+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. február 10. hétfő, 16:36
Évek óta rengeteg villanyoszlop árválkodott lámpa nélkül Gyálon, a helyzeten az Elios-ügy sem segített. De hogyhogy végül a Fidesz szóba állt az emiatt régóta reklamáló civilekkel? Utánajártunk.

„SIKER! LESZNEK LÁMPÁINK!” – így adott hírt az Eleven Gyál nevű civilszervezet arról, hogy a 72 százalékban fideszes többségű önkormányzat január végén egyhangúlag megszavazta az ütemtervet a főváros déli határán fekvő, majdnem 25 ezer lakosú Gyál közvilágításának felülvizsgálatáról és fejlesztéséről.

 

 

De miért is nagy szó ez?

 

Egyrészt azért, mert a közvilágítás évek óta komoly probléma a városban: már 2015 előtt is több száz villanyoszlop árválkodott világító lámpatest nélkül, amin csak súlyosbított az Elios-ügy. Gyálon a miniszterelnök veje, Tiborcz István cége 260 millió forint értékben cserélte ki a köztéri lámpák izzóit elégtelen fényű LED-es izzókra.

 

A balesetveszélyes helyzet javítása érdekében a Pápai Mihály polgármester vezette fideszes önkormányzat pedig nem sokat tett az elmúlt években. Helyi civilek például pont a polgármester felkérésére 2017-ben 144 olyan sötét kereszteződést gyűjtöttek össze, amik szerintük kifejezetten balesetveszélyesek a fényviszonyok miatt.

 

Az önkormányzat ebből csak 12 helyen szerelt fel új lámpákat, és az is egy évig húzódott.

 

Ráadásul ezek a civilek 2016-ban pont a gyáli közvilágítással és a járdák állapotával kapcsolatos problémák apropóján Eleven Gyál néven szervezetileg is megalakultak (igaz, hivatalosan nem bejegyezett szervezetről van szó), nem félve attól, hogy beleszóljanak a közügyekbe. Mint az Azonnalinak küldött sajtóközleményükben áll, igyekeznek kimeríteni a hivatalos csatornák adta lehetőségeket, de különböző fórumokon kreatív figyelemfelkeltő akciókkal is élnek.

 

A közvilágítási gondokra például önkormányzati testületi üléseken, lakossági fórumokon és közmeghallgatásokon is felhívták a figyelmet, de kiparodizálva a helyzetet vakrandik helyszínéül is javasolták a sötét utcákat, vagy a kétfarkú kutyákkal közösen parafrazálták a Kis herceg szállóigéjét, melynek gyáli verziója azt hirdette: „Sötétben jól csak a szívével lát az ember.”

 

 

És ha ez az aktivizmus nem lenne elég, az Eleven Gyál az Elios-szerződés megismeréséhez olyan, a kormány által előszeretettel lesorosozott szervezetek segítségét kérte, mint a Transparency International vagy a Társaság A Szabadságjogokért. Szóval minden adott volt ahhoz, hogy az Eleven Gyál tagjai is megkapják a „Soros-ügynök” bélyeget, mint az – igaz, csak egy ízben – meg is történt egy 2017-es közmeghallgatáson.

 

Mindezek fényében hat meglepőnek, hogy a gyáli Fidesz végül beadta a derekát, és a közvilágítási fejlesztésbe belevette a helyi civileket is.

 

Miről szól a fejlesztés?

 

Erről Homoki Andreát, az Eleven Gyál Civil Kollégium által támogatott közösségszervezőjét kérdeztük. Mint azt Homoki az Azonnalinak elmondta, az önkormányzat által egyhangúlag elfogadott előterjesztés legfőbb előrelépése, hogy a  fejlesztési folyamatba egyeztetési lehetőséggel most már őket is bevonja az önkormányzat.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az önkormányzat figyelembe veszi a civilek által 2019 nyarán kidolgozott szakmai előterjesztést. Ebben az anyagban az Eleven Gyál egyrészt utcáról utcára járva számba vette, hogy hol helyezkedik el az a mintegy hatszáz villanyoszlop, amiről hiányzik a lámpatest, másrészt hároméves ütemezéssel ki is fejtették, hogy ezeket hogyan lehetne rendbe hozni.

 

„Azt szavazták most meg, hogy

 

szeptemberig az önkormányzat is elkészíti a maga felmérését a hiányzó lámpatestekről a várost négy szektorra osztva, majd az így kapott adatbázist összeveti az általunk elkészített adatbázissal”

 

– mondta Homoki Andrea.

 

Ennek a munkának az elfogadott ütemterv szerint szeptember végéig kell lezárulnia, minden egyes szektor felmérése után két hetet hagyva a civilekkel való egyeztetésre. Ebben az időszakban a közösségszervező elmondása szerint nem csupán az adatbázisok összevetése fog megtörténni, hanem tervezés, szakértők bevonása és kompromisszumok útján a felek meg is fognak egyezni, hogy mely villanyoszlopok lámpatestcseréjét valósítsák meg.

 

Pozitív jel Homoki szerint, hogy amikor előzetesen a jegyzővel leültek átbeszélni az ütemtervet, már akkor is előremutató egyeztetés zajlott. „A kooperációra fogunk törekedni a továbbiakban is” – ígérte Homoki.

 

„Együttműködünk, de nem mindenáron”

 

Erre figyelmeztetett a közösségszervező, aki maga is az önkormányzattal vívott hároméves küzdelemként írta le a most elfogadott fejlesztési tervhez vezető utat, aminek értelmében november végéig kell megtalálni a lámpaoszlopok felújítását végző kivitelezőt, hogy aztán jövőre fokozatosan megtörténhessenek a cserék.

 

„Semmi szín alatt nem fogadnánk el” – így reagált Homoki arra a felvetésre, hogy mit szólnának, ha a kivitelezést az Elios nyerné meg.

 

A közösségszervező ennek kapcsán elmondta, hogy céljuk a minőségi közvilágítás megteremtésén túl az is, hogy az ehhez kapcsolódó folyamatok átláthatóak legyenek, így például ne történjen túlárazott közbeszerzés, és a minőséget garantálni tudó kivitelező nyerjen.

 

Hogy ezt mégis hogyan tudják elérni?

 

„Más fegyverünk nincsen, mint a nyilvánosság és az emberek támogatása” – jelentette ki Homoki, aki megígérte, hogy azt is kommunikálni fogják, ha rendben zajlik az együttműködés köztük és az önkormányzat között, és azt is, ha nem.

 

A nyilvánosság erején túl a kitartó, hároméves munkájukban látja Homoki annak garanciáját, hogy a fideszesek – kihasználva, hogy a civileknek semmiféle vétójoga nincs a fejlesztési folyamatban – nem fognak átlépni rajtuk és a javaslataikon, miután illedelmesen végighallgatták őket.

 

„Annyira szerintem megismertek minket a döntéshozók az elmúlt években, hogy tudják, mi nem hagyjuk szó nélkül a problémákat, és nem könnyű minket lepattintani.”

 

A közösségszervező elmondása szerint ráadásul ahhoz, hogy az önkormányzat húzza az időt, és figyelmen kívül hagyja a véleményüket, mint azt tette az elmúlt években, nem kellett volna elfogadni a mostani fejlesztési tervet. Így azt, hogy a helyi Fidesz végül ezt megtette, Homoki a valós megegyezési szándék jeleként értékeli.

 

Az ügyben kerestük Pápai Mihály polgármestert is, aki 2010-ben vette át a település vezetését elődjétől, a várost húsz évig irányító, fideszes Gyimesi Istvántól, és aki még a leggyengébb, 2014-es választási eredményével is 28 százalékpontot vert ellenzéki kihívójára. Tehát az egyik legerősebb, a rendszerváltás óta soha meg nem rengő fideszes bástyáról beszélünk. Az Azonnali arra volt kíváncsi Pápaitól, hogy:

 

+ Miért csak most fogadták el a fejlesztési tervet, amikor a közvilágítás évek óta problémát jelent a városban?

 

+ Milyen garanciát tud adni a városvezetés az Eleven Gyál civiljeinek, hogy érdemben figyelembe is fogják venni a javaslataikat?

 

+ A 2017-es eset óta mennyiben változott a fideszesek véleménye arról, hogy a civilek Soros ügynökei, és az esetleges véleményváltozás is eredményezte-e, hogy végül bevonták őket a döntéshozatali folyamatba?

 

+ Reális lehetőségnek tartja-e, hogy a lámpatestek pótlását az Elios Zrt. végezze?

 

Telefonon válaszolni a polgármester nem volt hajlandó, de – kabinetvezetője elmondása szerint – írásban rendelkezésünkre állt volna. Ennek ellenére többszöri írásbeli megkeresésünkre eddig nem kaptunk választ. Amennyiben ez megtörténik, úgy természetesen a polgármester válaszát is közöljük majd.

 

KÉPEK: Eleven Gyál / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás