+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. február 3. hétfő, 17:18
Ez volt az első eset, hogy a vendégmunkásokat Gyergyóditróba közvetítő bukaresti cég Hargita megyébe küldött valakit.

Miután már a fél román politikai elit megszólalt a Székelyföld határán fekvő Gyergyóditróban vendégmunkáskodó két Srí Lanka-i pék ügyében, a romániai Digi24-hez eljutott a pékek otthoni családjának álláspontja is.

 

Corina Constantin, a Multi Professional Solutions nevű bukaresti, ázsiai munkavállalók Romániába toborzásán dolgozó cég igazgatója elmondta: miután a gyergyóditróiak tiltakozásáról a Srí Lanka-i tévék híradóiban is szó volt,

 

a két pék családja a Srí Lanka-i partnercégükön keresztül hevesen érdeklődött, hogy biztonságban vannak-e a Romániában tartózkodó szeretteik.

 

A szombati falugyűlésig – ahol kiderült, hogy a budapesti sajtóban lazán lerasszistázott ditróiaknak alapvetően nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel és fizetésekkel van problémájuk – a bukaresti menedzser nem is mondott nekik semmit, ugyanis még ő maga sem tudta, hogy az érintettek maradnának-e Gyergyóditrón, vagy inkább továbbállnának máshova. Közben kiderült: maradnának, a pékségbe pedig további Srí Lankai-i vendégmunkásokat hoz a cég.

 

A munkaközvetítő cég vezetője szerint az eset őket is keményen érintette: ha a helyiek megütötték volna a vendégmunkásokat, a cég elvesztette volna az akkreditációját, és Srí Lanka-i partnereiket is megbüntették volna odahaza. Mint mondta, noha a cége a tizenhárom éves működése alatt már vagy tízezer embert elutaztatott Indiából, Srí Lankából, Nepálból – ahogy ő fogalmazott, olyan országokból, ahol a hindu és buddhista vallás miatt a tolerancia, az erőszakmentesség és a békesség alapvető érték és cél – Romániába vendégmunkásként, eddig egy alkalommal sem közvetített ázsiai munkaerőt Hargita megyei cégnek, ez volt az első alkalom.

 

Constantin a cég Facebook-oldalára kirakott közleményében úgy fogalmaz: bár korábban is voltak konfliktusok az általa közvetített vendégmunkások és a helyi közösségek között, ennyire szélsőséges esetet még nem látott.

 

 

A munkaközvetítő vezetőjétől a Digi24 megtudta, a Srí Lanka-i pékek a gyergyóditrói pékségben nagyjából 2100 lejt, azaz 150 ezer forintot kaphatnak kézhez, ebben benne vannak már a túlórák és az éjszakai pótlék is. Odahaza, Srí Lankán nagyjából 70 dollár, azaz 22 ezer forint lenne az egyhavi keresetük. 

 

Közben kiderült, hogy

 

Kolozsváron és Bukarestben is ért már diszkrimináció a bőrszínük miatt Srí Lanka-i vendégmunkásokat, csak azokból nem lett botrány, noha hatósági zaklatásnak is ki voltak téve.

 

Akit érdekel egy helyszíni tudósítás, nézze meg a Transindexét:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás