+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 2. vasárnap, 09:28
A rossz munkakörülmények miatt nem találnak helyieket a ditrói pékségbe, ezért kell srí lankaiakat alkalmazniuk: állították a helyiek a szombati ditrói falugyűlésen.

Az egész magyar médiát körbeturnézta a két Srí Lanka-i vendégmunkás esete, akik a székelyföldi Gyergyóditró pékségében dolgoztak, de a migránsellenes népharag a szomszédos Gyergyószentmiklósra üldözte őket. Hogy miért sokkal árnyaltabb a ditrói eset, mint a magyarországi médiából látszik, arról Gergely Előd Gellért is írt nektek az Azonnalin.

 

Minimálbér és ki nem fizetett túlórák

 

A két pék esete annyira megmozgatta a helyieket, hogy Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere falugyűlést hívott össze szombatra, melyen a lakosok és a faluvezetés részletesen is kibeszélhetik a történteket. Ugyanakkor – mint az a Transindex tudósításából is kiderül – a falubelieknek sokszor inkább

 

nem is a két dél-ázsiai pékkel, hanem a pékségben uralkodó munkakörülményekkel van problémájuk.

 

Az üzem több egykori alkalmazottja is elpanaszolta ugyanis, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, és nagyon rosszak voltak a munkakörülmények: a munkások csupán minimálbért kaptak, sokat túlóráztak, ráadásul a túlórát még csak ki sem fizették nekik. A gyűlésen felszólaló egykori alkalmazottak közül voltak, akik azt állították, az egészségük is ráment a túlórázásra, viszont a túlórákat nem vállalókat pedig a cég kirúgta. Vagyis a felszólalók szerint a vállalkozó – aki egyébként a falugyűlésen nem jelent meg –

 

nem becsüli meg az alkalmazottjait, nem ad számukra tisztességes bért, így ezért kényszerül a pékség vendégmunkások alkalmazására.

 

A felszólalók között volt olyan is, aki a község identitását féltette a távol-keleti pékektől: szerintük a srí lankaiak csak az elsők, akiket majd további vendégmunkások követnek, ez pedig átalakítja a közösséget.

 

 

Csak kisegítő munkások lesznek a srí lankaiak

 

Puskás Elemér polgármester eleinte vállalta, hogy közvetítőként lép fel a lakosság és a pékséget vezető Köllő Csaba között. Ugyanakkor mikor a polgármester épp továbbította volna a helyiek kéréseit a vállalkozóhoz, az csak annyit üzent, hogy fogadjon ügyvédet. Pedig a falu Puskás állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat megtartsa helyben, a helyi szakiskolában pék és cukrász duális képzést indítottak, az itt maradók jogosítványszerzésének finanszírozását is támogatja a település.

 

Miután a 90 főt foglalkoztató pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a gyűlésen nem jelent meg, az ő álláspontját tartalmazó levelet Bíró Károly segédlelkész olvasta fel. Köllő állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottjaival, a túlóráikat kifizette (utóbbi állítást felhördülés követte), habár azt valószínűnek tartotta, hogy olyan fizetést és körülményeket a pékség sem tud biztosítani alkalmazottainak, mint amit Nyugat-Európában találnak a kivándorolt fiatalok.

 

A vállalkozó azt is közölte,

 

a két Srí Lanka-i pék ezentúl kisegítő munkásként dolgozik csak, a kenyér előállításában nem vesz részt.

 

Köllő azt is megígérte, ha fél éven belül találnak öt helyi szakembert, akkor a továbbiakban nem alkalmaz vendégmunkásokat. Egyúttal elnézést kért a helyiektől, hogy a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget, de a bocsánatkérést a falu nem fogadta el, a lakosok petíciót indítanak a vállalkozó ellen.

 

Egy román vállalkozó bárhová felvenné a két péket

 

A romániai közbeszédben akadt, aki keményen bírálta a pékeket segédmunkási szerepbe áthelyező Köllő döntését. Ștefan Mandachi vállalkozó – aki arról híresült el, hogy saját költségén figyelemfelhívó akcióként épített 1 méter autópályát Románia Moldva régiójába, mivel ott eddig egyáltalán nem futott sztráda – rögtön beállt a pékek mögé. Szerinte a tulajdonos ugyanis „gyáva” volt, hogy engedett a helyiek nyomásának, ő Köllő helyében inkább eladta volna a vállalkozását, mintsem, hogy lemondjon a pékekről.

 

Mandachi egyúttal tett egy nagylelkű felajánlást: azt mondta, bármelyik éttermében szívesen alkalmazza a két péket még akkor is, ha ezzel vásárlókat vesztene, vagy lázadozást idézne elő.

 

A két távol-keleti férfinek pedig csak rá kell mutatniuk Mandachi egyik éttermére az országban, a vállalkozó pedig adna nekik munkát,

 

közölte egy már 13 ezer lájkot kapott Facebook-posztban. Hozzátette, sosem gondolta volna, hogy 2020-ban még ilyen jeleneteket kell látnia, valamint elmondása szerint sokkolta a „300 dühösen üvöltöző egyén”.

 

A pékek ügyét egyébként már a diszkriminációellenes tanács és a rendőrség is vizsgálja.

 

BORÍTÓKÉP: Gyergyóditró látképe / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás