Persze, hogy rossz helyzetben van Skócia, hiszen tagja az Egyesült Királyságnak!

2020.01.29. 06:46

Idegesítette a lányait, hogy folyton a tévével kiabál, ezért inkább politikusnak állt. Christian Allard, a Skót Nemzeti Párt EP-képviselője francia állampolgárként skót nacionalistának vallja magát, és a brexit ellenére arra kéri az Azonnali olvasóit, menjenek Skóciába. Meg persze elmondta azt is, mi lesz Skóciával a brexit után.

Persze, hogy rossz helyzetben van Skócia, hiszen tagja az Egyesült Királyságnak!

Miért lett politikus Skóciában? Mi motiválta önt?

Véletlenül. A halászatban dolgoztam, ami egy átpolitizálódott iparág, szóval automatikusan belekerültem olyan helyzetekbe, amikbe nem akartam. De talán a legmeghatározóbb az a skót függetlenségi kérdés volt, ami sok problémánkra megoldás lenne. A lányaim is mondták, hogy hagyjam abba a kiabálást a tévével, és csináljak valamit, ha idegesít. Ezért így is tettem.

Miért a Skót Nemzeti Pártot választotta? Rajtuk kívül más pártok is voltak Skóciában, ön pedig egy interjúban azt mondta magáról, hogy se nem jobb-, se nem baloldali.

Én nacionalista vagyok, mivel a pártom, a Skót Nemzeti Párt egy nacionalista párt, de emellett nagyon nyitottak vagyunk a világra. Szerintem az egyik legjobb dolog, hogy francia állampolgárként részt vehetek a skót politikában, ennek kéne a mintapéldának lennie. Nemzetiségtől függetlenül be kellene vonni mindenkit a politikába, és mi Skóciában élen járunk ezzel.

Az SNP-t alapvetően egy balközép pártnak tartják, de vannak témák, amikben a vállalatokat támogatjuk, illetve nagyon fontosnak tartjuk a zöld ügyeket, ezért is ülünk az Európai Parlamentben a zöldfrakcióban 1999 óta. Hogy miért az SNP-t választottam? Úgy gondoltam, hogy egy független Skócia megoldaná azokat a kihívásokat, amikkel Skócia szembenéz. Amikor beléptem a pártba, akkor tűnt fel, hogy

az egész westminsteri rendszer hibás, és nagyon sok reformra lenne szükség.

Ezeket a reformokat már régóta ígérgetik is, de sose történtek meg. 

Mi a legnagyobb hiba a brit politikai rendszerben?

Legalább három-négy nagy hiba van. Először is a választójogi rendszer first-past-the-post elve (egyszerű többségi rendszer, ahol az lesz a körzet képviselője, aki a legtöbb szavazatot szerezte, akár csak relatív többséggel is – a szerk.), kizár pártokat a politikából, ami nem helyes. 

Másrészről az intézményrendszert sem újították meg soha. Vegyük például a Lordok Házát (a brit parlament felsőháza – szerk.), ahova több képviselőt választanak, mint az Európai Parlamentbe, pedig csak 65 millió embert képviselnek, nem pedig 515 millió embert, mint az EU-ban. Ennek semmi értelme, nem kellene ennyi embert megválasztanunk, pláne, hogy vannak olyan képviselők, akik egész életükben képviselők.

A harmadik dolog talán a brexit lenne. A kilépés tényleg megváltoztatta azt az Egyesült Királyságot, amit eddig ismertünk.

CHRISTIAN ALLARD FRANCIAORSZÁGBAN, DIJONBAN SZÜLETETT. EGY HALÁSZATI CÉG MUNKATÁRSAKÉNT A NYOLCVANAS ÉVEKBEN KERÜLT SKÓCIÁBA, OTT ALAPÍTOTT CSALÁDOT. A 2000-ES ÉVEK ELSŐ FELÉBEN CSATLAKOZOTT AZ SNP-HEZ. VOLT SKÓT PARLAMENTI KÉPVISELŐ IS, 2019-TŐL LETT EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐ.

Jövő év májusában választásokat tartanak Skóciában. Ott is el fog indulni?

Nekem nincs személyes küldetésem, nem is volt sosem, minden csak véletlenül történt. De ami most fontosabb, az nem a 2021-es skót választás, hanem a függetlenségi népszavazás. Most inkább ezzel foglalkozom, nem pedig azzal, hogy mi fog történni ezután.

A Skót Nemzeti Párt Skóciában az 59 mandátumból 48-at szerzett meg a decemberi választáson, ez 13 hellyel több, mint legutóbb, és az összes szavazat 45 százalékát kapták. Mit gondol, miért voltak most ennyivel sikeresebbek?

Ez egyfajta elutasítás volt Boris Johnson és a konzervatívok brexit-ügyi álláspontjával szemben, illetve magával a Konzervatív Párttal szemben, helyi szinten ugyanis erősen harcolnak azért, hogy ellehetetlenítsék az újabb függetlenségi népszavazást. De a skót választók a szavazatukkal most azt mondták: igen, legyen egy új népszavazás!

Az önök kampánya többnyire a brexit megállításáról szólt. Milyen terveik vagy eszközeik vannak erre?

Először is, mi az egész Egyesült Királyság részére szerettünk volna megálljt parancsolni a brexitnek. Az ugyanis nem jó sem az Egyesült Királyságnak, sem Skóciának, de Észak-Írország, Wales és Anglia is rosszul jár azzal, hogy kilépnek az EU-ból. És ez nem jó az Európai Uniónak sem egyébként. Nincs olyan, hogy jó brexit, ezért természetes, hogy meg akartuk állítani. De úgy tűnik, hogy február elsejétől már nem leszünk itt az Európai Parlamentben, és Boris Johnson hatalmas hibát követ el, ha az év végén kiléptetné az Egyesült Királyságot.

Még mindig meg akarjuk állítani a brexitet, de most már csak Skóciában.

Boris Johnson szerint egy újabb skót népszavazás csak további stagnálást hozna Skóciában, ami már egy évtizede tart. Tényleg nem halad semerre Skócia?

A legcsodálatosabb dolog, hogy akik ellenzik Skócia függetlenségét, azt mondják, hogy Skócia stagnál és rossz helyzetben van. Persze, hogy rossz helyzetben van Skócia, hiszen tagja az Egyesült Királyságnak! De nemcsak ez a gond, hanem hogy az Egyesült Királyság teljesen ellentétes irányba halad, mint amit a skót emberek szeretnének. A skótok nagyon Európa-pártiak, 62 százalék szavazott a maradásra. Korábban mondtam is Boris Johnsonnak, hogy ha fél attól, hogy nem tudja megállítani Skócia kiválását egy új népszavazáson, és emiatt azt nem írja ki, akkor csak tovább erősíti a függetlenség ügyét.

Mit gondol, mikor lehet egy új népszavazás? A Politico nemrégiben arról írt, hogy a következő skót parlamenti választás eredménye helyezheti a legnagyobb nyomást Johnsonra.

Már a brexitnépszavazás előtt is azt mondtuk, hogy ha az Egyesült Királyság ki akar lépni az EU-ból, míg a skótok inkább maradnának, akkor nem engedhetjük, hogy akaratuk ellenére kiléptessék a skótokat az EU-ból. Azonban ez így történt, ezért jogunk van ahhoz, hogy egy új népszavazást tartsunk a függetlenségről.

2014-ben az olyan emberek, mint én, aki európai állampolgárként él Skóciában, a függetlenség ellen kellett, hogy szavazzanak, mert már akkor is az EU-ban akartunk maradni. De mégis mi történt?

Skócia nemmel szavazott a függetlenségére, hogy EU-tagállam maradhasson, erre most el kell hagynunk az EU-t.

Azóta minden választáson győztünk, ahogy ön is említette, legutóbb decemberben 45 százalékot szereztünk, ami egy nagy felhatalmazás az emberektől, hogy kiharcoljuk, hogy a skótok dönthessenek: az Egyesült Királyság vagy az Európai Unió tagjai szeretnének-e lenni.

Miért gondolja, hogy az Európai Unió jobb, mint az Egyesült Királyság?

A brit értékek megváltoztak. Ezek korábban arról szóltak, hogy üdvözöltük az új embereket, jogállamiság volt, és figyeltünk arra, hogy a demokráciánk nyitott legyen mindenki számára. A britek szerették az újonnan érkezőket, aztán hirtelen a brexitnépszavazással minden megfordult. Az ugyanis nem az EU-tagságról szólt, hanem a migrációról, holott az Egyesült Királyságnak semmilyen problémája nem volt a migrációval, sőt, még kellenek is a bevándorlók.

Az igazi probléma nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás, amitől évszázadokon át szenvedtünk és gazdasági problémákkal is jár. A migráció jó, mert ez azt jelenti, hogy az országban jó élni és az emberek szívesen jönnek ide. Skócia pedig igennel szavazott a migrációra.

Ami Skóciában és az Egyesült Királyságban történik, az teljesen más értékvállalást mutat. Mi, skótok az európai értékeket szeretjük, mivel az egyik legfontosabb jog a szabad mozgáshoz való jog az EU-n belül. Ez nem csak az én jogom, de minden brit állampolgáré, és a brexit elveszi tőlünk ezt a jogot. És ez még csak a kezdet.

A brit kormány lépésről lépésre vesz el a szabadságunkból, miközben az Európai Unió egyre több és több jogot biztosít az állampolgárainak.

Milyen más jogokat vesz még el a brit kormány?

Például a szabad mozgáshoz való jogot.

Jó, de ez a brexit miatt van. Van ezenkívül valami más is?

A brexit miatt sok jog sérül. Például az egyik legfontosabb a normális élethez való jog, hogy az emberek a megélhetéshez elegendő fizetést kapjanak, vagy, hogy mindannyian ugyanúgy hozzáférhessünk a jogrendszerhez, jogegyenlőség legyen. És ezeket nemcsak tőlünk, a bevándorlóktól veszik el, de a westminsteri politika sérti a betegek jogait és a társadalmunk legtörékenyebb részét is. Skóciában mi nem ezt az irányt akarjuk.

Az összes időnket, energiánkat és pénzünket arra fordítjuk, hogy enyhítsük a károkat, amiket a westminsteri politika okoz. Ezt meg kell állítani!

Említette a gazdaságot. Skóciának az éves exportja az Egyesült Királyságba négyszer nagyobb, mint a teljes EU-ba. Miért gondolja, hogy Skóciának jobb lenne, ha független lenne? A legnagyobb importőr egy külföldi ország lenne vámokkal.

Hadd tegyek fel egy kérdést: melyik ország exportál a legtöbbet az Egyesült Királyságba? A független Írország. Ezért nem gondolnám azt, hogy ha Skócia független lenne, ez gondot jelentene. Skócia elsőszámú fogyasztója továbbra is a déli szomszédunk lenne.

Mi Nagy-Britanniára eleve úgy tekintünk, mint a skandináv országokra: kicsi és közepes méretű nemzetek, akik remekül tudnak összedolgozni.

Mi is ilyenek szeretnénk lenni. És még egy dolog a skandinávokról: nem mindegyik állam tagja az EU-nak, mégis jól együtt tudnak működni.

Ha ennyire jól tudnak együttműködni a többi brit nemzettel, akkor miért akarnak függetlenné válni? Nem lehet, hogy közösen ki tudnának dolgozni egy olyan brexitmegállapodást, ami jó lesz Nagy-Britannia egészének, benne Skóciával együtt?

Nézze, már évszázadok óta próbálunk változtatni az Egyesült Királyságon és megreformálni azt, de be kell látnunk, elbuktunk. De nem csak mi, hanem az angolok, a walesiek és az északírek is. Egyszerűen eljutottunk arra a pontra, amikor rájöttünk, hogy ezen már sose fogunk tudni változtatni, és új utat kell keresnünk.

Egy független Skócia egy olyan megoldás lehetne, ami példaértékűvé is válhat az egész Egyesült Királyság számára, hogy másképp is lehet csinálni.

Hogyan helyezik nyomás alá Boris Johnsont, hogy elfogadja az önök népszavazási kérelmét?

Ez Boris Johnson és Nicola Sturgeon (Skócia első minisztere, a kormányfő – a szerk.) vitája. Az ok, ami miatt Johnson nem mer vitába szállni ebben a kérdésben Sturgeonnal, az az, hogy látta, mi történt David Cameronnal, aki szembeszállt vele. Az nem vitás, hogy Nicola Sturgeon az egyik legerősebb politikai szereplő a brit szigeteken, és most egy nagy harc zajlik kettejük között. De ha kettejük között lesz egy győztes, semmi kétségem, hogy az Nicola Sturgeon lesz.

Képzeljük el, hogy lesz egy második függetlenségi népszavazás. Miben lenne ez más, mint ami 2014-ben volt?

A legnagyobb különbség a 2014-es és a mostani között, hogy a 2014-es népszavazás egy vízióról szólt, arról, hogy mit tudnánk elérni egy független államként. Az emberek aközött választottak, hogy egy független Skóciában vagy az Egyesült Királyságban lenne jobb. De azóta sok minden változott, az elmúlt három és fél évben megszűnt a korábbi status quo, és most szorít minket az idő is:

míg 2014-ben a vízióról volt szó, addig most az vált sürgőssé, hogy bent maradhassunk az Európai Unióban és megvédhessük a jogainkat.

Ha Skócia függetlenné válna, könnyen vissza tudna lépni az EU-ba?

Január közepén az Európai Parlamentben volt egy vita Európa jövőjéről, ahol a tagjelöltekről és a bővítésről beszéltünk. A vitában azt mondtam, hogy Skócia is egy ilyen állam, amiért meg is tapsoltak a képviselőtársaim. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szövetségeseink azt szeretnék, hogy Skócia függetlenné váljon, hanem azt, hogy ha függetlenek lennénk, szívesen fogadnának minket az EU-ban. Skócia Európához tartozik, ide is akarunk tartozni, hiszen a skótok 62 százaléka erre szavazott. A vitában mondtam is, hogy ha más tagállamokban is lenne egy ilyen népszavazás, akkor nehezen találnának egy olyan országot, ami ennyire Európa-párti.

De vannak olyan tagországok, amik ellenzik a szeparatizmust, mint például Spanyolország. Ha Skócia függetlenné válna és utána visszalépne az EU-ba, akkor a spanyolok lehet, hogy elleneznék az önök EU-csatlakozását, hiszen az csak motiválná a katalánokat, hogy ők is hasonlóan járjanak el, mint Skócia. Mi lenne az érvük az ilyen tagállamokkal szemben?

Ez két különböző kérdés. Úgy gondolom, hogy a spanyolok nagyon elkötelezettek az EU felé, és örülnének, ha Skócia a része maradna és sajnálják, hogy az Egyesült Királyság kilép. Az üzenetem nemcsak a spanyoloknak, hanem az egész EU-nak szól: hozzuk vissza Skóciát! Majd Észak-Írországot, Walest és akár Angliát is. Szerintem ha az angolok látnák, hogy az Egyesült Királyság többi része ismét csatlakozni szeretne, végül ők is így tennének.

Tényleg el tudná azt képzelni, hogy 5-10 év múlva az Egyesült Királyság ismét EU-tagállam szeretne lenni?

Szerintem ez akár hamarabb is eljöhet ez, és nagyon könnyen ismét tagállammá tudnánk válni, hiszen minden adott hozzá, csak egy kis finomhangolást kell végezni itt-ott. És ne feledjük el, ha Skócia minél hamarabb visszakerülne az Európai Unióba, akkor az Egyesült Királyság többi része is hamarabb jönne vissza.

Igen, de a legutóbbi választáson a konzervatívok szerezték meg a többséget a brit parlamentben. Néhány politikai elemző ezt úgy is értelmezte, hogy a legutóbbi választás kvázi egy második brexitnépszavazás volt, ahol, ha az emberek Boris Johnsonra szavaztak, akkor a kilépésre szavaztak.

Igen, az Egyesült Királyság ki is fog lépni, hiszen kétszer is a kilépésre szavaztak. De az az Egyesült Királyság, míg Skócia kétszer szavazott a maradásra. Meg kell tudnunk különböztetni a kettőt. Ezenkívül a brexitnépszavazás előtt a Konzervatív Párt alapvetően egy Európa-párti álláspontot képviselt, az EU-ban szerettek volna maradni. Mégis mi történt velük?

Szerintem ez már nem az a Konzervatív Párt többé, mint ami korábban volt. Szerintem ez már, ha névben nem is, de inkább a UKIP, vagy Monsieur Farage pártja.

Ha Skóciának mégis el kell hagynia az EU-t a britek miatt, és a brit kormány nem engedi, hogy népszavazást tartsanak a függetlenségükről, akkor mi lesz a következő lépésük?

Az egyetlen személy, aki tudja, hogy Boris Johnson ki fogja-e írni a népszavazást, az maga Boris Johnson. Ugyanúgy, ahogy David Cameronnal történt, Johnsonnak is saját magát kell majd meggyőznie erről. Cameron is először nemet mondott, végül csak megengedte. Johnson is el fog jutni egy olyan ponthoz, amikor már olyan nagy lesz rajta a politikai nyomás, hogy hiba lenne szembeszegülnie a skótok demokratikus akaratával, és ahogy Cameron, ő is alá fogja írni a népszavazásról szóló engedélyt.

Milyen nyomásra gondol? El tud képzelni például egy polgárháborút is?

A legnagyobb nyomás a saját pártjától fog jönni, illetve a saját retorikájából fog következni. Boris Johnson az az ember, aki dühösen kijelentette, hogy az EU nem tarthatja börtönben a briteket, biztosítaniuk kell a jogot ahhoz, hogy dönthessenek, maradnának-e ebben az Unióban.

Azt nem teheted meg, hogy ilyen kijelentések után pár hónap múlva azt mondod a skótoknak, hogy ti csak maradjatok a rácsok mögött!

Minél többször fogja elmondani a skótoknak, hogy nem tarthatnak népszavazást, annál hamarabb fognak az emberek rájönni, hogy a helyes megoldás a népszavazás és a függetlenség.

Igen, de Johnson érve az, hogy Skócia már szavazott erről a kérdésről és mindkét parlament elfogadta az eredményeit ennek a „generációnként egyszer adódó szavazásnak”.

Persze, 2014-ben aláírtak a skót és a brit parlamentben is egy dokumentumot, hogy Skócia az Egyesült Királyság része marad, amit minden párt elfogadott. De ez a dokumentum nem fogja tudni megállítani a skót emberek akaratát, ha ők új népszavazást akarnak majd a függetlenségükről, hiszen azóta sok minden változott.

Milyen hatása lesz a brexitnek a skót gazdaságra és Skóciára?

A legnagyobb hatása a brexitnek Észak-Írországra lesz, majd ezután Skóciára. Aberdeen, ahol élek, és ahol önkormányzati képviselő is vagyok, egy olajban és energiában gazdag város Európa számára, és rendkívül rosszul fogja érinteni a kilépés, az Egyesült Királyságban talán a legrosszabbul. Ahogy már korábban is említettem, a szabad mozgás megszűnése egy nagy probléma, illetve a népességszám is csökkenni fog, efelől nincs kétség. Minél tovább maradunk az Európai Unión kívül, annál nagyobb probléma lesz ez Skócia számára.

Mit gondol, mi fog történni január 31-e után az Egyesült Királyságban és Skóciában?

A valóságban nem sok minden fog, hiszen február elsejével még csak a kezdetnek a kezdete jön majd el. Az emberek ezzel nincsenek tisztában, de eddig még semmi nem történt, csak három és fél évet elvesztegettünk. Három és fél évig egy limbóban voltunk, amikor nem tudtuk, hogy mi fog történni, mi lesz velünk.

Nekem, mint európai uniós állampolgárnak, jelentkeznem kell, hogy maradhassak abban az országban, ahol 35 éve élek, ahol a gyerekeim felnőttek, és ahol az unokáim is élnek. És nem csak nekem, vagy a többi EU állampolgárnak volt ez nehéz időszak, hanem a cégeknek, a munkavállalóknak és mindenkinek. Nagyon sok mindent kell még megtárgyalni és sok mindenben kell megegyezni az Európai Unióval, és a Konzervatív Párt eddig úgy tűnik, hogy hasztalan ebben a folyamatban.

Ezenkívül egy dolgot szeretnék még hozzátenni. Szeretném megnyugtatni a magyar családokat, hiszen sok magyar él Skóciában. Ez egy nehéz időszak mindannyiunk számára, de

arra kérek és biztatok mindenkit, hogy maradjanak Skóciában, sőt, jöjjenek is Skóciába, mert itt barátságos emberek élnek és remek a közösség.

A skót emberek és a skót kormány mindig is azok mellett lesz, akik Skóciában szeretnének élni, függetlenül attól, hogyan ér véget a brexit.

FOTÓK: Európai Parlament (2019), Christian Allard (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek