Képtelen megállítani a famaffiát Románia

Szerző: Szeghalmi Örs
2020.02.12. 14:30

Nem képes hatásosan ellenőrizni a fakitermelésben és fafeldolgozásban tevékenykedőket Románia, és őket megfelelően büntetni sem. Ezt mondta ki szerdán az Európai Bizottság. Határidőt is szabott az országnak a fő hiányosságok rendezésére. Ám ezeket már sok éve nem sikerül megoldani.

Képtelen megállítani a famaffiát Románia

Azt sem tudja ellenőrizni Románia, milyen mennyiségben termelnek ki a területén illegálisan faanyagot. Emellett a témakörben tevékenykedőket nyomon követni és büntetni sem tudják megfelelően a hatóságok. Ezt mind kimondta a Romániának címzett hivatalos figyelmeztetésében az Európai Bizottság, amely egyúttal egyhónapos határidőt szabott arra, hogy Bukarest megfelelő intézkedéseket hozzon a hiányosságok kiküszöbölésére.

Ez az ország ellen indítható eljárás első hivatalos lépése. Ennek megtételét megerősítette szerdán maga a testület is, amely közleményében azt is jelzi, hogy

a román hatóságok előzetes hatástanulmányok nélkül döntenek az erdők kezeléséről, irtásáról.

Így sokszor a védett övezetekre gyakorolt hatást sem tartják szem előtt, uniós direktívát is sértve ezzel. Az erdőgazdálkodással kapcsolatos döntések átláthatósága sem megfelelő a testület szerint, mivel a közvélemény nem mindig juthat hozzá ilyen információkhoz. Ráadásul a Natura 2000 védett övezeteiből egyes erdős részek egyszerűen eltűnnek...

Gyilkol is a maffia

Romániában évtizedek óta gond az illegális erdőirtás. Az utóbbi években egyre több tüntetés is volt, illetve lakossági petíció is született, ám változás alig van. A faipari maffia főleg az illegális irtások helyszínein a legveszélyesebb: újra és újra vannak olyan esetek, amikor meggyilkolnak, bántalmaznak, vagy üldöznek hatósági személyeket, akik tetten érik őket. Akár civileket is elér ugyanígy a maffia haragja, sőt, erdészeken, rendőrökön, kirándulókon kívül újságírókat is: legutóbb egy nyugati forgatócsoportot ejtettek fogságba több órára, farönkökkel barrikádozva el a közutat, amikor az illetők éppen a romániai famaffiáról forgattak a Netflix számára.

Az utóbbi évek számos kormánya is lépéseket ígért az ügyben, néhány próbálkozás valóban volt, de láthatóan nem elégséges. Kidolgoztak, sőt, gyakorlatba is ültettek egy valamelyest informatizált rendszert, amellyel nyomon követhető a szállítmányok útja a kitermeléstől a feldolgozásig, és amely szállítmánynak nincs meg a hivatalos tanúsítványa, az törvénytelennek vehető. Ám erdészeti szakemberek szerint ez is kijátszható.

További gond, hogy nagy, sokszor külföldi faipari vállalkozások hajlandóak felvásárolni a romániai faárut, a vádak szerint akkor is, ha az tisztázatlan forrásból származik, sőt, akkor is, ha tételesen tudják, hogy illegális szállítmányokról is szó van.

Az országban jelenleg kormányválság van, ez azonban nem érinti azt, hogy az előző kabinetek ugyanúgy hangoztatták elhatározásukat a rendezésre, mint a legutóbb megbuktatott jobbközép Orban-kormany is, amely egyébként változatlan összetételben kér újabb kormányzati megbízatást majd e hó végén. Többször felszólalt a famaffia legyőzése érdekében maga a jobbközép államfő, Klaus Johannis is, tavaly ősszel történt újraválasztása előtt, a kampányában is téma volt ez, ám megoldás a mai napig nincs.

FOTÓ: Az egykori román királyi Peleș-kastély / pxhere.com

Szeghalmi Örs
Szeghalmi Örs az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek