+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 27. hétfő, 17:05
Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról.

A magyar jogállamiság miatt ugrott egymásnak a két szlovén jobboldali párt, az orbánista Szlovén Demokrata Párt (SDS), valamint a a jobbközép Új Szlovénia (NSi), tudósít a Siol.net szlovén hírportál.

 

Emberi jogokat sértenek és kereszténydemokráciáról papolnak

 

Történt ugyanis, hogy az NSi korábbi elnöke és jelenlegi EP-képviselője,

 

a néppárti frakcióban ülő Ljudmila Novak az EP januári plenáris ülésén megszavazta az állásfoglalást, mely szerint tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

 

Ez volt ugyebár az az emlékezetes parlamenti szavazás, melyben immár a néppárti frakció többsége – köztük Novak – is Orbánék ellen szavazott, mire a magyar miniszterelnök a parlamenti voksolást követő napon azt fejtegette, hogy a Néppárt „elárult bennünket” és „egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk”. Később azt is nyilatkozta, hogy az EPP elfeledte alapértékeit, „túl liberális, szocialista és centrista” lett.

 

Végül az EP-ben 446 igen és 178 nem szavazat mellett ment át – a semmire nézve nem kötelező érvényű – parlamenti állásfoglalás. A nemmel szavazók között volt az orbánista szlovén SDS két EP-képviselője, a delegáció harmadik tagja tartózkodott. Míg igennel a szlovén néppártiak közül az egyedüli NSi-sként résztvevő Ljudmila Novak szavazott.

 

Novak még hozzá is tette, határozottan elítéli Orbán kijelentését, amikor leszocialistázta a Néppártot. „Az EPP alapértékei az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság tiszteletén nyugszanak...

 

Azok beszélnek most kereszténydemokrata értékekről, akik egyébként emberi jogokat sértenek” – szólt oda Novak Orbánéknak.

 

Minden tiszteletem a parasztoké

 

Ez volt az, ami kiverte a biztosítékot az Orbánhoz a végsőkig lojális – és szintén az Európai Néppártban ülő – SDS-nél. A parlament SDS-es alelnöke, Jože Tanko ugyanis lényegében leparasztozta Novakot, amiért Orbán ellen szavazott. Twitterén azt írta,

 

a politikusnő „egy olyan paraszt a politikai sakktáblán, aki nem tud különbséget tenni a tények és a provokáció között”.

 

Erre Novak úgy replikázott: „Minden tiszteletem a szlovén parasztoké, akik sokat tudnak és reggeltől estig dolgoznak, így nincs idejük a parlament alelnökének sértő tweetjeit követni.”

 

Ha a Fidesz tiszteletben tartaná az emberi jogokat, a bírói függetlenséget és más demokratikus értékeket, akkor „semmi akadálya nem lenne, hogy az Európai Néppártban maradjanak”, de ilyesmi jelenleg nem történik – fogalmazott Novak egy későbbi interjúban. Egyúttal hozzátette: az SDS antidemokratikus voltára utal, hogy csupán eltérő véleménye miatt támadták be. „De nyilvánvaló, hogy ilyen reakciók azért érkeznek, mert egy Fidesz által pénzelt pártnak Orbán Viktort kell védenie” – szúrt oda Novak.

 

ORBÁN VIKTOR MELLETT BALRA JANEZ JANŠA SDS-VEZÉR. FOTÓ: SDS / FACEBOOK

 

Habony építi a szlovén Orbán médiáját

 

A gyanúsítgatás nem véletlen, ugyanis Janez Janša SDS-e valóban rendkívül szoros viszonyt ápol a Fidesszel: a Vecer napilap szerint 2018 közepéig jó 2,2 millió eurót öntöttek Habony-közeli vállalkozók az SDS-es médiába, többek között a Škandal24 bulvárlapba, a Demokracija hetilapba, valamint a Nova24 tévécsatornákba is. Ráadásul emlékezetes módon

 

az SDS nemcsak a magyar médiaviszonyokat, hanem a teljes kampányt próbálta amolyan franchise-szerűen importálni Magyarországról:

 

Szlovéniában orrvérzésig tartó migránsozással próbálták az SDS-re való szavazásra buzdítani az embereket, de végül ez csak 25 százalékos eredményre volt elég, messze elmaradva attól, hogy akár egy szélesebb jobboldali koalíció élén Janša miniszterelnökké válhasson. Mindennek következtében Janša is ragaszkodik a Fidesz néppárti tagságához, hogy miért, azt alábbi videónkban el is mondta az Azonnalinak az Európai Néppárt tavaly novemberi kongresszusán.

 

Most úgy látszik azonban, az SDS újból nekiveselkedhet a választásnak: hétfőn délelőtt Marjan Šarec, a kisebbségi ötpárti koalíció vezetője bejelentette lemondását a kormányfői tisztségről. Ezen felül előrehozott választásokat is követelt a kormányfő: ezen az orbánista SDS, valamint Šarec saját liberális pártja körülbelül fej-fej mellett áll jó 25-25 százalékos eredménnyel.

 

BORÍTÓKÉP: Ljudmila Novak (Európai Parlament, 2019), és Jože Tanko (SDS, Twitter)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás