+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. február 3. hétfő, 17:18
Ez volt az első eset, hogy a vendégmunkásokat Gyergyóditróba közvetítő bukaresti cég Hargita megyébe küldött valakit.

Miután már a fél román politikai elit megszólalt a Székelyföld határán fekvő Gyergyóditróban vendégmunkáskodó két Srí Lanka-i pék ügyében, a romániai Digi24-hez eljutott a pékek otthoni családjának álláspontja is.

 

Corina Constantin, a Multi Professional Solutions nevű bukaresti, ázsiai munkavállalók Romániába toborzásán dolgozó cég igazgatója elmondta: miután a gyergyóditróiak tiltakozásáról a Srí Lanka-i tévék híradóiban is szó volt,

 

a két pék családja a Srí Lanka-i partnercégükön keresztül hevesen érdeklődött, hogy biztonságban vannak-e a Romániában tartózkodó szeretteik.

 

A szombati falugyűlésig – ahol kiderült, hogy a budapesti sajtóban lazán lerasszistázott ditróiaknak alapvetően nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel és fizetésekkel van problémájuk – a bukaresti menedzser nem is mondott nekik semmit, ugyanis még ő maga sem tudta, hogy az érintettek maradnának-e Gyergyóditrón, vagy inkább továbbállnának máshova. Közben kiderült: maradnának, a pékségbe pedig további Srí Lankai-i vendégmunkásokat hoz a cég.

 

A munkaközvetítő cég vezetője szerint az eset őket is keményen érintette: ha a helyiek megütötték volna a vendégmunkásokat, a cég elvesztette volna az akkreditációját, és Srí Lanka-i partnereiket is megbüntették volna odahaza. Mint mondta, noha a cége a tizenhárom éves működése alatt már vagy tízezer embert elutaztatott Indiából, Srí Lankából, Nepálból – ahogy ő fogalmazott, olyan országokból, ahol a hindu és buddhista vallás miatt a tolerancia, az erőszakmentesség és a békesség alapvető érték és cél – Romániába vendégmunkásként, eddig egy alkalommal sem közvetített ázsiai munkaerőt Hargita megyei cégnek, ez volt az első alkalom.

 

Constantin a cég Facebook-oldalára kirakott közleményében úgy fogalmaz: bár korábban is voltak konfliktusok az általa közvetített vendégmunkások és a helyi közösségek között, ennyire szélsőséges esetet még nem látott.

 

 

A munkaközvetítő vezetőjétől a Digi24 megtudta, a Srí Lanka-i pékek a gyergyóditrói pékségben nagyjából 2100 lejt, azaz 150 ezer forintot kaphatnak kézhez, ebben benne vannak már a túlórák és az éjszakai pótlék is. Odahaza, Srí Lankán nagyjából 70 dollár, azaz 22 ezer forint lenne az egyhavi keresetük. 

 

Közben kiderült, hogy

 

Kolozsváron és Bukarestben is ért már diszkrimináció a bőrszínük miatt Srí Lanka-i vendégmunkásokat, csak azokból nem lett botrány, noha hatósági zaklatásnak is ki voltak téve.

 

Akit érdekel egy helyszíni tudósítás, nézze meg a Transindexét:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás