+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 29. szerda, 14:23
Andrej Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Alena Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Nem mindennapi botrány látott napvilágot Andrej Danko szlovák házelnökkel kapcsolatban: a Szlovák Nemzeti Párt politikusáról a Denník N és az Aktuality napilapok hoztak nyilvánosságra felvételeket, melyek szerint

 

a házelnök azzal az Alena Zsuzsovával szextelefonálgatott és chatelgetett, akit jelenleg a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban is gyanúsítanak.

 

Minderről a pozsonyi Új Szó írt bővebben. A komáromi Zsuzsovát az újságírógyilkosságon felül a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusa, Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása miatt is gyanúsítják. Zsuzsová emellett Marián Kočner szlovák oligarcha bizalmasa is, akit a Kuciak-gyilkosság kitervelőjeként tartanak számon.

 

De miért szextelefonálgatott Zsuzsová a házelnökkel?

 

Nyilván nem azért, mert annyira szoros viszony fűzte volna az SNS-es politikushoz. Hanem a Denník N szerint kompromat készült ezzel Danko ellen, hogy a házelnököt szükség esetén majd legyen mivel zsarolni.

 

Az egész sztori még 2013-ban kezdődött, mikor Danko elmondása szerint még válása előtt kapott egy fotót, amin egy dekoratív nő szerepelt. Ez a virtuális személy később kommunikálni kezdett vele, de Danko elmondása szerint vele semmilyen politikai vagy gazdasági témáról nem beszéltek. Sőt, Zsuzsovának még csak a nevét sem tudta,

 

a telefonkönyvébe is úgy volt csak elmentve, mint „az érsekújvári csaj”.

 

Később, 2014-ben és 2015-ben pedig WhatsAppon keresztül chateltek egymással, mikor a nő képeket is küldött a dekoltázsáról a házelnöknek, mire Danko úgy felelt: „Küldjön még képet. Ön gyönyörű nő.” 2016 végén Zsuzsová és Danko szextelefonálni kezdtek, a házelnök pedig olyanokat mondott „az érsekújvári csajnak”, minthogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

 

Nem találkozott Zsuzsovával, állítja Danko

 

A házelnök korábban tagadta, hogy kettejük között lett-e volna személyes találkozó. Néhány hónapja azt nyilatkozta, „nem is sejtem, ki ez a Zsuzsová”. Most állítása szerint nem tudta, hogy „a virtuális nő” Zsuzsová, és személyesen soha nem is találkozott vele.

 

Egyébként Danko azt is megjegyezte, bár a kettejük közti kommunikációt jelentéktelennek tartja, a média szivárogtatása az ŠTB, vagyis a csehszlovák kommunista titkosszolgálat eljárására emlékeztet. Hozzátette:

 

a beszélgetés nyilvánosságra hozatala az emberi jogait sérti, valamint jog- és alkotmányellenes.

 

Az SNS-es házelnök még azt is elárulta, Marián Kočner sosem kereste a felvételekkel kapcsolatban, azokkal pedig nem is érzi magát zsarolhatónak.

 

A kereszténydemokrata KDH és a Za ľudí ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Dankót a botrány miatt, utóbbi párt szerint a házelnöknek ezen felül „bocsánatot is kell kérnie, amiért hazudott” azon nyilatkozata miatt, miszerint sosem állt kapcsolatban Zsuzsovával. A szintén ellenzéki, a február 29-i parlamenti választáson szövetségben induló Progresszív Szlovákia és a Spolu (Együtt) rámutattak: a botrányban minden minisztérium felelős, amit az elmúlt négy évben az SNS vezetett, és nem csupán maga Danko.

 

Fico szerint nem közérdek

 

Nehéz a szivárogtatást nem a február 29-én esedékes szlovák parlamenti választás kampányhajrájának részeként látni. Ráadásul a szlovák politikától nem idegenek a hasonló szivárogtatási botrányok: fél éve az Azonnali is beszámolt arról, hogy a szlovák sajtóban kiszivárgott információk szerint Marián Kočner Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével találkozott a Maldív-szigeteken. Akkor Jarábik Balázs szlovákiai politikai elemző az Azonnalinak elmondta, „rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”.

 

Egy biztos, hogy egy ilyesmi botrány természetesen nem tesz jót Danko és az SNS renoméjának – emlékezzünk, ez az a párt, amelynek az elnöke korábban a szélsőségesen magyarellenes uszításairól elhíresült Ján Slota volt az elnöke, de őt azóta kizárták. Persze a többi koalíciós párt, a Robert Fico-féle Smer és a Bugár-féle Híd megítélésének sem tesz jót a szexbotrány, habár Fico szerint a hangfelvételeknek semmi közérdek szempontjából fontos vonatkozásuk nincs.

 

A szivárogtatást az exminiszterelnök „az alkotmányellenesség csúcsának nevezte”,

 

valamint a sajtót támadta, amely szerinte ezzel „brutálisan beavatkozott a parlament elnökének magánéletébe, és ezzel túlment minden határon”.

 

Andrej Dankoról egyébként korábban még azzal kapcsolatban írtunk, hogy tavaly júliusban azzal versengett Kövér Lászlóval, hogy kinek a hosszabb. Mármint a parlament előtti zászlórúdja: mikor a pozsonyi Nemzeti Tanács elé felállítandó 30 méter magas zászlórúdról beszélt, akkor Danko kijelentette, ez kerek három méterrel hosszabb, mint a budapesti Kossuth téren álló.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Danko Ferenc pápával közös fotójával büszkélkedik (b), valamint a házelnök és az ő méretes zászlórúdja (j)  / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás