+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 5. szerda, 11:38
Noha a Jobbik vezetői jóideje erről beszélnek, az Európai Néppárt EP-frakciója szerint napirenden sincs, hogy egyáltalán beszélgessenek a Jobbikkal arról, hogy Gyöngyösi Márton csatlakozhatna hozzájuk.

„Nincs információnk arról, hogy változás történt volna a Jobbik ideológiájában” – ezt válaszolta Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtóért és kommunikációért felelős igazgatója az Azonnali kérdésére, miszerint lát-e helyet az egyre inkább néppártosodó Jobbik EP-képviselőjének, a jelenleg a függetlenek között helyet foglaló Gyöngyösi Mártonnak a jobbközép frakcióban.

 

Nemrég ugyanis Jakab Péter, a Jobbik új elnöke arról beszélt az Azonnalinak, hogy

 

„azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer el fog jönni az a történelmi pillanat, Márton munkájának és a Jobbik hiteles néppárti politikájának köszönhetően, hogy az Európai Néppárthoz is csatlakozhassunk”.

 

Jakab hozzátette: nyilván ez csak akkor fordulhat elő, ha a Néppárt nem vállal közösséget olyan antidemokratikus pártokkal, mint amilyen a Fidesz, de szerinte már az is pozitív, hogy egyáltalán mismásolnak a kormánypárt kapcsán. A Jobbik-elnök ezzel arra utalt, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt pártcsaládban továbbra is felfüggesztve tartják: azaz se nem rúgták ki őket onnan, se nem állították vissza a teljes johgú tagságot. Ez azonban csak a pártcsaládra vonatkozik, az EP-frakcióra nem, annak a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja, noha januárban az Európai Parlamentben a frakció többsége az Orbán-kormány irányvonala ellen szavazott, a Fidesz hangos nemtetszését kiváltva ezzel.

 

Nem a sajtó írásai alapján döntenek

 

Az Azonnali Jakab nyilatkozatának apropóján kereste a Néppártot, illetve mert a párt új elnöksége szimbolikus lépésként felszólította Kulcsár Gergely politikusukat arra, hogy adja vissza mandátumát a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben, mivel évekkel ezelőtt leköpött egy holokauszt-emlékművet. Ám úgy tűnik, ez a Néppártot nem hatotta meg. 

 

Mint írták, nem folytattak beszélgetéseket sem a Jobbikkal, sem annak EP-képviselőjével arról, hogy ők a Néppárthoz csatlakoznának, és ilyen beszélgetések eleve napirenden sincsenek. „Teljesen kizárjuk ezt a lehetőséget” – írták, hozzátéve, nem a sajtó írásai alapján fogják meghozni döntéseiket.

 

Egyébként arról sincs információjuk, hogy változás következett volna be a Jobbik ideológiájában.

 

A Jobbik tavaly májusban igen gyengén szerepelt az EP-választáson, és a korábbi három helyett mind össze egy képviselőt tudtak delegálni Gyöngyösi Márton személyében a felváltva Brüsszelben és Strasbourgban ülésező Európai Parlamentbe. Arról, hogy hogyan látja a Jobbik jövőjét, Jakab Péter kedden tartott háttérbeszélgetést, ahol többek közt azt mondta, a DK olyan, mint a mazsola, megosztó, így kellene olyan ellenzéki lista is 2022-ben, amin Gyurcsányék nem szerepelnek.

 

FOTÓ: Gyöngyösi Márton / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás