+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 10. hétfő, 11:40
Valószínűleg kevés, a legjobbnak járó Oscar-díjat begyűjtött filmet láttak itthon annyira kevesen, mint a dél-koreai Élősködőket, viszont a következő hetek filmes beszélgetései nagyrészt erről fognak szólni. Most segítünk neked egy pár funcfacttel, hogy te tűnhess a legokosabbnak a társaságban!

Filmtörténeti szempontból nagyon jelentős volt az itteni idő szerint hétfő hajnalban lezavart Oscar-díj átadása, hiszen először nyerte magát ennyire hülyére nem amerikai film olyan kategóriákban, amikről el sem lehetett képzelni, hogy oda merik adni más országnak. A négy Oscarral jutalmazott Élősködők nem csak Pong Dzsunho amúgy általában remek korábbi filmjeire irányíthatja rá a figyelmet, hanem úgy általában Dél-Korea már a 2000-es évek óta folyamatosan virágzó filmiparára is.

 

 

De ami még fontosabb:

 

az Oscar újra reflektál a valóságra és annak fontos problémáira. És ezek a problémák végre nem a hollywoodi burok problémái arról, hogy miért nincs több női díjazott, hanem úgy általánosan az egész világé.

 

Az Élősködők ugyanis nemcsak egy jó film, hanem nagyon aprólékos szimbóluma a kapitalizmus két végtermékének: a pincében nyomorgó kilátások nélküli családnak, és a szupergazdag villatulajdonosoknak. A társadalmi különbségeket pedig mindenki érti, az Élősködők története pedig egyformán hitelesen játszódhatna szinte bárhol a világon.

 

A filmet pedig mindenki nézze meg, mi inkább leírunk pár érdekes apróságot róla, hogy még nagyobbat üssön!

 

1. Bár rettentő életszagúnak tűnik a Kim család háza és a környező utcák, valójában a stúdióban építették fel őket.

 

 

2. A Park család luxusházát szinte tényleg felépítették: az első emeletet egy üres dzsendzsui telekre húzták fel, a második emeletet digitálisan adták hozzá.

 

 

3. Összesen 480 számítógépes effektet használtak fel a filmhez, de a rendező külön kiemelte egy interjújában, hogy egyiket sem lehet észrevenni.

 

4. Eredetileg színdarabnak szánták a történetet, ott a két család házai foglalták volna el a színpadot.

 

 

5. Pong kicsit a saját életéből is merítette a történetet:

 

korábban egy tehetős család magántanáraként dolgozott, és ekkor jött rá, hogy néha szinte kémkedik utánuk.

 

6. A főszereplők nem is tudták, milyen film lesz ez, egyszerűen annyira megbíztak a korábbi munkák miatt Pongban, hogy rábólintottak a történet ismerete nélkül is.

 

 

7. A filmben megjelenő ram-don nevű étel nevét fordító találta ki, a két instant tészta összekeveréséből született jjapaguri nevét ugyanis túl nehéz lett volna lefordítani, mivel két márka összeházasításáról van szó.

 

 

8. A film végéről is legyen itt valami: Pong saját számításai szerint a legifjabb Kimnek 540 évig kellene dolgoznia azért a házért, amit majd egy szép napon meg akar venni.

 

FORRÁSOK: Cosmo.ph, Useless Daily

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás