+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 5. szerda, 19:12
Ukrán civileknek Pompeo úgy fogalmazott: Oroszország nem az az ország, akitől bármit is el lehetne venni.

A múlt héten Kijevbe látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ahol többek között találkozott Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel is: a rövid találkozó semmi újdonságot nem tartogatott, a sajtónak a két fél semmi szenzációt nem jelentett be, Pompeo pedig hamar folytatta is az útját a posztszovjet térség többi államába, Belaruszba, Kazahsztánba és Üzbegisztánba.

 

Pompeo azonban nemcsak az ukrán elnökkel, hanem a helyi civil szféra képviselőivel is beszélgetett zárt ajtók mögött, ugyanakkor a beszélgetés több részletét is kiszivárogtatta szerdán az ukrán Novoje Vremja hírportál.

 

 

Legelőször a civil szféra képviselőivel való beszélgetésen a Krím helyzetéről esett szó, ahol Pompeo kifejtette: a félszigetet már lassan ideje lenne elengednie Ukrajnának. Jelena Trehub, a beszélgetésen jelen lévő Független Korrupcióellenes Bizottság főtitkára az ukrán médiának úgy nyilatkozott, hogy Pompeo azt mondta:

 

„A Krím elveszett, és a nemzetközi közösségben is úgy értelmezik, hogy a Krím elveszett”, valamint

 

„Ukrajna feladhatná a Krímet, mert Oroszország nem egy olyan ország, akitől bármit el lehetne venni”.

 

Trehub később a sajtónak pontosított, hogy bár valóban mondott ilyet az amerikai külügyminiszter, nem egészen ebben a kontextusban. Szerinte Pompeo arról beszélt, hogy bár a nemzetközi közösség már elveszettnek ítéli meg a Krímet, a külügyminiszter épp azt fejtegette, hogy hogyan is lehetne a krími kérdést napirenden tartani.

 

Egyébként Pompeo pár hete egy tragikusan sikerült rádióinterjút is adott az amerikai közrádiónak: ebben a riporter az előre megbeszéltektől eltérően nemcsak Iránról, hanem Ukrajnáról is kérdezte a külügyminisztert, aki viszont nem készült a témából, ezért félbeszakíttatta az interjút. Utána behívta szobájába az Ukrajnáról kérdezgető újságírót, ahol tíz percen át kiabált vele, a riporter Mary Louise Kelly elmondása szerint Pompeo egy ponton még azt is a fejéhez vágta, hogy

 

„maga szerint ki a faszt érdekel Amerikában Ukrajna?”

 

A Krím-félszigetet még 2014-ben, az ukrán válság közepette annektálta Oroszország Ukrajnától egy kétes tisztaságú népszavazást követően, melyen a résztvevők csaknem 97 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozás mellett. Ezt követően Moszkva mindent megtett, hogy végérvényesen megvesse a lábát a félszigeten, többek között felhúztak egy óriási, vasúti és közúti hidat a Kercsi-szoros felett, mely összeköti Oroszország szárazföldi részeit a félszigettel.

 

BORÍTÓKÉP: Mike Pompeo / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez már el van döntve.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás