+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 4. kedd, 07:09
Mi volt eddig a különbség egy fenyőfaárus és a Lime között Terézvárosban? A közterület-használati engedély fizetése. De kivonul-e az e-rolleres cég a kerületből, vagy fizet? Megkérdeztük.

Ahogyan más szolgáltatóknak is fizetnie kell közterület-használati díjat, a Lime-nak is kötelessége lesz, ha közterület-használati engedélyt szeretne kapni e-rollerei parkoltatásához – derül ki a hatodik kerületi önkormányzatnak a Azonnali kérdésére adott válaszaiból.

 

A kerület múlt hét csütörtökön jelentette be: február elsejétől az említett engedély nélkül nem tárolhatók Terézváros utcáin az e-rollerek, mondván a főváros belső kerületeiben, így náluk is gyakran hevernek ezek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. Hogy hány e-rollerrel kellett küzdenie a kerületieknek, arra pontos számot nem tudott írni az önkormányzat, szerintük ezt a szolgáltató tudná megmondani,

 

„de aki naponta megfordul Terézvárosban, vagy itt él, az tapasztalhatja, hogy rengeteg”.

 

Éppen az emiatti lakossági panaszok is közrejátszottak abban, hogy a témát napirendre tűzte a terézvárosi képviselő-testület.

 

Mint kérdésünkre elmondták, nem tartották szükségesnek előzetesen egyeztetni a Lime-mal, ami Budapesten a legnagyobb e-roller-kölcsönző cég. Ugyanakkor „célszerűnek látszik” egyeztetni velük az új szabályozás végrehajtásáról.

 

A kerület nem árulta el, mennyi pénzért adnának közterület-használati engedélyt a Lime-nak,

 

de arra emlékeztettek: a vendéglátóhelyek, a turisztikai információs pultok és a fenyőárusok is fizetnek az engedélyért. „Másokkal ellentétben ráadásul az e-rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy eddig semmivel nem kompenzálták az okozott károkat, nem adtak vissza semmit a kerületben élőknek” – tette hozzá az önkormányzat. Azt, hogy az e-roller-kölcsönzők betartják-e szabályokat, majd a közterület-felügyelet fogja ellenőrzi.

 

A kérdésre, hogy az e-rollerezés teljes betiltása is felmerült-e, a kerület úgy reagált: a döntés előkészítése során több lehetséges megoldást megvizsgáltak, végül arra jutottak, hogy első körben lehetőséget biztosítanak az üzemeltetőknek a rendezettebb működésre. „Természetesen az csak a gyakorlatban derül majd ki, hogy ezt ők be tudják-e, illetve be akarják-e tartani.”

 

Ha a Lime egyébként feladja a kerületet, akkor így fog változni a Lime használatának lehetősége Budapesten:

 

BALRA ZÖLDDEL AZ LÁTHATÓ, PONTOSAN MELY RÉSZEKET ÉRINTENÉ AZ, HA A LIME KIVONULNA TERÉZVÁROSBÓL. JOBBRA AZT MUTATJUK, JELENLEG HOL LEHET LIME-OZNI. TÉRKÉPEK: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI, LIME APPLIKÁCIÓ.

 

A VI. kerületi polgármester, a momentumos Soproni Tamás nem próbálta még az e-rollerezést, ő többnyire sétál vagy BKV-zik, ha pedig másképpen nem tudja megoldani, autózik.

 

Nem egyedülálló a hatodik kerület döntése: nemrég Erzsébetváros önkormányzata is bejelentette, talált tárgyakként fogják kezelni az utcán heverő e-rollereket, míg az ötödik kerület már tavaly elérte, hogy a Lime kivonuljon a kerületből.

 

Mit szól a Lime?

 

„A Lime, mint minden hasonló esetben, most is felvette a kapcsolatot az erzsébetvárosi, illetve a terézvárosi önkormányzattal, és készen áll az együttműködésre” – írta a cég az Azonnalinak, vagyis úgy tűnik, még nem dőlt el, kivonulnak-e a kerületből.

 

Hangsúlyozták: felhasználóik minden rollerezés megkezdése előtt útmutatót kapnak az applikáción belül a helyes rollerhasználatról és közlekedési szabályokról, úgymint a parkolás és a járdahasználat. 

 

Emellett a megfelelő parkolásról kötelező fotót feltölteni minden egyes rollerhasználat után.

 

Így a Lime a feltöltött fényképek elemzésével be tudja azonosítani a rollerrel helytelenül parkoló felhasználókat, visszajelzést küld számukra, és további segítséget kínál részükre a szabályos parkolás elsajátításához. Ezen felül egy külön erre a célra dedikált szerelő- és karbantartó csapatuk működik Budapesten, akik a nem megfelelően parkoló rollereket begyűjtik.

 

Az Azonnali arról is kérdezte a Lime-ot, hogy miután egyre több kerület hoz olyan döntéseket, amelyek miatt ellehetetlenül e-rollereik használata,

 

még így is megéri-e fenntartaniuk Budapesten a szolgáltatást, vagy szóba jön-e az, hogy kivonulnak. Erre viszont nem kaptunk választ.

 

Arról, hogy mi lehetne a sokak által imádott, vagy épp gyűlölt e-rollerek jövője, itt írtunk részletesebben.

 

MONTÁZS: Hutter Marianna / Azonnali, (eredeti képek: Soproni Tamás / Facebook, Marco Verch / Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás