+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. február 5. szerda, 06:57
Az Európai Unió is reagált Trump közel-keleti békejavaslatára, ami szerintük eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, amire az izraeli külügyminisztérium reakciója az volt, hogy az Unió szerepe nemzetközileg is egyre inkább minimalizálódik.

Még január 28-án mutatta be Donald Trump a közel-keleti béketervezetét az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu társaságában a Fehér Házban, amiben az amerikai elnök többek közt azt vázolta fel, hogy a jövőben Jeruzsálem keleti részében alakítanának ki a fővárost Palesztinának, ami közös fennhatóság alá tartozna Izraellel. Azonban ennek a pontos idejéről nem határoztak, illetve Trump az izraeli megszállást sem szüntetné meg a Gázai övezetben. A tervben ezenkívül felvázolták, hogy a palesztinok területeit miként kötnék össze Ciszjordániával, aminek a térképét Twitteren tette közzé az elnök.

 

TRUMP TERVE A TWITTERRŐL

 

Trump javaslata még aznap vegyes fogadtatásban részesült: a palesztin miniszterelnök nonszensznek tartja az „összeesküvés-féle megállapodást", míg a gázai övezetet felügyelő iszlamista katonai szervezet, a Hámász vezetője szerint ez egy „ellenséges ajánlat". Izrael ezzel szemben üdvözölte a javaslatot, ami szerintük gyógyír lenne a jelenlegi konfliktusokra.

 

Az Európai Unió szerint a javaslat elfogadhatatlan

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a javaslatra kedden reagált, azonban nincs elragadtatva a tervtől, tudósít a Reuters. Az EU főképviselője szerint

 

Trump javaslata eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, mivel a palesztinokkal egyáltalán nem tárgyalt a folyamat során.

 

Borrell szerint „az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében” mindkét felet közvetlenül be kell vonni a tárgyalásokba, és meghatározni Palesztina és Jeruzsálem végleges státuszát, mivel szerinte ez továbbra is vita tárgyát képzi, Trump javaslata erre nem ad végleges megoldást.

 

Ezenkívül Borrell bírálta a Izraelnek a palesztin terület annektálásra tett lépéseit, mivel a tervezet lényegében nem döntene erről, ideiglenesen továbbra is ott tartózkodhatnának a megszállt területen az izraeli katonák.

 

Izrael szerint az EU nem ért hozzá

 

Borrell kijelentéseire az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Lior Haiat Twitteren reagált, amiben kifejtette, hogy Borell fenyegető megfogalmazásai, és a tény, hogy mindezeket a kijelentéseket néhány órával az iráni találkozói után tette, egyszerre „sajnálatos és enyhén szólva furcsa”.

 

Haiat szerint az EU közép-keleti politikája és magatartása mutatja meg legjobban, hogy az Európai Unió szerepe a nemzetközi tárgyalások alatt miért minimalizálódik.

 

Az Európai Unió közel-kelet politikája általában óvatos, mivel az Unió tagjai között felváltva vannak olyanok, akik elfogadják a hivatalos nevén Palesztin Autonómiát, és azok, akik nem. Magyarország előbbiek közé tartozik, és képviseleti irodát is fenntart a palesztin Rammalahban.

 

Az Európai Unió egésze hivatalosan nem ismeri el a Palesztin Autonómiát, legutóbb december 9-én a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn kérte meg Borrellt, hogy minél hamarabb kezdjék meg a vitát erről az Unión belül. Persze abban az Európai Unió egésze egyetért, hogy az izraeliek és palesztinok közötti nézeteltéréseket diplomáciai úton, békés tárgyalások során kell megoldani.

 

FOTÓ: Donald Trump és Benjamin Netanjahu (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás