+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 2. vasárnap, 19:00
Az iowai demokrata előválasztás kapujában fél szemmel kell tapogatózniuk a kampányoknak, miután egy híresen pontos közvélemény-kutató mérése során elfeledkezett Pete Buttigiegről.

Minden évben, pár nappal az iowai demokrata előválasztás (kaukusz) előtt kiadja a szakmában zsinórmértéknek számító Selzer&Company az utolsó közvélemény-kutatását az iowai demokrata választók preferenciáiról.

 

A közvélemény-kutatás óriási presztízsnek örvend, minden elnökjelölt-jelölti kampány tűkön ülve várja, mert 1988 óta rendkívül pontos visszajelzést ad az esetleges utolsó pillanatokban bekövetkezett szavazatmozgásokról, illetve megadja a médianapirend alaphangját a kaukuszig.

 

Idén viszont elhalasztották a várva várt eseményt, írja a New York Times. Kiderült ugyanis, hogy egy ízben a kérdezőbiztos nem említette meg az egyik legesélyesebb induló, Pete Buttigieg indianai polgármester nevét, amikor a szavazói preferenciákra volt kíváncsi. Bennfentes információk szerint

 

a kérdezőbiztos túl nagyra állította a betűméretet a képernyőjén, ezzel levágva az egyébként Iowában felülreprezentált elnökjelölt-aspiráns nevét.

 

Arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, ez a baki vajon hányszor fordult elő, a szakmai integritás érdekében elhalasztotta a kutatás publikálását a nagy presztízsű intézet.

 

Ezzel nem elég, hogy a kampányok nem jutottak hozzá értékes információhoz, de a CNN műsorrendjét is teljesen át kellett alakítani: az eredeti terv szerint főműsoridőben egy teljes órán át ennek a kutatásnak az eredményeit ismertették volna, így viszont ez elmarad. Ez nem feltétlenül probléma: évek óta hangsúlyozzák a közvélemény-kutatással foglalkozó szakemberek, hogy nem egészséges az a felhajtás, ami a szóban forgó felméréssel kapcsolatban mindig bekövetkezik.

 

A felmérés hírneve miatt ugyanis az emberek tényként kezelik a publikált erőviszonyokat, ami így részben önbeteljesítő jóslattá is válik.

 

Arról nem is beszélve, hogy a kaukuszokat eleve arra találták ki, hogy az emberek megváltoztassák a véleményüket, ezért a legtöbb előzetes közvélemény-kutatás kifejezetten nagyot szokott tévedni. Nem így a Selzer&Company, de azt már sosem tudjuk meg, idén is tartották volna-e a harmincegy éve tartó töretlen sikerszériát.

 

Iowában a várakozásokat alaposan felcsigázta, hogy a felmérésekben hibahatáron belül van a két esélyes: Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összesítő oldal legfrissebb adatai szerint jelenleg orrhosszal bár, de Sanders vezet Iowában Biden előtt, de előnye annyira képlékeny, hogy Biden is befuthat az első helyre. Sőt, a kaukusz sajátosságai miatt az is előfordulhat, hogy az őket kis lemaradással követő Elizabeth Warren vagy Pete Buttigieg meglepetést okozzon. 

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás