+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. február 1. szombat, 07:47
Putyin felkavarta az orosz politikai állóvizet, mikor január közepén komoly alkotmányos reformtervekkel állt elő, ezt követően pedig lemondott a Medvegyev-kormány is: sokak számára tűnt úgy, hogy Putyin saját utódlását egyengeti, de milyen változást is hozhatnak majd a reformok? Új sorozatunkban Oroszország-szakértőkkel együtt keressük erre a választ. Elsőként Ben Noble, a University College London Kelet-Európa- és szlavisztika-tanszékének oktatója válaszol!

Hogyan értékelné Vlagyimir Putyin alkotmánymódosító terveit? Gondolja, hogy immár felkészíti az orosz politikát a posztputyini évekre, vagy csupán 2024 után már nem elnökként képzeli magát?

 

Őszintén szólva: nem tudom. Amit tudunk, hogy ezeket a változtatásokat a „2024-kérdés” motiválja – ekkor kellene ugyanis Putyinnak leköszönnie (legalábbis az orosz alkotmány jelenlegi szövegezése szerint) az elnöki posztról, habár ő ezt természetesen nem emelte ki nyíltan a január 15-ös, Szövetségi Gyűlés előtt tartott beszédében. Nagy vonalakban úgy tűnik, Putyin egy sor lehetséges forgatókönyvet vázol fel,

 

amelyek anélkül teszik lehetővé azt, hogy valamilyen formában hatalomban maradjon 2024 után, hogy bármelyik út mellett is el kéne köteleződnie.

 

Teljesen érthető, hogy miért nem tudjuk, mit tervez: ha ezt máris közölné, akkor fennállna annak a veszélye, hogy vezetőként „béna kacsává” válna.

 

Több értelmezés is létezik azzal kapcsolatban, hogy miért javasolta Putyin ezeket a változtatásokat: egyesek szerint azzal demokratizálná Oroszországot, hogy több hatalmat ad a parlament kezébe, mások úgy gondolják, a hatalmi struktúrát szeretné újraosztani. Ön mit gondol?

 

Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ezen változtatásokat azért javasolta volna Putyin, mert kifejezetten vágyna arra, hogy önmaga ellenében erősítse meg a parlamentet. Már többször beszélt ugyanis a parlamentáris demokrácia működésképtelenségéről Oroszországban, mondván, hogy az erős elnöki szerepkör kulcsfontosságú az ország territoriális integritása és működése szempontjából.

 

Putyin az ügyről alkotott valódi álláspontját az is jelzi, hogy mekkora a különbség a január 15-i beszédében részletesen elmondottak, valamint az Állami Duma – a nemzeti parlament, a Szövetségi Gyűlés alsóháza elé már beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat között. Míg Putyin január 15-i beszéde egyértelműen utalt arra, hogy az elnöki szerepkörből több hatalmat helyezzenek a miniszterelnök és a törvényhozás kezébe,

 

a tényleges törvényjavaslat már sokkal kevésbé egyértelmű – egyes elemzők szerint azzal valójában még növekedett is az elnökség befolyása.

 

Mindazonáltal még ha egy kis hatalmat is átirányítanának a többi orosz hatalmi ág kezébe, és ezzel az egyének és intézmények kapcsolata fontosabbá válna, az pozitív változást hozna az ország politikai életébe.

 

Putyin Mihail Misusztyint, az adóhatóság korábbi elnökét nevezte ki miniszterelnöknek. Ön mit vár tőle? Hidegvérű technokrata lesz, vagy válhat belőle karizmatikus, népszerű politikus?

 

Misusztyin még a technokraták közt is technokrata. Kompetens, nagyra becsült (legalábbis sok orosz magasrangú tisztségviselő által), és fontos technológiai reformoknak állt az élére. Ráadásul nincsen külön hatalmi bázisa, nem is egy ismert név, ez pedig máris vonzó választássá tette Putyin szemében: így ugyanis sem az elit, sem a közvélemény szemében nem tűnik úgy, hogy Putyin riválisává léphetne elő. Vannak arra utaló jelek, hogy Misusztyin növelné az állami kiadásokat, ezt pedig a társadalom jól fogja fogadni. De még ha népszerű miniszterelnökké is lesz, nem tudom elképzelni, hogy karizmatikus vezető váljék belőle.

 

Mit gondol, miért kellett mennie az előző kormánynak? Putyin elégedetlen volt Medvegyevvel miniszterelnökként?

 

Medvegyev mélységesen népszerűtlen. A Levada Center közvélemény-kutatása szerint a tetszési indexe 38 százalékos, jóval kisebb, mint Putyiné.

 

Medvegyev népszerűtlensége nem meglepő, hiszen gyakran a kormány a bűnbak, ha valami nem jól alakul, főleg a gazdaságban.

 

Medvegyev kirúgásával – merthogy lényegében ez történt, még ha hivatalosan ő is volt az, aki átadta felmondólevelét Putyinnak – az elnök olyan lépést tett, ami jól csapódhat le a közvéleményben. Azzal pedig, hogy új miniszterelnököt és új kormányt nevezett ki, Putyin kétségkívül azt várta, hogy úgy látsszon, még inkább felkavarta az állóvizet: a változtatások ugyanis így nemcsak a formális szabályokra, de az arcokra is kiterjednek.

 

Mit gondol, jól fogadja majd a reformokat a közvélemény? Hogy vélekedik az orosz társadalom a témáról?

 

Az első közvélemény-kutatások után úgy tűnik, Putyin népszerűsége megugrott január 15-ét követően. Nem tudni viszont, hogy ez az ugrás pontosan minek is szól – azt, hogy mi lesz a reformok szélesebb körű fogadtatása, csak az idő fogja megmondani. És persze csak idővel válik majd világossá, hogy pontosan mi fog megváltozni –

 

már, ha egyáltalán változik bármi.

 

Mit fog csinálni Vlagyimir Putyin 2024-ben? Mondjon pár lehetséges forgatókönyvet!

 

Mint Oroszországgal foglalkozó politikai elemző, hihetetlenül óvatos lennék a jósolgatással kapcsolatban: a politológusok gyakran nyúltak már mellé nagyon, mikor a jövőbeli fejleményeket prognosztizálták. Valószínűleg ez is a része a Kreml stratégiájának – hagyják, hogy az emberek találgassanak és ellenkezzenek egymással. Mindez pedig segít fenntartani a bizonytalanságot afelől, hogy mit is fog csinálni Putyin 2024-ben.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás