+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Bakó Bea
2020. február 6. csütörtök, 17:58
A Ludovic Orban vezette PNL-nek a legjobb egy előrehozott választás lenne, de egyelőre a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk.
Ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis román államfő

 

írja az Agrepres.

 

Az aktuális román kormányválság hátteréről itt írtunk hosszabban, de aki nem akar sokat olvasni, annak annyit érdemes tudni, hogy miután a nevében szociáldemokrata PSD-t megbuktatta a parlament tavaly, a Klaus Johannis államfő által is preferált jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) van hatalmon pár hónapja, viszont a parlamentben nincs meg a többségük.

 

A kisebbségi PNL-kormány végül a polgármester-választások kétfordulóssá tételébe bukott bele (ez például az RMDSZ-nek jött volna elég rosszul), de ez még nem eredményez azonnal előrehozott választást, az ilyesmi ugyanis elég macerás Romániában. Az alkotmány szerint ehhez az kellene, hogy az államfő által jelölt kormányfőt kétszer visszautasítsa a parlament.

 

A kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban és pártja a PNL a legjobban akkor járna, ha előrehozott választások lennének, mert a közvélemény-kutatások szerint nyerhetnének. Egyelőre viszont úgy tűnik, a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk. Azonban a román politikát ismerve az sem kizárt, hogy a parlament elutasítja Orbant, aztán még valakit (vagy ismét őt), és a végén tényleg előrehozott választás lesz, bár jelenleg ez a PNL-n kívül más pártnak nem igazán érdeke.

 

A bonyolult helyzetet az Azonnalinak ebben az interjúban magyarázta el Vladimir Ionaș elemző. A román kormányválságról az Azonnali szerzői itt és itt írtak részletesen.

 

NYITÓKÉP: Klaus Johannis államelnök dedikál Ludovic Orban (jobbra) társaságában. Fotó: PNL / Facebook.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás