+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 4. kedd, 10:25
Egy tizenhatéves diáklány Instagram-bejegyzéséből robbant ki az újabb franciaországi vita. Az iszlámot szar vallásnak nevező Mila mellett azonnal kiállt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap.

Január közepén posztolt egy lyoni diáklány a saját Instagramján egy videót, amelyen saját iskolai élményei alapján az iszlám vallásról is beszélt. A kialakult kommentfolyamban aztán eldurvult a hangnem, ugyanis egy muzulmán fiatalember nekiment Milának, aki bevallottan leszbikus, és „mocskos leszbinek” nevezte.

 

Erre durrant el Mila agya is, aki videóban válaszolt – alapvetően az iszlám egészét ítélve el. A videóban, amit pár nap alatt egymilliónál többen is megnéztek, Mila azt mondja:

 

„Utálom a vallásotokat… A Koránban nincs más csak gyűlölet, az iszlám egy szar.”

 

A vádakra, miszerint rasszista lenne, szintén reagált. Mila felhívta a videóban a figyelmet arra, hogy nem rasszizmus bírálni egy szabad akaratból választott vallást és annak követőit: „Nem lehetséges rasszistának lenni egy vallással szemben, ez teljesen lehetetlen.” Majd még párszor belerúgott a muzulmánokba, például azt üzenve nekik: „egy szar a vallásotok, az istenetek segglyukába nyomom az ujjamat, szevasztok”.

 

AZ ISZLÁMKRITIKUS CHARLIE HEBDO HETILAP KARIKATÚRÁVAL TISZTELGETT A LILA HAJÁVAL ISMERTTÉ VÁLT DIÁKLÁNY ELŐTT, AKINEK SZAVAIT ÍGY ÖRÖKÍTETTE MEG.

 

Az indulatok azonnal elszabadultak, főleg, hogy többen is nyilvánosságra hozták Mila teljes nevét, címét és még azt is, melyik iskolába jár. Azonnal

 

sorjáztak az életveszélyes fenyegetések: muzulmánok ígérték meg neki, hogy megvárják az iskola előtt, és megölik.

 

Mila jelenleg teljes rendőri védelem mellett él, a lyoni iskolájából, ahol több muzulmán társa meg is próbálta már verni, kiiratkozott. A hírek szerint a francia rendőrség most már azt keresi, melyik városba kéne Milának átköltöznie, ahol a tizenhatéves lány álnév alatt folytathatná középiskolai tanulmányait.

 

Miközben Mila rendőrségi védelem alá került, a lyoni ügyészség jelezte: vizsgálják, hogy a diáklány iszlámellenes kijelentései még a véleménynyilvánítási szabadság körébe esnek-e, vagy már gyűlöletbeszédnek számítanak. A laicista Franciaországban nincs tiltva a vallás- és istenkáromlás, de a büntetőkönyv büntetni rendeli, ha valaki gyalázkodásával egy vallási közösség tagjai ellen uszít, azok vallási érzületét sérti.

 

Abdallah Zekri, a Franciaországi Muzulmántanács tagja nem a halálos fenyegetéseket, hanem Milát ítélte el, szerinte ugyanis „aki szelet indít, az ne csodálkozzék, ha viharba kerül”.

 

A francia közéletben azonban nagyon sokan Mila mellett állnak ki. Marlène Schiappa, a francia kormány esélyegyenlőségi államtitkára szerint Zakri szavai „kriminálisak”, és világossá tette: nem Milával, hanem kizárólag az őt ért fenyegetésekkel kéne az ügyészségnek foglalkoznia. Szintén kiállt Mila mellett Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, aki szerint

 

Mila videója nem más, mint „a Charlie Hebdo karikatúrái szavakban”.

 

A párhuzam találó, nem véletlen, hogy a szatirikus hetilap, amelynek több munkatársa 2015-ben iszlamista terrortámadás áldozata lett, mert Mohamedről közöltek gunyoros karikatúrákat, azonnal kiállt Mila mellett.

 

A lap ezúttal is karikatúrákkal nyilvánított véleményt. Képregényben meséli el az aktuális számában a Mila-sztorit, ebben olyan karikatúra is látható, hogy egy muzulmán ember kinyitja a Koránt, amelyben nincs más, csak egy kés. A Charlie Hebdo egy másik karikatúráján valaki éppen hány, és azt mondja: „bocsánat, istenkáromolnom kellett… nem is jobban, de szabadabban érzem magam”.

 

A CHARLIE HEBDO SZERINT A FRANCIA BALOLDAL FÉLRENÉZ, HA MUZULMÁNOK A FRANCIÁKAT GYALÁZZÁK. KARIKATÚRA: CHARLIE HEBDO

 

Az antiklerikális hetilap a baloldalt is bírálja, mondván: a francia baloldal rendszeresen kiáll a muzulmánok mellett, és azonnal rasszizmust kiállt minden iszlámkritikára, de hallgat, ha a muzulmánok támadnak meg franciákat.

 

A karikatúrán a lap azt kérdezi a baloldaltól: „Balosok, hallottátok, hogy mocskos franciák…?” A balosok pedig, akik szivárványzászlóval állnak a karikatúrán, félrenéznek, nem válaszolnak.

 

A karikatúra tényleg találó, ugyanis egy melegjogi szervezet például nem a leszbikus Mila, hanem a megsértett – amúgy Milát éppen homoszexualitása miatt gyalázó – muzulmán kommentelők mellett állt ki, és még fel is szólította a diáklányt, hogy távolítsa el a szivárványos lobogót a profilképeiről, mert „az nem fér össze az iszlámellenességgel”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás