+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Bakó Bea
2020. február 6. csütörtök, 17:58
A Ludovic Orban vezette PNL-nek a legjobb egy előrehozott választás lenne, de egyelőre a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk.
Ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis román államfő

 

írja az Agrepres.

 

Az aktuális román kormányválság hátteréről itt írtunk hosszabban, de aki nem akar sokat olvasni, annak annyit érdemes tudni, hogy miután a nevében szociáldemokrata PSD-t megbuktatta a parlament tavaly, a Klaus Johannis államfő által is preferált jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) van hatalmon pár hónapja, viszont a parlamentben nincs meg a többségük.

 

A kisebbségi PNL-kormány végül a polgármester-választások kétfordulóssá tételébe bukott bele (ez például az RMDSZ-nek jött volna elég rosszul), de ez még nem eredményez azonnal előrehozott választást, az ilyesmi ugyanis elég macerás Romániában. Az alkotmány szerint ehhez az kellene, hogy az államfő által jelölt kormányfőt kétszer visszautasítsa a parlament.

 

A kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban és pártja a PNL a legjobban akkor járna, ha előrehozott választások lennének, mert a közvélemény-kutatások szerint nyerhetnének. Egyelőre viszont úgy tűnik, a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk. Azonban a román politikát ismerve az sem kizárt, hogy a parlament elutasítja Orbant, aztán még valakit (vagy ismét őt), és a végén tényleg előrehozott választás lesz, bár jelenleg ez a PNL-n kívül más pártnak nem igazán érdeke.

 

A bonyolult helyzetet az Azonnalinak ebben az interjúban magyarázta el Vladimir Ionaș elemző. A román kormányválságról az Azonnali szerzői itt és itt írtak részletesen.

 

NYITÓKÉP: Klaus Johannis államelnök dedikál Ludovic Orban (jobbra) társaságában. Fotó: PNL / Facebook.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás