+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. február 10. hétfő, 07:22
Évről évre óriási a vita, hogy tulajdonképpen miről is szól a Kitörés Emléktúra: a hagyományőrzésről és a megemlékezésről, vagy arról, hogy a budai hegyekben több száz náci végre szabadon masírozhat horogkeresztes zászlókkal. A túrát övező médiazajban persze lehetetlen eligazodni, ezért elmentünk, s próbára tettük magunkat a teljesítmánytúrán.

Van, aki a hétvégéjét végigalussza, van, akinek a vasárnapi ebéd a csúcspont, van, aki vásárolni megy, meg nyilván van, aki kihasználta a jó időt és kiruccant valahová. És vagyok én, akinek nyilván nem volt jobb dolga, minthogy elmenjen a Kitörés Emléktúrára szombat éjjel.

 

De Gergő, akkor most náci lettél, vagy mi?

 

Előbb bevéded a német AfD-t, most meg ez. Hiszen ez egy náci vonulás, nem egy megemlékezés az elesett katonákért, nem? Ha a Kitörés túrát se kiköpni, se lenyelni nem tudó sajtóra hallgatunk, akkor mindenképpen, ugyanis nem sok újságíró van, aki végig is megy a túrán a februári éjszakában, és csak aztán ítélkezik – innen is üdv Tenczer Gábornak az Indextől, aki viszont végigment, és írt belőle egy baromi jó tudósítást. Szóval a legtöbb sajtós kimegy a Kapisztrán térre bakancsos kopaszokat fotózni, aztán nyomás haza megírni, hogy jajjnácik.

 

ÉN VISZONT NEM A KAPISZTRÁN TÉREN GYÜLEKEZŐ KOPASZOKRA VOLTAM KÍVÁNCSI, HANEM ARRA, HOGY MILYEN TÖBB SZÁZ EMBERREL EGYÜTT VONULNI A BUDAI HEGYEKBEN. ITT ÉPP A NÉMET HIMNUSZ ÜBERALLES-VERZIÓJA MEGY, SOK VOLT A NÉMET RÉSZTVEVŐ IS.

 

A POLITIKAI LÖVÉSZÁRKOK KÖZTI CSATAZAJBAN NAGYON RITKÁN HALLANI BÁRMIT IS A TÚLOLDALRÓL. AZ EGYIK OLDALRÓL ÁTNÉZVE CSAK A BŐRFEJŰEK, A MÁSIK OLDALRÓL PEDIG AZ ORDIBÁLÓ ANTIFÁK LÁTSZANAK. HOLOTT ÉN HISZEK ABBAN, HOGY AZ ELŐRE LEGYÁRTOTT MÉDIANARRATÍVÁKNÁL AZ IGAZSÁG KOMPLEXEBB, BE IS NEVEZTEM TEHÁT A KITÖRÉS EMLÉKTÚRA 25 KILOMÉTERES – TEHÁT LEGRÖVIDEBB – TÁVJÁRA.

 

PUHÁNY VAGYOK, DE 60 KILOMÉTERNYI GYALOGLÁS AZ ÉJSZAKÁBAN KICSIT TÚLMUTAT A KOMFORTZÓNÁMON, IGAZ, A TÖBB SZÁZ ISMERETLENNEL VONULÁS AZ ÉJSZAKÁBAN MÁR 25 KILOMÉTERRE IS ELÉGGÉ NONKOMFORMNAK TŰNT. SÁRGÁVAL A 25 KILOMÉTERES TÁV, AKI A 60-ASRA NEVEZ, AZ VÉGIGMEGY A 25-ÖSÖN IS, MAJD UTÁNA INDUL TOVÁBB SZOMORIG.

 

Így indultam meg a budai vár felé. Még gyorsan elolvastam azért, miről mit kell gondolni: a túrát szervező Börzsöny Akciócsoport szerint a média sokszor „a hős honvédeink emlékét meggyalázó, kegyeletsértő, tájékozatlanságból fakadó, vagy tudatosan hazug” módon számol be az eseményekről. Egyébként pedig a Kitörést „utoljára Adolf Hitler próbálta megakadályozni”, és „ha neki sem sikerült, akkor a mai vélemény-diktátoroknak sem fog”. (Itt a szervezők arra utalnak, hogy a kitörési kísérletet Hitler soha nem hagyta jóvá, többek között ezért sem januárban kísérletek meg kitörni a védők, mikor még jóval több esélyük lett volna áttörni a szovjet vonalakat.)

 

Az ellentüntetést szervező Antifa szerint viszont a Börzsöny Akciócsoport „egy náci »túraegylet«”, sőt, a Teljesítménytúrázók Egyesületét – amely bevette a Kitörést a magyarországi teljesítménytúra-naptárba – is „náci vezetésűnek” nevezték. „A »Kitörés túra« egy náci demonstráció. Aki részt vesz rajta, az nevét adja a náci történelemhamisításhoz, a náci eszmék terjesztéséhez” – fogalmaznak az antifasiszták.

 

Bakancsosok, egyenruhások, civilek

 

EZEK UTÁN TÉNYLEG NEM TUDTAM, MIT VÁRJAK A BÉCSI KAPU TÉRRE ÉRKEZVE. AHOL DÉLUTÁN NÉGYRE MÁR ALAPOSAN MEGEMELKEDETT A KOPASZEMBER-, FŰZÖTTBAKANCS- ÉS MILITARYRUHA-KONCENTRÁCIÓ, A BUSZON ELŐTTEM ÜLŐ IDŐS PÁR HANGOSAN SOPÁNKODOTT IS, HOGY „HÁT NINCS JOBB DOLGUK?”, MEG HOGY „TE JÓ ISTEN”. A KÉPEN PÉLDÁUL EGY NÉMET TÁRSASÁG LÁTHATÓ, MILITARY-RUHÁT KAPTAK A KICSIK IS.

 

A KORABELI ÉS KATONAI CUCCOKBA BEÖLTÖZÖTT, MEG A BÜSZKÉN ZÁSZLÓT LENGETŐ HATVANNÉGY VÁRMEGYÉS ARCOK (KÉPÜNKÖN BALRA) MELLETT VISZONT MÉG TÖBBEN VOLTAK AZOK A KITÖRŐK, AKIK SIMA TÚRACUCCBAN VÁGTAK NEKI A 25, 35 VAGY 60 KILOMÉTERES TÁVNAK (KÉPÜNKÖN LÉNYEGÉBEN BÁRHOL MÁSHOL).

 

AZ EGYENRUHÁSOK AMINT LEHETETT, NEKI IS VÁGTAK A KIHÍVÁSNAK, ŐKET KÉSŐBB KÖVETTÉK A „CIVILEK”, PERSZE SENKI NEM ÚSZTA MEG, HOGY ÁT NE VONULJON A BÉCSI KAPURÓL A KITÖRŐKRE KIABÁLÓ, ÉS HOL CSEH TAMÁST, HOL AZ AMURI PARTIZÁNOK DALÁT LEJÁTSZÓ, PÁR FŐS ANTIFASISZTA CSOPORT ALATT. EZ SENKIT NEM ZAVART KÜLÖNÖSEBBEN, CSAK ITT-OTT HANGZOTT EL, HOGY „ENNYI AGYMOSOTT HÜLYÉT”.

 

Sok árkot temet be az Ostrom 75-kiállítás

 

Óriási pozitívum volt viszont a három budai önkormányzat, az I., a II. és a XII. kerület által közösen jegyzett Ostrom 75 utcai kiállítás, mely rendkívül színvonalasan és objektíven, korabeli fotókkal mutatja be a kitörési kísérlet borzalmait. Merthogy minden mítoszépítést félredobva a Kitörés inkább volt egy kegyetlen mészárszék, mintsem valami nagyon hősies helytállás: az azt megkísérlő jó negyvenezer katona egy részét már a Széna téren lemészárolták, több tízezren estek hadifogságba, s csak töredékük, alig több, mint hétszáz ember jutott át a szovjet ostromgyűrűn Szomornál – ami a hatvan kilométeres túra végpontja is egyben. Bővebben a Kitörésről itt egy remek cikk a (régi, tehát olvasható) Origón.

 

Így a „Dicsőség a hősöknek” szlogen alatt futó emléktúrának hihetetlenül jót tett, hogy az Ostrom 75 utcai pavilonjai több helyen is keresztezték a túra útvonalát: a kezdőpont Kapisztrán téren áll a legnagyobb tárlat – itt több résztvevő is nézegette a kiállítást, de többen beleakadhattak a Széll Kálmán téren és a Városmajorban álló, kisebb tárlatokba is. A közelmúltból nem is emlékszem olyan magyar köztéri politikai-közéleti kiállításra, amely nem mélyítette, hanem inkább betemette volna a politikai árkokat, gondoljunk csak a csapnivalóan propagandisztikusra sikerült, a Terror Háza által összeállított rendszerváltás-tárlatra. Példaértékű, hogy egy ilyen utcai tárlat áll most Budapesten, így mindenkit biztatok arra, hogy nézze meg, amíg kinn van.

 

DE VISSZA A TÚRÁHOZ: AKI AZT VÁRTA, HOGY A VÁROS BELSŐ TERÜLETEIRŐL KIÉRVE MAJD ELLEPIK A HOROGKERESZTES ZÁSZLÓS VONULÓK A TÚRÁT, NAGYOT KELLETT, HOGY CSALÓDJON: A TÚRÁZÓK JAVARÉSZT CSENDBEN KAPTATTAK FEL A DIÓS-ÁROK MEREDEK EMELKEDŐJÉN A SZÉCHENYI-HEGY FELÉ AZ ELSŐ ELLENŐRZŐPONTHOZ, AHOL EGY ŐSMAGYAR KINÉZETŰ BÁCSI LENGETETT CSUPÁN EGY ÁRPÁDSÁVOS-KETTŐSKERESZTES ZÁSZLÓT, AMELY AZÉRT TOVÁBBRA IS ELÉG MESSZE ÁLL AZ ÖNKÉNYURALMI JELKÉPEKTŐL.

 

És itt érkeztünk el a túra talán legvitatottabb és legvitathatóbb pontjához: a tematikus ellenőrzőpontokhoz

 

MINDEN EGYES ELLENŐRZŐPONTNÁL UGYANIS KORABELI KATONARUHÁKBA ÖLTÖZÖTT EMBEREK PECSÉTELTÉK A RÉSZTVEVŐK ELLENŐRZŐ LAPJAIT: A SZÉCHENYI-HEGYEN SOKAN FOTÓZKODTAK AZ SS HALÁLFEJES BRIGÁDJÁNAK EGYENRUHÁJÁBA ÖLTÖZÖTT ÚRIEMBERREL, AHOGYAN A KÉSŐBBI ÁLLOMÁSOKON NÉPSZERŰ FOTÓTÉMÁK VOLTAK A KÜLÖNBÖZŐ MAGYAR, NÉMET ÉS SZOVJET EGYENRUHÁKBA ÖLTÖZÖTT PECSÉTELŐK.

 

HOGY EZ HOZZÁTETT-E A TÚRA ÉLVEZETI ÉRTÉKÉHEZ? DE MÉG MENNYIRE: AZ ELLENŐRZŐPONTOKAT HIHETETLENÜL PROFIN RAKTÁK ÖSSZE A SZERVEZŐK. AZ ÚJLAKI-HEGYI SZOVJET TEMATIKÁJÚ MEGÁLLÓ A KORABELI RÁDIÓRÓL SZÓLÓ SZOVJET KATONADALOKKAL, A GÉPPUSKAFÉSZEKKEL PÉLDÁUL ANNYIRA JÓL SIKERÜLT, HOGY PÁR PILLANATRA AZ EMBER EL IS FELEJTHETTE, HOGY 2020-BAN JÁR.

 

DE NEM KEVÉSBÉ VOLT HATÁSOS A 25 KILOMÉTERES SZAKASZ VÉGÉNÉL, A VIRÁGOS-NYEREGNÉL FELHÚZOTT, NÉMET TEMATIKÁJÚ ÁLLOMÁS, AHOL OTTJÁRTAMKOR NEMCSAK NÉMET KATONAINDULÓ, DE EDITH PIAF IS SZÓLT, AHOGYAN A CSACSI-RÉTEN IS JÓ VOLT MEGÁLLNI, AHOL A MAGYAR KIRÁLYI GYALOGEZRED BUDAPEST ŐRZÁSZLÓALJÁNAK PECSÉTJÉT KAPTÁK MEG A RÉSZTVEVŐK.

 

PERSZE A HAGYOMÁNYŐRZÉS – FŐLEG EGY ILYEN ÁTPOLITIZÁLT RENDEZVÉNYEN – VÉKONY JÉG. MI FÉR BELE EGY VILÁGHÁBORÚS TEMATIKÁRA ÉPÜLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRÁBA? OKÉ-E EGY SS-EGYENRUHA JELENLÉTE?

 

ÉS VAJON MENNYIRE ELFOGADHATÓ, HOGY A HÁRS-HEGYNÉL EGY NÁCI LOBOGÓ MELLÉ HÚZTÁK FEL AZ ELLENŐRZŐPONTOT?

 

RENDBEN VAN-E A VIRÁGOS-NYEREGNÉL A NÉMET TEMATIKÁJÚ CHECKPOINT HÁTULJÁRA KIAKASZTOTT, MÉRETES ADOLF HITLER-PORTRÉ? SZERINTEM A HAGYOMÁNYŐRZÉSSEL ALAPVETŐEN SEMMI PROBLÉMA, ÉS NEM IS AKAROK HOSSZAS MORALIZÁLÁSBA KEZDENI AZÉRT, MERT ÚRISTEN, LÁTTAM EGY HOROGKERESZTET. MINDENESETRE A TILTOTT ÖNKÉNYURALMI JELKÉPEK ELTŰNÉSE SOKAT SEGÍTENE, HOGY – AZ EGYÉBKÉNT REMEK HANGULATÚ ÉS JÓL SZERVEZETT – KITÖRÉS TÚRA SZALONKÉPESSÉ VÁLJON.

 

Merthogy a Kitörés túra remek program

 

RÁADÁSUL AZ IDŐ IS GYÖNYÖRŰ VOLT: A TELIHOLD ÁTVILÁGÍTOTTA A BUDAI ERDŐKET, ANNYIRA, HOGY MÉG FEJLÁMPÁKRA SEM VOLT NAGY SZÜKSÉG. SOKAN KÉSZÜLTEK PERSZE, SZENTJÁNOSBOGARAKKÉNT VILÁGÍTVA MEG AZ ERDŐT.

 

A TÚRA PEDIG OLYAN ÚTVONALON HALADT VÉGIG, AMIT MINDENKI ISMERHET, AKI KIRÁNDUL(GAT) A BUDAI HEGYEKBEN, MÉGIS, ÉJSZAKA NEM BIZTOS, HOGY LETEKINTETT A VÁROS FÉNYEIRE A KAÁN KÁROLY, VAGY AZ ERZSÉBET KILÁTÓBÓL, VAGY NEM MÁSZOTT MÉG ZIHÁLVA AZ ÚJLAKI-HEGY MEREDEK KAPTATÓJÁN...

 

 ...FŐLEG NEM TÖBB SZÁZ ISMERETLENNEL.

 

A TÖBB SZÁZ ISMERETLEN – TIPPRE JÓ 15-20 SZÁZALÉKUK NÉMET, DE AKADTAK BŐVEN SZLÁVOK IS – PEDIG KELLEMES MEGLEPETÉS VOLT: CSAK EGY KISEBB CSAPATTAL TALÁLKOZTAM, AKIK A TÚRÁZÁSHOZ ELENGEDHETETLENNEK TALÁLTÁK A ZSEBHANGFALRÓL NYOMATOTT KÁRPÁTIÁT (GYORSAN ELŐREMENEKÜLTEM). A TÖBBSÉG CSENDBEN MENETELT, MEG-MEGÁLLVA ÉS MÉCSEST GYÚJTVA AZ ÚTBA ESŐ KATONASÍROKNÁL.

 

VISSZA A CIVILIZÁCIÓBA: A MEGFÁRADT TÚRÁZÓK A HŰVÖSVÖLGYBEN GYORSAN LEROHANTÁK A MÉG NYITVA TARTÓ BÜFÉT IS, AZ ÓVODA ELŐTT NÉMET EGYENRUHÁBAN ÁLL EGY VÁNDOR.

 

MÉG CSAK KIFEJEZETTEN ÁTPOLITIZÁLT BESZÉLGETÉSEKET SEM KAPTAM EL: EGY MÁR MOSOLYGÓS TÁRSASÁG UNICUMMAL A KEZÉBEN AZT FEJTEGETTE ÉPP, HOGY AZ OSZTRÁKOK A HATVAN KILOMÉTERES TÁVRA JÓ 13-14 LITER PIÁT HOZNAK „LÉLEKMELEGÍTŐNEK”. ITT ÉPP A HÁRS-HEGYEN TARTANAK TÖBBEN PIHENŐT.

 

EGY TAPASZTALTABB KITÖRŐ (A HATVAN KILOMÉTERES TÁVÉRT JÁRÓ FELVARRÓVAL A HÁTIZSÁKJÁN) PEDIG MIHELYST KIDERÍTETTE, HOGY TÚRATÁRSAMMAL CSAK 25 KILOMÉTERRE NEVEZTÜNK, MEG IS JEGYEZTE, HOGY Ő A PUHÁNY 25-ÖSÖKKEL NEM ÁLL SZÓBA, VÉGÜL ANNYIT ODAVETETT, HOGY A 25-ÖS TÁV CÉLJÁNÁL MÉG IGAZÁN ÁTNEVEZHETNÉNK. 

 

A LEGDURVÁBB POLITIZÁLÁS EGY HOBBITÖRTÉNÉSZTŐL JÖTT, AKI AZT MAGYARÁZTA A BARÁTNŐJÉNEK, HOGY Ő NAGYON TISZTELI UNGVÁRY KRISZTIÁN NEMHOBBITÖRTÉNÉSZT, DE SZERINTE A KITÖRÉSRŐL MOSTANÁBAN HÜLYESÉGEKET BESZÉL A FACEBOOKON ÉS EZZEL SÉRTEGETI A KITÖRŐK EMLÉKÉT.

 

De hol vannak a nácik?

 

PERSZE A CÉLBA ÉRKEZVE EGYRE ERŐSEBBEN MEGFOGALMAZÓDOTT BENNEM, HOGY TULAJDONKÉPPEN MIÉRT NÁCITÚRÁZZÁK ENNYIT A KITÖRÉST? PERSZE „KURVA ERŐS KÉP” KIRAGADNI AZ SS-EGYENRUHÁKAT A TÖMEGBŐL, HOLOTT AKADT BŐVEN SZOVJET ÉS MAGYAR EGYENRUHA IS AZ ELLENŐRZŐPONTOKON. 

 

AKI NEM KEZD HIPERVENTILLÁLNI PÁR EGYENRUHA, EGY HOROGKERESZT, MEG EGY HITLER-PORTRÉ MIATT, AZ TULAJDONKÉPPEN NEM LÁT MÁST, MINT EGY TELJESEN BEFOGADHATÓ, TÖRTÉNELMI TEMATIKÁJÚ ÉJSZAKAI TELJESÍTMÉNYTÚRÁT, AMIN, HA NINCS TÖMEGUNDORA, JÓL FOGJA MAGÁT ÉREZNI.

 

ÉS HOGY VOLTAK-E NÁCIK ÉS SZÉLSŐJOBBOSOK A TÖMEGBEN? BIZTOSAN VOLTAK. ÉS ÉRDEKEL-E EZ ENGEM? SEMENNYIRE SEM. A TÚRA ALATT SENKI NEM AKARTA RÁTUKMÁLNI AZ IDEOLÓGIÁJÁT, AHOGY ÉN SEM RÁJUK AZ ENYÉMET. AKÁRKI AKÁRMIT IS GONDOLT A VILÁGRÓL, MEGTARTOTTA MAGÁNAK: A VILÁG MÁR AZZAL IS SZEBB HELY LENNE, HA A POLITIKÁT LEGALÁBB AZ ERDŐKBŐL SIKERÜLNE KIVINNI.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

Újdonság, amit olvastál? Akkor még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele! Iratkozz fel, és hetente háromszor kapsz reggelente a postaládádba ilyen cikkeket és még sok mást!

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás