+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. február 5. szerda, 06:57
Az Európai Unió is reagált Trump közel-keleti békejavaslatára, ami szerintük eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, amire az izraeli külügyminisztérium reakciója az volt, hogy az Unió szerepe nemzetközileg is egyre inkább minimalizálódik.

Még január 28-án mutatta be Donald Trump a közel-keleti béketervezetét az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu társaságában a Fehér Házban, amiben az amerikai elnök többek közt azt vázolta fel, hogy a jövőben Jeruzsálem keleti részében alakítanának ki a fővárost Palesztinának, ami közös fennhatóság alá tartozna Izraellel. Azonban ennek a pontos idejéről nem határoztak, illetve Trump az izraeli megszállást sem szüntetné meg a Gázai övezetben. A tervben ezenkívül felvázolták, hogy a palesztinok területeit miként kötnék össze Ciszjordániával, aminek a térképét Twitteren tette közzé az elnök.

 

TRUMP TERVE A TWITTERRŐL

 

Trump javaslata még aznap vegyes fogadtatásban részesült: a palesztin miniszterelnök nonszensznek tartja az „összeesküvés-féle megállapodást", míg a gázai övezetet felügyelő iszlamista katonai szervezet, a Hámász vezetője szerint ez egy „ellenséges ajánlat". Izrael ezzel szemben üdvözölte a javaslatot, ami szerintük gyógyír lenne a jelenlegi konfliktusokra.

 

Az Európai Unió szerint a javaslat elfogadhatatlan

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a javaslatra kedden reagált, azonban nincs elragadtatva a tervtől, tudósít a Reuters. Az EU főképviselője szerint

 

Trump javaslata eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, mivel a palesztinokkal egyáltalán nem tárgyalt a folyamat során.

 

Borrell szerint „az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében” mindkét felet közvetlenül be kell vonni a tárgyalásokba, és meghatározni Palesztina és Jeruzsálem végleges státuszát, mivel szerinte ez továbbra is vita tárgyát képzi, Trump javaslata erre nem ad végleges megoldást.

 

Ezenkívül Borrell bírálta a Izraelnek a palesztin terület annektálásra tett lépéseit, mivel a tervezet lényegében nem döntene erről, ideiglenesen továbbra is ott tartózkodhatnának a megszállt területen az izraeli katonák.

 

Izrael szerint az EU nem ért hozzá

 

Borrell kijelentéseire az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Lior Haiat Twitteren reagált, amiben kifejtette, hogy Borell fenyegető megfogalmazásai, és a tény, hogy mindezeket a kijelentéseket néhány órával az iráni találkozói után tette, egyszerre „sajnálatos és enyhén szólva furcsa”.

 

Haiat szerint az EU közép-keleti politikája és magatartása mutatja meg legjobban, hogy az Európai Unió szerepe a nemzetközi tárgyalások alatt miért minimalizálódik.

 

Az Európai Unió közel-kelet politikája általában óvatos, mivel az Unió tagjai között felváltva vannak olyanok, akik elfogadják a hivatalos nevén Palesztin Autonómiát, és azok, akik nem. Magyarország előbbiek közé tartozik, és képviseleti irodát is fenntart a palesztin Rammalahban.

 

Az Európai Unió egésze hivatalosan nem ismeri el a Palesztin Autonómiát, legutóbb december 9-én a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn kérte meg Borrellt, hogy minél hamarabb kezdjék meg a vitát erről az Unión belül. Persze abban az Európai Unió egésze egyetért, hogy az izraeliek és palesztinok közötti nézeteltéréseket diplomáciai úton, békés tárgyalások során kell megoldani.

 

FOTÓ: Donald Trump és Benjamin Netanjahu (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás