+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. február 10. hétfő, 17:49
Akkor kiderülhetne, hogy mennyi közük van a Kitörés emléktúrához, és a Fidesz is végre felvállalhatná, hogy a Jobbik régi szavazói végül is jobban tudják utálni Soros Györgyöt, mint az áruló városiak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nagyon nehéz mit írni arra, ami az idei Kitörés emléktúra és az ugyanebből az apropóból tartott Becsület napja-megemlékezés környékén történt, vagyis történik még mindig idén: ha így halad a pár éve még tökéletesen jelentéktelen megmozdulás, hamarosan hivatalosan is csatlakozhat a migráció, otthonszülés, cigánykérdés, #metoo négyes mellé a „témák, amikről lehetetlen értelmesen beszélni Magyarországon” klubba.

 

Mindezt azért, mert 2020-ban még mindig létezik kör, akik élből lenáciznak valakit, aki ugyanazt a levegőt szívja néha, mint a nácik, miközben a kormányzati közpénzmédia úgy csinál, mintha létezne Magyarországon komolyabb balhézásra alkalmas antifa.

 

A történet, amiben a náci, kommunista, hazaáruló, hős, áldozat szavak úgy és olyan ütemben váltakoznak, hogy követni sem lehet őket igazán tökéletesen mutatja, hogy mennyire nem változott semmit ez az ország az elmúlt tizenöt évben, és a dolgok állása szerint valószínűleg nem is fog még egy darabig. A történetet a legjobban az illusztrálja, ami Illés Gergő kollégám túrabeszámolója alatt történik kommentekben: egy rakás, a túrától és a tüntetésektől is távolmaradó ember próbálja elmagyarázni, hogy mi történt szombaton Budapesten egy olyan embernek, aki amúgy ott volt.

 

Közben persze az sem könnyíti meg a dolgot, hogy a legendás náci gerinc miatt maguk a nácik is szeretik maguknak kikérni, hogy azok lennének, de hát ez is velünk élő hagyománynak számít már:

 

annak idején engem is nemzeti érzelmű kopaszok akartak beszervezni a MIÉP-ifibe, véletlenül sem nácik.

 

A történetbe egyetlen új szál futott be, bár igazából az sem különösebben új: a magyar jobboldal, vagyis a magyar jobboldal sajtója már a látszatát sem akarja fenntartani a Magyarországon amúgy is csak szavakban létező jobbközép gondolatnak. Ugye ez volt az a réteg, aminek egy ideig különösen fontos volt magát elhatárolni a radikális jobboldaltól, ahogy tette azt a Fidesz is ellenzéki politizálásának utolsó éveiben.

 

Most viszont kissé más a helyzet: az MTI tájékoztatásában a címben még ott van, hogy szélsőjobboldali szervezetekről van szó, nemzeti színű zászlókat emlegetve, a közpénzmédia egy része ennél jóval tovább ment: az ő olvasatukban antifák randalíroztak Budapesten, és még járókelőket is zaklattak.

 

A Hír TV-nek egy egész videóanyagot sikerült lehozni ebben a szellemben, a Légió Hungária vezetőjét például békés tüntetőnek beállítva az antifa csőcselékkel szemben. (A teljes kép érdekében azért hozzátennénk, nem egységes a hozzáállás: a Pesti Srácok például kereken írta meg, mi is történt, az Origo pedig az egészet megúszta egy MTI-hírrel.

 

Az, hogy a pártközpont rájött, hogy a legsúlyosabb arcok szavazata is épp annyit ér, mint a nyafogó konziké, igazából nem annyira új:

 

a Kurucinfót hangnemben és gondolatiságban is lelkesen követő Vadhajtásoknál már nincs is különösebben szó az ideológiag azért közelebb álló Mi Hazánk promócióról (most azt hagyjuk, hogy a Mi Hazánkat is bevallottan szereti kicsit a magyar kormány), hanem lelkesen támogatják a hős nemzetvédő Orbán Viktort.

 

Összességében viszont ez a kicsit szélre tolódás túl nagy változást nem jelent: a magyar kormány tagjai például a fent említett nácikhoz hasonló gerincességgel tagadják le, hogy nekik bármi közük is lenne ahhoz, mit csinál mondjuk a Hír TV, alattvalóik ráadásul nemrég szerveztek egy tüntetést a rasszizmus és kirekesztés ellen is.

 

Nyilván sokkal egyszerűbb lenne minden, ha a nácik felvállalnák, hogy azok: végre kiderülhetne, hogy mennyi közük van a Kitörés emléktúrához, lehetne profánabbul fajvédeni a Becsület napja-bulin, vagy végre felvállalhatná a Fidesz, hogy a Jobbik régi szavazói végül is jobban tudják utálni Soros Györgyöt, mint az áruló városiak.

 

Pár nosztalgiaeseményt leszámítva sajnos erre nem lehet számítani, úgyhogy addig marad a teli torokból nácizás és magyarázkodás, hogy a sok pofázásban a közelmúlt magyar történelmének nagyrészéhez hasonlóan a kitörésről se lehessen tényszerűen, politikai motiváció nélkül beszélni. Mondjuk csodálkozni ezen sem kell, hiszen ha az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkről, az ötvenhatos forradalomról sem tudunk, akkor miért pont egy nácigyanús rétegeseményről tudnánk?

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin! Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás