+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. február 6. csütörtök, 18:50
Megpróbáltunk tömegközlekedve eljutni a Felcsút-Diósgyőr meccsre, és bár ezt a projektet csúnyán elbuktuk, azért így is érdemes kicsit elemezgetni a szerda esti fociőrület történéseit.

Mi lehet jobb program, mint elutazni egy szerda délután Felcsútra?

 

Ha objektíven nézzük, tulajdonképpen a gyökérkezelésen kívül szinte bármi, de hát a foci nem egy objektív szórakozás, ezért a Felcsút-Diósgyőr hétközi szuperrangadó valahogy mégis a világ legjobb programjának kezdett tűnni. Voltam én már meccsen Felcsúton, viszont most olyan dologra ragadtattam magam, amire csak kevesen: Budapestről tömegközlekedéssel jutok le valahogy

 

a faluba, ahol egymástól nyilván teljesen függetlenül tölti szabadideje egy részét Magyarország miniszterelnöke és az ország leggazdagabb embere, miközben nyilván ettől a kapcsolattól is teljesen függetlenül üzemel itt egy Puskás Akadémia.

 

Ennek a Puskás Akadémiának a stadionjába kétszer beférne egész Felcsút, az egész ország legtöbb TAO-támogatását szívja el, az idő közben első osztályba került felnőtt csapatában viszont valahogy mégsem játszanak akadémisták, de a a luxusteakonyhákra adott pénznek is kizárt, hogy bármi köze lenne Orbán Viktorhoz vagy Mészáros Lőrinchez!

 

Persze a Felcsút nagysága nem a hírekben rejlik, hanem a részletekben: a csapatnak otthont adó 1800 fős falunak például van kisvasútja, de közben nemhogy a MÁV nem áll meg ott, de Volánnal sem lehet megközelíteni, csak átszállással. A szerencsés látogatók Bicske vasút- és buszállomását is megnézhetik. Az utazás egy óra, pedig Felcsút mindössze 30 kilométerre van, úgyhogy kimondható, hogy nagyon nehéz a fővárosból lerónia bárkinek is a kegyeletét a magyar futball állítólagos jövője előtt.

 

A BICSKEI PÁLYAUDVAR VÁRÓJA

 

Itt szerencsére a sportrajongás istene megsegített, és egy szintén miskolci kötődésű jótevő felajánlotta, hogy eldobnak autóval a kis ékszerdobozig, miután megbizonyosodott róla, hogy mi is a vendégszektorba igyekszünk épp, ezért már az autóból fotózhattam a háttérképnek illő Felcsút-környéki naplementét, hogy aztán meglássam a mordori Végzet Hegyeként a semmiből kivilágló Pancho Arénát.

 

 

Mielőtt kielemezném a közönség összetételét, gyorsan leszögezem: aki a felcsúti stadiont tervezte, az valószínűleg még soha a büdös életben nem volt focimeccsen, ahogy az üzemeltetésért felelős emberek is úgy lehettek vele, hogy bőven elég, ha Orbán Viktor jól érzi magát a pálya mellett. Más magyarázatot ugyanis nem tudok adni arra, hogy miért zárták le a fűtött büféket úgy, hogy emiatt külön embert kell alkalmazni a rendelések felvételére, akik aztán továbbadják a valódi pulthoz a rendeléseket, majd azt megkapva továbbítják a vendégnek.

 

TEHÁT A KÉPEN LÁTHATÓ MEGOLDÁSRÓL VAN SZÓ, ÉS MINDIG LEBEGJEN A SZEMÜNK ELŐTT, HOGY EZ TULAJDONKÉPPEN A MI ADÓNKBÓL LETT KITALÁLVA.

 

Ha valaki azt hinné, hogy ennél nem lehet idegesítőbb a helyzet, az nagyot téved: rövid sorbaállás után ugyanis kiderül, hogy a meccset biztosító security ülhet az üvegkalitkában!

 

AZ ARCUKAT KITAKARTUK, MIVEL JÓFEJEK VAGYUNK

 

Ezek után talán nem is meglepő, ha a miskolci szurkolók egy részének eszébe jutott Orbán Viktor a lelátón (aki amúgy nem tudom, hogy megtisztelte-e a meccset a jelenlétével, látni nem lehetett), de mintha nem lettek volna benne teljesen biztosak, mit is akarnak üzenni:

 

„Hé, Viktor! Cső!”

 

– hangzott el sokáig az egyetlen aktuálpolitikai vonatkozású beszólás, ezek akkor erősödtek fel valamennyit, amikor a közmegegyezés szerint a bíró a legvégén elcsalta a meccset a felcsútiak kapusa által szerzett gólnál, de akkor is inkább szórványos kurvaanyázás volt a jellemző, mint tudatos hatalomellenesség.

 

És mit csinált a hazai közönség? Nos, mutatom az összetételt!

 

TOLONGÓ HAZAIAK A STADION MÁSIK OLDALÁN.

 

Ebből a tömegből lett 785 néző hivatalosan, ami vagy hazugság, vagy a vendég mellett lévő szektorban voltak sokan, de mivel az onnan érkező gyerekkórus „hajrá, Puskásán” kívül semmit nem lehetett hallani, én élek a gyanúval, hogy a pár nagyon szerencsétlen sorsú fiatallal (róluk azt sejtem, a rossz jegyeik miatt parancsoltak ki őket szurkolni) együtt is maximum 300-400 néző nem talált magának jobb programot szerdára.

 

Mivel a meccs első félideje kritikán aluli volt, végre volt lehetőségem kicsit elveszni a stadion apró részleteiben: például szinte egyedülálló módon itt a vendégszektorban is lehet vásárolni Puskás Akadémia-ajándéktárgyakat, ráadásul ugyanott, ahol a sört!

 

Én sajnos senkit nem láttam annyira berúgni, hogy vegyen egy sálat, de több jelenlévő is felvetette, hogy egy szép napon bele fogja törölni a seggét valami kék-sárga kegytárgyba.

 

Az is fontos, hogy a Puskás Akadémia mostanra már nem is csak önmagában nagyon erős brand, hanem jól láthatóan a Mészáros-portfólió része, ahol minden kapcsolódik mindennel: azon talán nem kell meglepődni, hogy Mészáros Lőrinc csapata Mészáros Lőrinc sportmárkáját, a 2Rule-t hordja, de az még ezen a szinten is meglepő tudatosság, hogy a stadionban Mészáros Lőrinc ásványvizét, a Vivient lehet kapni, ha vizet akarunk inni esetleg.

 

Persze volt foci is, a második félidőben például az év egyik legnagyobb magyar gólját láthatta az a pár ember, és akár több is összejöhetett volna, ha valamivel jobban brillírozik a sokak által csak „csodafekaként” emlegetett Cortés, akit a bolíviai bajnokságból sikerült télen idecsábítani az őrületesen jó nevű Club Destroyer’s-től.

 

A tömegközlekedéses tervem csúfos kudarcot vallott: új barátaim szerencsére haza is dobtak autóval, de azért azt elárulom, hogy busszal meg vonattal 21:39-re értem volna a Délibe a 20:00-kor befejeződött focimeccsről a legjobb forgatókönyv szerint is.

 

Persze megérte volna, de mégis felmerül a kérdés, miért ilyen nehézkes elérni a helyet, ahova turisták sokaságát várják kisvasutazni.

 

A vége amúgy 2-2 lett, mi pedig izgatottan várjuk, hogy mikor hoz össze a felcsúti fociláz mondjuk akár ezer embert is!

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás