+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. január 30. csütörtök, 15:27
Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nagyon szeretek különböző, látszólag nem vagy csak lazán összefüggő hírekből tanulságokat levonni, ez is egy ilyen jegyzet lesz.

 

A három hírünk:

 

+ Niedermüller Péter katasztrofális nyilatkozata,

 

+ Jakab Péter frissen megválasztott Jobbik-elnök interjúja az Azonnalin,

 

+ a hír, hogy az egri városházán előkerültek a 2014-es választás ún. Kubatov-listái.

 

Niedermüller Péter nyilatkozata a legnagyobb jóindulattal is félresikerültnek nevezhető, valójában csak sokkal cifrább jelzők illenének rá. Kezdjük azzal, hogy igen, valóban most vívja élet-halál harcát az a politikai színtér, amelyben a vezető szerephez jutás feltétele az volt, hogy az ember középkorú fehér férfi legyen és szépen beleöregedjen a politikába, mint... Niedermüller Péter. Itt az első hiba: ez a nyilatkozat egy okébúmertől nem azonos, hiteltelen.

 

Aztán keresztényezik is egy jóízűt, amivel, ha már politizál, tudhatná, hogy vigyázni kell Magyarországon, ahol ugyan a lakosság nagy része nem tudná hibátlanul végigmondani a Miatyánkot, de abban a pillanatban, hogy a kereszténységet bántják, kapára-kaszára kél. A Fidesznél tudják ezt, nem hiába két napja egyfolytában mozgósítanak, bár a békemenetről a cöfikét azért leállították.

 

Persze, lehet olyan nyilatkozatot tenni, amelyik kifigurázza azt a szánalmas kereszténykedést, amelyet a Fidesz – melynek vezetése köztudomásúan érdekből kereszténykedik – előad. De meg kell tervezni, hogy ki, mikor és hogyan adja elő.

 

A Niedermüller-nyilatkozattal az a kisebbik probléma, amit mondott. A nagy, igazi probléma az, hogy ez annak a mentalitásnak a tünete, hogy kérem szépen, egy kelet-európai értelmiségi ért a politikához, fölényes műveltsége okán.

 

Ha netán emigrációba kényszerül, akkor is műfordításokból, nyelv- és zongoraleckék adásából simán megél, ha humánértelmiségi. Ha műszaki értelmiségi, akkor pedig sikeres feltaláló lesz. Mert mi, közép-európai értelmiségiek így csináljuk.

 

This is how we rock.

 

Ha pedig politikára kerül a sor, akkor magunktól tudjuk, mit kell nyilatkozni, holmi politikai és kommunikációs stratégia egy Niedermüller Pétert (helyettesítsünk be nyugodtan bármilyen baloldali politikust) nem zavar. Mi tudjuk, mi vagyunk a politikusok, akiknek az Úr a hivatal mellé észt is adott.

 

Ez az oka annak, hogy eddig esélyes Orbán-alternatíva nem tudott megjelenni. Pedig Orbán a politika Africana-csokija. A mogyoró benne avas, a csoki nagy részét margarin helyettesíti.

 

Ha bejön a Nestlé- vagy a Milka- csoki, a nép soha többet nem veszi meg, egészen kb. a húsz év múlva jövő nosztalgiahullámig, amikor valaki majd a mogyorós Milkát átcsomagolja Africana-csokinak és sok pénzt keres vele. De ameddig az a módi, hogy odamegyek és nyilatkozok valamit, ami tök oké, ha haverjaimmal fröccsözök valami hétvégi telken, miközben a tárcsán sül a flekken, de nem oké akkor amikor kb tizenöt célkereszt van rajtam, addig nem lesz Milka-csoki.

 

Azt ugyanis fel kell találni. Ki kell találni egy politikai terméket, célközönséggel, marketinggel, HR-rel kompletten.

 

Ezért érdekes a Jakab Péter-interjú. Ott úgy tűnik, hogy készültek a (magyar mércével) provokatív kérdésekre, vannak panelek, amelyeket a pasas elő tud venni. Üdítő, tényleg, hogy van végre egy pártpolitikus, aki jól láthatóan 8-10 betárazott panellel megy nyilatkozni. Aztán úgy tűnik, hogy ők most kitaláltak egy terméket, az új jobbközép néppártot.

 

Kétséges, hogy ebből valaha lesz-e sikertermék. Nagyon-nagyon sok múlik azon, hogy ezt a terméket milyen tartalommal töltik meg. Mi lesz az, ami majd az „érvelőkártyákra” kerül? És kik fogják azokat az érvelőkártyákat használni?

 

És itt érünk Kubatovhoz. Kubatovot a zsenitől a gazemberig sokféle jelzővel szokás illetni. Pedig amit csinál, semmi különös. Ő a Fidesznél a sales department, méghozzá az, aki door-to-door sales módszert csinál. Megy a házaló, bekopog, és eladja az érvelőkártyára felírt terméket és visszajelent. Faék egyszerűségű brute force method. Viszont egyáltalán nem titkos, Kubatov nem a kör négyszögesítését találta fel. Az országban még sok terméket (pl. vetőmagot, permetszert) árulnak teljesen hasonló módszerekkel.

 

Az, hogy a Jobbik (vagy a másik új szereplő, a Momentum) mennyire lesz sikeres, csak azon múlik, hogy 1) ki tudnak-e fejleszteni egy terméket, ami jobban érdekli a népet, mint Orbán Viktor terméke (amely nagyrészt maga Orbán Viktor), 2) tudnak-e építeni hozzá egy megfelelő brandet (beleértve a megfelelő frontembert), és 3) megtalálják-e hozzá a sales methodot.

 

A minden szavazót mozgató direct sale ugyanis nagyon hatékony és nagyon erőforrásigényes. De ha kevés az erőforrás, akkor 1) építeni kell erőforrást, toborzással, alapszervezetek alapításával 2) vannak olyan más értékesítési csatornák, amelyek ki tudják ezt egészíteni.

 

Ez nagy munka, de nem csodatétel, nem kell a tengert kettéválasztani vagy a vízen járni. Szakemberek kellene hozzá.

 

Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

 

Viszont azok a szakemberek, akik esetleg vállalnának egy kis közéleti másodállást, és meglátnak egy ilyen Niedermüller-nyilatkozatot, azt mondják, nagyon helyesen, hogy köszönöm, ezekkel én nem. És nem azért, mert szeretik vagy nem szeretik a fehér, keresztény férfiakat.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás