+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 10. hétfő, 11:40
Valószínűleg kevés, a legjobbnak járó Oscar-díjat begyűjtött filmet láttak itthon annyira kevesen, mint a dél-koreai Élősködőket, viszont a következő hetek filmes beszélgetései nagyrészt erről fognak szólni. Most segítünk neked egy pár funcfacttel, hogy te tűnhess a legokosabbnak a társaságban!

Filmtörténeti szempontból nagyon jelentős volt az itteni idő szerint hétfő hajnalban lezavart Oscar-díj átadása, hiszen először nyerte magát ennyire hülyére nem amerikai film olyan kategóriákban, amikről el sem lehetett képzelni, hogy oda merik adni más országnak. A négy Oscarral jutalmazott Élősködők nem csak Pong Dzsunho amúgy általában remek korábbi filmjeire irányíthatja rá a figyelmet, hanem úgy általában Dél-Korea már a 2000-es évek óta folyamatosan virágzó filmiparára is.

 

 

De ami még fontosabb:

 

az Oscar újra reflektál a valóságra és annak fontos problémáira. És ezek a problémák végre nem a hollywoodi burok problémái arról, hogy miért nincs több női díjazott, hanem úgy általánosan az egész világé.

 

Az Élősködők ugyanis nemcsak egy jó film, hanem nagyon aprólékos szimbóluma a kapitalizmus két végtermékének: a pincében nyomorgó kilátások nélküli családnak, és a szupergazdag villatulajdonosoknak. A társadalmi különbségeket pedig mindenki érti, az Élősködők története pedig egyformán hitelesen játszódhatna szinte bárhol a világon.

 

A filmet pedig mindenki nézze meg, mi inkább leírunk pár érdekes apróságot róla, hogy még nagyobbat üssön!

 

1. Bár rettentő életszagúnak tűnik a Kim család háza és a környező utcák, valójában a stúdióban építették fel őket.

 

 

2. A Park család luxusházát szinte tényleg felépítették: az első emeletet egy üres dzsendzsui telekre húzták fel, a második emeletet digitálisan adták hozzá.

 

 

3. Összesen 480 számítógépes effektet használtak fel a filmhez, de a rendező külön kiemelte egy interjújában, hogy egyiket sem lehet észrevenni.

 

4. Eredetileg színdarabnak szánták a történetet, ott a két család házai foglalták volna el a színpadot.

 

 

5. Pong kicsit a saját életéből is merítette a történetet:

 

korábban egy tehetős család magántanáraként dolgozott, és ekkor jött rá, hogy néha szinte kémkedik utánuk.

 

6. A főszereplők nem is tudták, milyen film lesz ez, egyszerűen annyira megbíztak a korábbi munkák miatt Pongban, hogy rábólintottak a történet ismerete nélkül is.

 

 

7. A filmben megjelenő ram-don nevű étel nevét fordító találta ki, a két instant tészta összekeveréséből született jjapaguri nevét ugyanis túl nehéz lett volna lefordítani, mivel két márka összeházasításáról van szó.

 

 

8. A film végéről is legyen itt valami: Pong saját számításai szerint a legifjabb Kimnek 540 évig kellene dolgoznia azért a házért, amit majd egy szép napon meg akar venni.

 

FORRÁSOK: Cosmo.ph, Useless Daily

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás