Ez nem demokrácijóóó! Bugár Béláék lakossági fórumán jártunk

2020.02.10. 16:00

Az ötszázalékos bejutási küszöbért küzd Bugár Béla és pártja, a Híd, ezért az idei kampányba a párt az atomfegyverét, Érsek Árpád közlekedési minisztert vetette be a magyar szavazók lelkéért folytatott küzdelemben. Elmentünk egy lakossági fórumra, ahol kiderül, mit kezd Bugár a közönség kínos kérdéseivel, és félnek-e a Híd-szavazók az orbanizációtól.

A február 29-i szlovákiai parlamenti választások egyik nagy tétje, hogy lesz-e egyáltalán magyar párt a pozsonyi parlamentben.

Mivel a Bugár Béla vezette, magát szlovák-magyar pártként meghatározó Híd-Most népszerűsége (a szociáldemokrata Smert irányító Robert Ficoval való kormányzati együttműködés miatt) jelentősen lezuhant, egykori liberális szlovák szavazóik nagyrészét el is vesztették, ráadásul sikeresen startol rá a magyar szavazókra a rivális Magyar Közösségi Összefogás is, amely mögött nagyrészt a Magyar Közösség Pártja (MKP) áll. A legfrissebb felmérések szerint azonban nekik sincs sok esélyük az ötszázalékos küszöböt megugorni – igaz, az MKP-t a szlovákiai közvélemény-kutatások többnyire alul-, míg a Hidat felülmérik. (Pár napja az Azonnali Pozsonyban arról készített videót, vajon a szlovákok sajnálnák-e, ha egyik magyar párt se jutna be a parlamentbe, ezt itt lehet megnézni.)

Vasárnap a Pozsony melletti Somorján néztük meg, mivel próbálja meg maga mellé állítani, maga mellett tartani a magyar szavazókat a Bugár-párt. Somorja azért is speciális, mert bár a polgármester MKP-s, mind Bugár pártelnök, mind Érsek Árpád listavezető helyi lakos. A két politikus gyerekkori barát is, egykoron együtt ministráltak. Vasárnap este

a Sláger TV-ről szalajtott Sissi művésznevű énekes mellett Bugár és Érsek voltak a Híd/Most választási rendezvényének sztárvendégei.

A helyi művelődési központ dugig megtelt, még az előtérben is álldogáltak páran a süteményes asztal mellett. Azonban nemcsak hidas szimpatizánsok jöttek, egy helyben ismert publicista, Kovács Balázs például kemény kérdésekkel hozta ki a sodrából Bugárt. Kovács arra volt többek közt kíváncsi, hogy Bugár Béla hogyan keveredett ugyanazon Maldív-szigeteki szállodába, ahol Marian Kočner, Smer-közeli oligarcha is nyaralt. Mivel Kočnert Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásával is összefüggésbe hozzák, Bugárnak a kérdés láthatóan kínos volt, de megpróbálta azzal elütni, hogy a találkozó véleltlen volt, a tavaszi szünetben sok más szlovák is volt a Maldív-szigeteken. (Itt magyaráztuk el részletesen azt ügyet.)

Bugár azonban még fülönfogással is megfenyítette Kovácsot, aki azt is megkérdezte tőle: hogyan akar harcolni a Híd-Most hitelesen a szélsőségek ellen, amikor éppen az ő kormányzásuk alatt és miatt jött fel Marian Kotleba neofasisztáinak népszerűsége. Bugár szerint ennek az az oka, hogy állandóan szidják a kormányt, holott minden korrupciós ügyből rendőrségi ügy lett.

BUGÁR BÉLA HÍD-ELNÖK (BALRA) ÉS ÉRSEK ÁRPÁD SZLOVÁK KÖZLEKEDÉSI MINISZTER A LIBERÁLIS „DEMOKRÁCIJÓT” VÉDENÉK A NEOFASISZTÁKTÓL.

Érsek Árpád a maga szokásos darabos stílusában szólalt fel, beszélt „demokrácijóóóról”, meg arról, hogy hány családnak ad munkát miniszterként. A politikus az Azonnalinak is nyilatkozott röviden: szerinte a Híd-Most bejut a parlamentbe, mert ő a listavezető.

A hidas fórumra érkezettektől arra voltunk kíváncsiak, miért tartanak még mindig ki Bugár Béla mellett, mit gondolnak a másik magyar listáról, és

félnek-e attól, hogy ha Bugár Béla visszaszorul, Szlovákia és a felvidéki magyar közélet is orbanizálódik.

Bugár ugyanis evvel riogat. A válaszokból kitűnően: sikeresen.  

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek