+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 7. péntek, 13:25
Heinz-Christian Strache elég nagyvonalúan vette saját céljaira is igénybe pártja kasszáját. Egy parlamenti kérdésre adott válaszból most az is kiderült, mire mentek azok a közpénzek, amiket alkancellárként igényelt meg. A magyar delegáció operabáli páholya is szerepel az összegek között.

Heinz-Christian Strache tavaly májusban az ibiziai videóba bukott bele, akkor kellett az alkancellári és az FPÖ-s pártelnöki is poszttól elbúcsúznia. Akkor még az FPÖ kiállt mellette, de a nyár folyamán jelentek meg azon hírek, amelyek már a pártot is felbőszítették. Strache ugyanis a nyomozások szerint

 

a számára biztosított pártkasszából többszázezer euró összegben saját ruházkodását, vacsoráit vagy hobbijait is finanszírozta.

 

Feleségével, az FPÖ-s színekben parlamenti mandátumot szerzett Philippa Strachéval (aki most már független) fejenként havi tízezer eurót kaptak a párttól, hogy abból öltözködjenek, fodrászhoz járjanak, vagy éppen – amint Strache tette – kedvenc mobilos játékát fizethesse elő.

 

Strache azonban nem csak pártelnökként, de az első Kurz-kormány alkancellárjaként is szeretett mélyen belenyúlni a kasszába. Egy szociáldemokrata képviselő ezért arra volt kíváncsi a zöldpárti Werner Koglernél, aki Strachét követte az alkancellári poszton, hogy az egykori FPÖ-s politikus mire költött kormánytagként –

 

a végösszeg itt is meghaladja a félmillió eurót (ez pénteki árfolyamon 170 millió forint), pedig Strache alig másfél évig töltötte csak be a tisztséget.

 

A Kurier napilap szerezte meg Kogler válaszát, így itt olvasható a lista, mire költött többek között Strache:

 

+ 123 ezer eurót, azaz 41,8 millió forintot költött miniszteri irodájának felújítására: ebben új bútorok, növények, függönyök vannak benne.

 

+ 96 ezer eurót, azaz 32,6 millió forintot költött irodájában a fürdőszoba és WC felújítására.

 

+ 287 ezer eurót, azaz 97,6 millió forintot költött megerősített védelmi intézkedésekre, minden ajtót, ablakot lecserélt újabbakra, biztonságosabbakra.

 

+ 23 ezer euróért, azaz 7,8 millió forintért béreltetett magának és többek között Gulyás Gergelynek a bécsi Operabálon saját páholyt.

 

+ Az alkancellársága alatt tízezer euró, azaz 3,4 millió forint ment el taxiköltségekre.

 

+ 14 ezer euróért, azaz 4,7 millió forintért alkalmazott külső tanácsadókat.

 

+ 8400 eurót, azaz 2,8 millió forintot költött vacsorákra.

 

Mint ismert: Strachét a saját pártja 2019 őszén kizárta, mert őt – ibiziai videóját és költséges életmódját – tették felelőssé az FPÖ tavalyi rossz szerepléséért. Strache először bejelentette teljes visszavonulását, de az alig tartott másfél hónapig, decemberben már vissza akarta magát kuncsorogni a bécsi FPÖ élére, ott azonban nem kértek belőle.

 

Ekkor hozta létre három ismeretlen FPÖ-s bécsi politikus a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) pártot, amelynek színeiben indulhat Strache az idei bécsi választásokon. Noha még mindig nem tette egyértelművé indulási szándékát, a DAÖ évadnyitó rendezvényén ünnepi szónokként ígérte meg: visszatér a politikába.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás