+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. február 6. csütörtök, 18:50
Megpróbáltunk tömegközlekedve eljutni a Felcsút-Diósgyőr meccsre, és bár ezt a projektet csúnyán elbuktuk, azért így is érdemes kicsit elemezgetni a szerda esti fociőrület történéseit.

Mi lehet jobb program, mint elutazni egy szerda délután Felcsútra?

 

Ha objektíven nézzük, tulajdonképpen a gyökérkezelésen kívül szinte bármi, de hát a foci nem egy objektív szórakozás, ezért a Felcsút-Diósgyőr hétközi szuperrangadó valahogy mégis a világ legjobb programjának kezdett tűnni. Voltam én már meccsen Felcsúton, viszont most olyan dologra ragadtattam magam, amire csak kevesen: Budapestről tömegközlekedéssel jutok le valahogy

 

a faluba, ahol egymástól nyilván teljesen függetlenül tölti szabadideje egy részét Magyarország miniszterelnöke és az ország leggazdagabb embere, miközben nyilván ettől a kapcsolattól is teljesen függetlenül üzemel itt egy Puskás Akadémia.

 

Ennek a Puskás Akadémiának a stadionjába kétszer beférne egész Felcsút, az egész ország legtöbb TAO-támogatását szívja el, az idő közben első osztályba került felnőtt csapatában viszont valahogy mégsem játszanak akadémisták, de a a luxusteakonyhákra adott pénznek is kizárt, hogy bármi köze lenne Orbán Viktorhoz vagy Mészáros Lőrinchez!

 

Persze a Felcsút nagysága nem a hírekben rejlik, hanem a részletekben: a csapatnak otthont adó 1800 fős falunak például van kisvasútja, de közben nemhogy a MÁV nem áll meg ott, de Volánnal sem lehet megközelíteni, csak átszállással. A szerencsés látogatók Bicske vasút- és buszállomását is megnézhetik. Az utazás egy óra, pedig Felcsút mindössze 30 kilométerre van, úgyhogy kimondható, hogy nagyon nehéz a fővárosból lerónia bárkinek is a kegyeletét a magyar futball állítólagos jövője előtt.

 

A BICSKEI PÁLYAUDVAR VÁRÓJA

 

Itt szerencsére a sportrajongás istene megsegített, és egy szintén miskolci kötődésű jótevő felajánlotta, hogy eldobnak autóval a kis ékszerdobozig, miután megbizonyosodott róla, hogy mi is a vendégszektorba igyekszünk épp, ezért már az autóból fotózhattam a háttérképnek illő Felcsút-környéki naplementét, hogy aztán meglássam a mordori Végzet Hegyeként a semmiből kivilágló Pancho Arénát.

 

 

Mielőtt kielemezném a közönség összetételét, gyorsan leszögezem: aki a felcsúti stadiont tervezte, az valószínűleg még soha a büdös életben nem volt focimeccsen, ahogy az üzemeltetésért felelős emberek is úgy lehettek vele, hogy bőven elég, ha Orbán Viktor jól érzi magát a pálya mellett. Más magyarázatot ugyanis nem tudok adni arra, hogy miért zárták le a fűtött büféket úgy, hogy emiatt külön embert kell alkalmazni a rendelések felvételére, akik aztán továbbadják a valódi pulthoz a rendeléseket, majd azt megkapva továbbítják a vendégnek.

 

TEHÁT A KÉPEN LÁTHATÓ MEGOLDÁSRÓL VAN SZÓ, ÉS MINDIG LEBEGJEN A SZEMÜNK ELŐTT, HOGY EZ TULAJDONKÉPPEN A MI ADÓNKBÓL LETT KITALÁLVA.

 

Ha valaki azt hinné, hogy ennél nem lehet idegesítőbb a helyzet, az nagyot téved: rövid sorbaállás után ugyanis kiderül, hogy a meccset biztosító security ülhet az üvegkalitkában!

 

AZ ARCUKAT KITAKARTUK, MIVEL JÓFEJEK VAGYUNK

 

Ezek után talán nem is meglepő, ha a miskolci szurkolók egy részének eszébe jutott Orbán Viktor a lelátón (aki amúgy nem tudom, hogy megtisztelte-e a meccset a jelenlétével, látni nem lehetett), de mintha nem lettek volna benne teljesen biztosak, mit is akarnak üzenni:

 

„Hé, Viktor! Cső!”

 

– hangzott el sokáig az egyetlen aktuálpolitikai vonatkozású beszólás, ezek akkor erősödtek fel valamennyit, amikor a közmegegyezés szerint a bíró a legvégén elcsalta a meccset a felcsútiak kapusa által szerzett gólnál, de akkor is inkább szórványos kurvaanyázás volt a jellemző, mint tudatos hatalomellenesség.

 

És mit csinált a hazai közönség? Nos, mutatom az összetételt!

 

TOLONGÓ HAZAIAK A STADION MÁSIK OLDALÁN.

 

Ebből a tömegből lett 785 néző hivatalosan, ami vagy hazugság, vagy a vendég mellett lévő szektorban voltak sokan, de mivel az onnan érkező gyerekkórus „hajrá, Puskásán” kívül semmit nem lehetett hallani, én élek a gyanúval, hogy a pár nagyon szerencsétlen sorsú fiatallal (róluk azt sejtem, a rossz jegyeik miatt parancsoltak ki őket szurkolni) együtt is maximum 300-400 néző nem talált magának jobb programot szerdára.

 

Mivel a meccs első félideje kritikán aluli volt, végre volt lehetőségem kicsit elveszni a stadion apró részleteiben: például szinte egyedülálló módon itt a vendégszektorban is lehet vásárolni Puskás Akadémia-ajándéktárgyakat, ráadásul ugyanott, ahol a sört!

 

Én sajnos senkit nem láttam annyira berúgni, hogy vegyen egy sálat, de több jelenlévő is felvetette, hogy egy szép napon bele fogja törölni a seggét valami kék-sárga kegytárgyba.

 

Az is fontos, hogy a Puskás Akadémia mostanra már nem is csak önmagában nagyon erős brand, hanem jól láthatóan a Mészáros-portfólió része, ahol minden kapcsolódik mindennel: azon talán nem kell meglepődni, hogy Mészáros Lőrinc csapata Mészáros Lőrinc sportmárkáját, a 2Rule-t hordja, de az még ezen a szinten is meglepő tudatosság, hogy a stadionban Mészáros Lőrinc ásványvizét, a Vivient lehet kapni, ha vizet akarunk inni esetleg.

 

Persze volt foci is, a második félidőben például az év egyik legnagyobb magyar gólját láthatta az a pár ember, és akár több is összejöhetett volna, ha valamivel jobban brillírozik a sokak által csak „csodafekaként” emlegetett Cortés, akit a bolíviai bajnokságból sikerült télen idecsábítani az őrületesen jó nevű Club Destroyer’s-től.

 

A tömegközlekedéses tervem csúfos kudarcot vallott: új barátaim szerencsére haza is dobtak autóval, de azért azt elárulom, hogy busszal meg vonattal 21:39-re értem volna a Délibe a 20:00-kor befejeződött focimeccsről a legjobb forgatókönyv szerint is.

 

Persze megérte volna, de mégis felmerül a kérdés, miért ilyen nehézkes elérni a helyet, ahova turisták sokaságát várják kisvasutazni.

 

A vége amúgy 2-2 lett, mi pedig izgatottan várjuk, hogy mikor hoz össze a felcsúti fociláz mondjuk akár ezer embert is!

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás