+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 11. kedd, 19:18
Aggodalomra semmi ok, ezért nem fog a jegyvizsgáló megbüntetni, legfeljebb csúnyán fog rád nézni.

„Ezek a Huaweiek… inkább nem is kommentálom. De ha jön egy főkalauz (aki a jegyvizsgálók munkáját ellenőrzi a vonaton – a szerk.), az nem fog ennek örülni” – ezt a megjegyzést kaptam nemrég egy kalauztól útban a főváros felé, miután sokadjára nem sikerült beolvasni a MÁV appjában vásárolt jegyem QR-kódját az amúgy teljesen jól működő telefonomon.

 

Ideje lenne leszokni a papír alapú jegyekről

 

Ez már csak azért is sajnálatos, mert túl azon, hogy környezetkímélő az elektronikus a papíralapú formátummal szemben, a MÁV-appban lehet a legkényelmesebben és leginkább költséghatékonyan vonatjegyet venni: nem kell például képernyők hosszú során végigugrálni, mire eljutsz a fizetésig (mint az internetes jegyvásárlásnál),

 

a különböző kedvezményeidet el tudod menteni, hogy azokat ne kelljen minden vásárlásnál újra kiválasztanod, és még a jegy is tíz százalékkal olcsóbb

 

(automatás vásárlás esetén csak öt százalékkal).

 

Ezen felül az app tartalmaz egy csomó más hasznos funkciót is: például nyomon lehet követni a vonatok pontos helyzetét, késés esetén a vonat várható érkezését, de egy gombnyomással megnézhetjük azt is, hogy az adott állomásról mikor és milyen vonatok indulnak, vagy hogy egy kiválasztott vonalon hogyan közlekednek a vonatok. (Az Android és iOS készülékeken is használható appról itt találsz bővebb információkat.)

 

A ZÖLDDEL JELZETT VONATOK MENETRENDSZERINT KÖZLEKEDNEK, A CITROMSÁGA AZ ENYHE, A NARANCSSÁRGA A KOMOLYABB KÉSÉST JELÖLI. FORRÁS: MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az appos jegyet tulajdonképpen még lekezelni sem kellene

 

A MÁV-appnak azért van pár hátránya: a jegyet csak az appból lehet elérni, nem tudod pdf-be lementeni, a jegy névre szól, így másnak nem tudsz jegyet venni, továbbá az utazást nem lehet megszakítani.

 

A legizzasztóbb pillanatokat mégis az okozhatja, amikor a kalauznak nem sikerül beolvasni a jegyeden szereplő QR-kódot, még maximális fényerőre állított telefonnal sem, ami nagyban segíti a sikeres jegyleolvasást. (A fent említett kalauz pont az alacsonyabb fényerő miatt panaszkodott a Huaweiekre.)

 

HASZNOS FUNKCIÓ A JEGY ALATT MEGJELENŐ KIS ELEMLÁMPA, AMIRE RÁNYOMVA A TELEFON AUTOMATIKUSAN A LEGNAGYOBB FÉNYERŐRE KAPCSOL / MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az Azonnali kérdésére a MÁV közölte: a problémával kapcsolatban hozzájuk eddig nem érkezett hivatalos panasz, sem a jegyvizsgálóktól, sem az utasoktól. Ám akkor sem kell megijedni, ha ez mégis előfordulna: a MÁV tájékoztatása szerint

 

a kalauz nem büntetheti sem pótdíjjal, sem leszállítással az utast, helyette a jegyvizsgálónak lehetősége van a jegysorszám szerinti ellenőrzésre a QR-kód beolvasása helyett.

 

Sőt, még erre sincs feltétlen szükség a MÁV szerint: az appon keresztül vásárolt jegyet tulajdonképpen elég csak felmutatni, az a jegyen feltüntetett időszakban (a kiválasztott vonat megérkezésétől számított négy órában) érvényes ellenőrzés nélkül is.

 

Szóval nyugodtan éljen mindenki a technika adta lehetőséggel: még ha olyan problémába is ütközöl, mint én, a kalauz jobb esetben leolvasás nélkül odébbáll, rosszabb esetben pedig bosszúsan bepötyögi magának a jegyed sorszámát, hogy megbizonyosodjon annak érvényességéről.

 

NYITÓKÉP: MÁV / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás