+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea
2020. február 3. hétfő, 12:43
A gyergyóditrói pékek körüli botrányról a volt államelnök szerint az RMDSZ tehet, amely „a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”.

Nemcsak a magyar nyelvű médiában, de a román sajtóban is nagy felhördülést okozott a gyergyóditrói pékségben dolgozó két Srí Lanka-i pék esete, akiknek el kellett költözniük a faluból a helybeliek abbéli felháborodása miatt, hogy helyiek helyett távol-keleti vendégmunkásokat alkalmaznak a kilencvenfős üzemben.

 

Azóta persze kiderült, hogy a pékek ügye komplexebb, minthogy a ditróiak xenofóbak lennének. A témában tartott falugyűlésen például többen is kritizálták a a ditrói üzem munkakörülményeit, a ki nem fizetett túlórákat, vagyis a helybeliek szerint, ha normális körülményeket teremtene a pékség tulajdonosa, akkor nem is szorulnának távol-keleti vendégmunkások alkalmazására a helyiek helyett. Persze Románia előző államelnökének,

 

Traian Băsescunak több se kellett ahhoz, hogy a nacionalista hangulatkeltés irányába terelje el a Ditróról szóló diskurzust:

 

a B1 TV vasárnap esti adásában, melyet a Transindex szúrt ki, közölte, hogy lényegében még csak nem is a Fidesz vagy a magyarországi politika, hanem a romániai magyar párt RMDSZ a hibás a történtekért.

 

„A magyarok úgy általában nagyon összetett emberek, akik nem támogatják azokat, akik körülöttük élnek” – fejtegette a nacionalista PMP pártot vezető Băsescu a tévéinterjúban, hozzátéve, hogy a Ditróban történtek nem a Fidesznek, a Jobbiknak, vagy a magyarországi médiának köszönhetők, hanem az RMDSZ politikájának.

 

„Hadd fogalmazzak tisztán,

 

a Srí Lanka-iakkal tanúsított viselkedés ugyanaz, mint amit a magyar kisebbségi adminisztráció tanúsít a románokkal.

 

A románok ugyanebben a bánásmódban részesülnek” – fejtegette. Băsescu még azt is hozzátette: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor „meggyőződéses románellenes”, amióta pedig ő került a magyar párt élére, a lakosság radikalizációja csak erősödött. A volt államelnök szerint egyben az, hogy a ditróiak nem szeretnék a sötét bőrűek által sütött kenyeret enni, megmutatja „mennyire torzult is az RMDSZ politikája”.

 

„Ha az RMDSZ bölcs politikát folytatna, akkor nem lenne rájuk hatással a Fidesz vagy a Jobbik, vagy épp a Budapest által pénzelt sajtó.

 

Az RMDSZ azonban meghajolt, és a magyarországi extrémizmus vazallusává vált”

 

– mondta Traian Băsescu, akit egyébként már az Azonnali is kérdezett az Európai Néppárt tavaly novemberi, zágrábi kongresszusán.

 

Akkor a PMP elnöke azt is nyilatkozta nekünk, hogy „amíg vannak politikusok, akik próbálnak kioktatni minket, hogy hogyan adjunk területi autonómiát a magyaroknak, addig el is fogom mondani minden nap, hogy Románia a Tiszáig tart”. Băsescu az interjú végén akkor azt is megosztotta az Azonnali stábjával, mit gondol a magyarokról: „Nézzék a propagandát, a magyarok hülye propagandáját! Elképesztően agresszívak, és minden pillanatban készen állnak a dezinformálásra”.

 

 

Gyergyóditró-ügyben megszólalt egyébként Rareș Bogdan, a Romániát jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke is, akit korábban, még tévés műsorvezetőként magyarellenes kijelentései miatt többször megbírságoltak, de az elnökválasztási kampányban már testvéreknek nevezte a magyarokat. Bogdan a Srí Lanka-i pékek ügyében azt mondta: 

 

a gyűlölködő retorikát a Fidesz terjesztette el Romániában is

 

Transindex Bogdan mellett idézi a magyarellenességéről hírhedt Ion Aurel Pop nyilatkozatát is: a Román Akadémia elnöke a ditrói esettel kapcsolatban felidézte, hogy a magyar állam diszkriminatív politikát folytat az idegenekkel szemben, kerítést emelt a határra, és a székelyföldieket a magyar televíziókon keresztül éri el ennek hatása. Viszont mivel Ditró Románia területén van, így „a román törvényeknek, moralitásnak, és állampolitikának kell alávetnie magát”.

 

BORÍTÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás