+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 5. szerda, 11:38
Noha a Jobbik vezetői jóideje erről beszélnek, az Európai Néppárt EP-frakciója szerint napirenden sincs, hogy egyáltalán beszélgessenek a Jobbikkal arról, hogy Gyöngyösi Márton csatlakozhatna hozzájuk.

„Nincs információnk arról, hogy változás történt volna a Jobbik ideológiájában” – ezt válaszolta Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtóért és kommunikációért felelős igazgatója az Azonnali kérdésére, miszerint lát-e helyet az egyre inkább néppártosodó Jobbik EP-képviselőjének, a jelenleg a függetlenek között helyet foglaló Gyöngyösi Mártonnak a jobbközép frakcióban.

 

Nemrég ugyanis Jakab Péter, a Jobbik új elnöke arról beszélt az Azonnalinak, hogy

 

„azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer el fog jönni az a történelmi pillanat, Márton munkájának és a Jobbik hiteles néppárti politikájának köszönhetően, hogy az Európai Néppárthoz is csatlakozhassunk”.

 

Jakab hozzátette: nyilván ez csak akkor fordulhat elő, ha a Néppárt nem vállal közösséget olyan antidemokratikus pártokkal, mint amilyen a Fidesz, de szerinte már az is pozitív, hogy egyáltalán mismásolnak a kormánypárt kapcsán. A Jobbik-elnök ezzel arra utalt, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt pártcsaládban továbbra is felfüggesztve tartják: azaz se nem rúgták ki őket onnan, se nem állították vissza a teljes johgú tagságot. Ez azonban csak a pártcsaládra vonatkozik, az EP-frakcióra nem, annak a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja, noha januárban az Európai Parlamentben a frakció többsége az Orbán-kormány irányvonala ellen szavazott, a Fidesz hangos nemtetszését kiváltva ezzel.

 

Nem a sajtó írásai alapján döntenek

 

Az Azonnali Jakab nyilatkozatának apropóján kereste a Néppártot, illetve mert a párt új elnöksége szimbolikus lépésként felszólította Kulcsár Gergely politikusukat arra, hogy adja vissza mandátumát a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben, mivel évekkel ezelőtt leköpött egy holokauszt-emlékművet. Ám úgy tűnik, ez a Néppártot nem hatotta meg. 

 

Mint írták, nem folytattak beszélgetéseket sem a Jobbikkal, sem annak EP-képviselőjével arról, hogy ők a Néppárthoz csatlakoznának, és ilyen beszélgetések eleve napirenden sincsenek. „Teljesen kizárjuk ezt a lehetőséget” – írták, hozzátéve, nem a sajtó írásai alapján fogják meghozni döntéseiket.

 

Egyébként arról sincs információjuk, hogy változás következett volna be a Jobbik ideológiájában.

 

A Jobbik tavaly májusban igen gyengén szerepelt az EP-választáson, és a korábbi három helyett mind össze egy képviselőt tudtak delegálni Gyöngyösi Márton személyében a felváltva Brüsszelben és Strasbourgban ülésező Európai Parlamentbe. Arról, hogy hogyan látja a Jobbik jövőjét, Jakab Péter kedden tartott háttérbeszélgetést, ahol többek közt azt mondta, a DK olyan, mint a mazsola, megosztó, így kellene olyan ellenzéki lista is 2022-ben, amin Gyurcsányék nem szerepelnek.

 

FOTÓ: Gyöngyösi Márton / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás