+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 2. vasárnap, 19:00
Az iowai demokrata előválasztás kapujában fél szemmel kell tapogatózniuk a kampányoknak, miután egy híresen pontos közvélemény-kutató mérése során elfeledkezett Pete Buttigiegről.

Minden évben, pár nappal az iowai demokrata előválasztás (kaukusz) előtt kiadja a szakmában zsinórmértéknek számító Selzer&Company az utolsó közvélemény-kutatását az iowai demokrata választók preferenciáiról.

 

A közvélemény-kutatás óriási presztízsnek örvend, minden elnökjelölt-jelölti kampány tűkön ülve várja, mert 1988 óta rendkívül pontos visszajelzést ad az esetleges utolsó pillanatokban bekövetkezett szavazatmozgásokról, illetve megadja a médianapirend alaphangját a kaukuszig.

 

Idén viszont elhalasztották a várva várt eseményt, írja a New York Times. Kiderült ugyanis, hogy egy ízben a kérdezőbiztos nem említette meg az egyik legesélyesebb induló, Pete Buttigieg indianai polgármester nevét, amikor a szavazói preferenciákra volt kíváncsi. Bennfentes információk szerint

 

a kérdezőbiztos túl nagyra állította a betűméretet a képernyőjén, ezzel levágva az egyébként Iowában felülreprezentált elnökjelölt-aspiráns nevét.

 

Arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, ez a baki vajon hányszor fordult elő, a szakmai integritás érdekében elhalasztotta a kutatás publikálását a nagy presztízsű intézet.

 

Ezzel nem elég, hogy a kampányok nem jutottak hozzá értékes információhoz, de a CNN műsorrendjét is teljesen át kellett alakítani: az eredeti terv szerint főműsoridőben egy teljes órán át ennek a kutatásnak az eredményeit ismertették volna, így viszont ez elmarad. Ez nem feltétlenül probléma: évek óta hangsúlyozzák a közvélemény-kutatással foglalkozó szakemberek, hogy nem egészséges az a felhajtás, ami a szóban forgó felméréssel kapcsolatban mindig bekövetkezik.

 

A felmérés hírneve miatt ugyanis az emberek tényként kezelik a publikált erőviszonyokat, ami így részben önbeteljesítő jóslattá is válik.

 

Arról nem is beszélve, hogy a kaukuszokat eleve arra találták ki, hogy az emberek megváltoztassák a véleményüket, ezért a legtöbb előzetes közvélemény-kutatás kifejezetten nagyot szokott tévedni. Nem így a Selzer&Company, de azt már sosem tudjuk meg, idén is tartották volna-e a harmincegy éve tartó töretlen sikerszériát.

 

Iowában a várakozásokat alaposan felcsigázta, hogy a felmérésekben hibahatáron belül van a két esélyes: Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összesítő oldal legfrissebb adatai szerint jelenleg orrhosszal bár, de Sanders vezet Iowában Biden előtt, de előnye annyira képlékeny, hogy Biden is befuthat az első helyre. Sőt, a kaukusz sajátosságai miatt az is előfordulhat, hogy az őket kis lemaradással követő Elizabeth Warren vagy Pete Buttigieg meglepetést okozzon. 

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás