+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 6. csütörtök, 12:08
A kormány bukása még csak a kezdet a Trónok Harca szövevényességével vetélkedő román belpolitikában. Vladimir Ionaș szociológust, korábbi PSD-s miniszterelnökök tanácsadóját kérdeztük a kialakult helyzetről.

Ki járhat a legjobban a bizalmatlansági indítvány sikerességével?

 

Úgy látom, hogy Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke a bizalmatlansági szavazás legnagyobb nyertese. Jelentős győzelem ez neki, amely pluszpontot ér majd a PSD márciusi elnökválasztásán is.

 

Kijöhet esetleg a PNL is győztesként a helyzetből?

 

Ha Klaus Johannisszal együtt sikerül összehozniuk a parlamenti többséget, akkor igen. Úgy gondolom, hogy most az előrehozott választások kiírása a céljuk, mert a PNL az egyetlen párt, amelyik profitálhat belőle, de ezt nagyon nehéz lesz elérniük.

 

Mi állhat most a PNL, a PSD, az USR (Mentsétek Meg Romániát Szövetség) és az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) érdekében? Benne lenni a következő kormányban, ellenzékből politizálni vagy pedig megmérettetni magukat egy előrehozott választáson?

 

A közvélemény-kutatások szerint a PNL az a párt, amelyik parlamenti többséget tud szerezni egy előrehozott választáson, továbbá a PSD és az USR most rosszul állnak, így nagyon jó lehetőség kínálkozik a PNL-nek az ország egyedüli vezetésére a következő négy évben.

 

Az RMDSZ meglehetősen furcsa helyzetben van. A romániai magyarok világosan kifejezték, hogy nem kormányozhatnak együtt a PSD-vel, de Orbanban sem bízhatnak, mert eddig minden feléjük tett ígéretét megszegte.

 

Nagyon fontos, hogy jó stratégiát alakítsanak ki 2020-ra, és én személyesen remélem, hogy nem fognak ismételten etnikai témákat felhasználni ahhoz, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek.

 

Van rá reális esély, hogy a PSD össze tudja hozni a baloldali pártokat, ezzel megnehezítve, hogy Johannis a tömbjükön kívül kérjen fel egy valódi támogatottsággal rendelkező politikust a kormányalakításra?

 

Igen, abszolút. A PSD és a Pro Romania együttműködhetnek.

 

Ha az RMDSZ is csatlakozna a koalícióhoz, akkor erős többségük lehetne.

 

Azt is megteheti Johannis, hogy szándékosan olyat kér fel a kormányalakítás kétszer is, aki nem bír a parlament többségének támogatásával? Ebben az esetben az alkotmány szerint kiírhatja az előrehozott választásokat.

 

Igen, ez az az út, amelyet a csapatuk választott. Nem tudom, hogy sikerül-e elérniük a választás kiírását, de az államfő mindent meg fog tenni a céljaik eléréséhez.

 

Lehetséges, hogy egy RMDSZ-est fog felkérni?

 

Nem. Habár az RMDSZ-nek vannak nagyon jól felkészült politikusai,

 

kifejezetten nehéz lenne kiállni a románok elé egy ilyen ajánlattal.

 

Orban feltűnően magabiztosan nyilatkozott tegnap a bizalmatlansági indítvány sikere után, azt mondta, hogy „a kormány megbukott, de a talpára fog érkezni”. Lát rá esélyt, hogy a kormány mégse essen a talpára?

 

Orban személyes kapcsolatban van Johannis elnökkel és közösen alakították ki a stratégiájukat, ezért ennyire biztos abban, hogy az államfő ismételten őt fogja felkérni a kormányalakításra.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás