos igazságszolgáltatási ügye.

 

Az elnöki pár még 1999-cel kezdődően jutott két ingatlanhoz is Nagyszeben központjában. Ez azért volt kiemelten érdekes, mert az erdélyi várost 2000 és 2014 között épp Klaus Johannis vezette, aki később polgármesterből lett a romániai politika főszereplője. A különféle – néha politikai indíttatásúnak tűnő – leleplezésekben is utazó Lumea Justiției (A igazságügy világa) portál gyakorlatban egy szebeni közjegyző, bizonyos Radu Gabriel Bucsă, valamint a Johannis-házaspár ügyében élt bejelentéssel.

 

Arra mutattak rá, hogy az egyik ingatlan révén Johannisék 320 ezer euróhoz jutottak, míg végül a brassói bíróság megsemmisítette az adásvételi szerződést, illetve azon öröklési döntést is, amellyel az ingatlant megszerezték. Az épület addig állami tulajdonban volt, akárcsak a szóban forgó másik ilyen, a brassói bíróság viszont azt mondta ki, hogy nem voltak jóhiszeműek az épületet megszerzők. Mindezzel szemben a későbbi államfő azt állította, hogy nincs semmilyen büntetőügye, mert a terhére rótt tettet nem követte el, soha nem volt részese illegális manővereknek.

 

„Nincs egyetlen aktív dossziém sem. Mindegyiket lezárták. És nem azért, mert ismerném az ügyészeket, hanem mert meg nem történtnek ítélték az adott tetteket. Nagyon jól tudom, mit tettem polgármesterként, azt megelőzően is, meg elnökként is.

 

Sosem követtem el semmilyen törvénytelenséget vagy bűncselekményt, és ez áll a feleségemre, Carmenre is” – mondta az államfő még 2018 novemberében. A romániai főügyészség most azt tudatta, hogy idén február 6-i dátummal zárta le az ügyet.

 

FOTÓ: presidency.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás