+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 27. hétfő, 17:05
Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról.

A magyar jogállamiság miatt ugrott egymásnak a két szlovén jobboldali párt, az orbánista Szlovén Demokrata Párt (SDS), valamint a a jobbközép Új Szlovénia (NSi), tudósít a Siol.net szlovén hírportál.

 

Emberi jogokat sértenek és kereszténydemokráciáról papolnak

 

Történt ugyanis, hogy az NSi korábbi elnöke és jelenlegi EP-képviselője,

 

a néppárti frakcióban ülő Ljudmila Novak az EP januári plenáris ülésén megszavazta az állásfoglalást, mely szerint tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

 

Ez volt ugyebár az az emlékezetes parlamenti szavazás, melyben immár a néppárti frakció többsége – köztük Novak – is Orbánék ellen szavazott, mire a magyar miniszterelnök a parlamenti voksolást követő napon azt fejtegette, hogy a Néppárt „elárult bennünket” és „egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk”. Később azt is nyilatkozta, hogy az EPP elfeledte alapértékeit, „túl liberális, szocialista és centrista” lett.

 

Végül az EP-ben 446 igen és 178 nem szavazat mellett ment át – a semmire nézve nem kötelező érvényű – parlamenti állásfoglalás. A nemmel szavazók között volt az orbánista szlovén SDS két EP-képviselője, a delegáció harmadik tagja tartózkodott. Míg igennel a szlovén néppártiak közül az egyedüli NSi-sként résztvevő Ljudmila Novak szavazott.

 

Novak még hozzá is tette, határozottan elítéli Orbán kijelentését, amikor leszocialistázta a Néppártot. „Az EPP alapértékei az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság tiszteletén nyugszanak...

 

Azok beszélnek most kereszténydemokrata értékekről, akik egyébként emberi jogokat sértenek” – szólt oda Novak Orbánéknak.

 

Minden tiszteletem a parasztoké

 

Ez volt az, ami kiverte a biztosítékot az Orbánhoz a végsőkig lojális – és szintén az Európai Néppártban ülő – SDS-nél. A parlament SDS-es alelnöke, Jože Tanko ugyanis lényegében leparasztozta Novakot, amiért Orbán ellen szavazott. Twitterén azt írta,

 

a politikusnő „egy olyan paraszt a politikai sakktáblán, aki nem tud különbséget tenni a tények és a provokáció között”.

 

Erre Novak úgy replikázott: „Minden tiszteletem a szlovén parasztoké, akik sokat tudnak és reggeltől estig dolgoznak, így nincs idejük a parlament alelnökének sértő tweetjeit követni.”

 

Ha a Fidesz tiszteletben tartaná az emberi jogokat, a bírói függetlenséget és más demokratikus értékeket, akkor „semmi akadálya nem lenne, hogy az Európai Néppártban maradjanak”, de ilyesmi jelenleg nem történik – fogalmazott Novak egy későbbi interjúban. Egyúttal hozzátette: az SDS antidemokratikus voltára utal, hogy csupán eltérő véleménye miatt támadták be. „De nyilvánvaló, hogy ilyen reakciók azért érkeznek, mert egy Fidesz által pénzelt pártnak Orbán Viktort kell védenie” – szúrt oda Novak.

 

ORBÁN VIKTOR MELLETT BALRA JANEZ JANŠA SDS-VEZÉR. FOTÓ: SDS / FACEBOOK

 

Habony építi a szlovén Orbán médiáját

 

A gyanúsítgatás nem véletlen, ugyanis Janez Janša SDS-e valóban rendkívül szoros viszonyt ápol a Fidesszel: a Vecer napilap szerint 2018 közepéig jó 2,2 millió eurót öntöttek Habony-közeli vállalkozók az SDS-es médiába, többek között a Škandal24 bulvárlapba, a Demokracija hetilapba, valamint a Nova24 tévécsatornákba is. Ráadásul emlékezetes módon

 

az SDS nemcsak a magyar médiaviszonyokat, hanem a teljes kampányt próbálta amolyan franchise-szerűen importálni Magyarországról:

 

Szlovéniában orrvérzésig tartó migránsozással próbálták az SDS-re való szavazásra buzdítani az embereket, de végül ez csak 25 százalékos eredményre volt elég, messze elmaradva attól, hogy akár egy szélesebb jobboldali koalíció élén Janša miniszterelnökké válhasson. Mindennek következtében Janša is ragaszkodik a Fidesz néppárti tagságához, hogy miért, azt alábbi videónkban el is mondta az Azonnalinak az Európai Néppárt tavaly novemberi kongresszusán.

 

Most úgy látszik azonban, az SDS újból nekiveselkedhet a választásnak: hétfőn délelőtt Marjan Šarec, a kisebbségi ötpárti koalíció vezetője bejelentette lemondását a kormányfői tisztségről. Ezen felül előrehozott választásokat is követelt a kormányfő: ezen az orbánista SDS, valamint Šarec saját liberális pártja körülbelül fej-fej mellett áll jó 25-25 százalékos eredménnyel.

 

BORÍTÓKÉP: Ljudmila Novak (Európai Parlament, 2019), és Jože Tanko (SDS, Twitter)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás