+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Hónapok óta tartó bizonytalanság végére került pont a Jobbikban: nemcsak, hogy Jakab Pétert választották a Jobbikban elnökké, de teljesült a kívánsága is, többségbe kerültek emberei a párt elnökségében szombati tisztújító kongresszusukon – tudta meg az Alfahír. Arról, hogy mi is zajlott a Jobbikon belül az elmúlt időszakban, itt írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy valódi verseny csak az alelnöki posztokért folyt, ennek tétje pedig az volt, hogy Jakab Péter feltétlen támogatói kerülnek-e többségbe a vezetőségben, vagy pedig a párt hagyományosabb jobboldal felé húzó szárnya.

 

Na de kik lettek az alelnökök?

 

A Jobbik elnökségéből három posztra már eleve megvoltak a tuti befutók, miután a jelölés végső fordulójára vagy egyedüliként maradtak állva, vagy eleve ellenfelük sem volt. Így az biztos volt, hogy Jakab Péter pártelnöki, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, míg Szabó Gábor a párt országos választmányának elnöke lesz.

 

Jakab Pétert egyébként 87,8 százalékkal választották végül a párt elnökévé.

 

A hat alelnöki posztra pedig az alábbi módon alakultak a helyek:

 

1. Z. Kárpát Dániel

2. Szilágyi György

3. Ander Balázs

4. Potocskáné Kőrösi Anita

5. Dudás Róbert

6. Lukács László

 

Vagyis a mostani elnökségi tagok közül egyedül Szabó Gábor volt pártigazgató az, aki nem Jakab Péter köréhez sorolható.

 

Hoppon maradhat Sneider Tamás

 

„Bizton állíthatom, hogy a Jobbik új lendületet fog venni” – erről beszélt Jakab Péter első pártelnökkét megtartott sajtótájékoztatóján, amely a szavazatszámlálás elhúzódása miatt mintegy négyórás csúszással kezdődött este kilenckor. Jakab szerint a tisztújításon sok problémát átbeszéltek, és többek közt arra jutottak, érdemelvű pártnak kell lennie a Jobbiknak, mindenkinek meg kell adni az előrejutás lehetőségét, aki tehetséges. Miközben fontos az ideológia, hogy ők jobboldali párt, de emellett emberközpontúnak kell lenni, hogy összehozzák a magyar társadalmat. „Aki Magyarországon minőségi munkát végez, az minőségi munkabért kapjon” – sorolta elképzeléseit Jakab.

 

Jakab leszögezte: nem tartják szövetségeseiknek azokat, akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország kifosztásában.

 

Vagyis a 2022-es választáshoz a Jobbiknak úgy kell eljutnia, hogy ne 2010-hez térjenek vissza. „Olyan ellenzéki összefogás kell, ami Orbánt leváltja, de nem hozza vissza a múltat.”

 

Az Azonnali kérdésére, hogy külön listát szeretnének-e 2022-re, Jakab azt mondta, majd döntenek az emberek az ország sorsáról, olyan konstrukciót kell kialakítani, hogy ne fussuk ugyanazokat a köröket. Hogy megerősíti-e az Azonnali információját, mely szerint arról beszélt a tagság előtt, hogy Gyurcsány Ferenccel nincs kormányváltás 2022-ben, arra azt mondta: a politikus személye megosztó, miközben az elmúlt negyedévben azt látni, lett félmillió a Fideszben csalódott választó.

 

Fel kell tenni a kérdést, hogy ez a félmillió csalódott fideszes hajlandó-e Gyurcsány Ferencre szavazni, és azt is, hogy ez a félmillió szavazó nélkülözhetetlen-e a kormányváltáshoz.

 

Jakab szerint persze a csalódott kormánypártiak nem szavaznának a DK vezetőjére, és voksuk nem is nélkülözhető.

 

A kérdésre, hogy Sneider Tamás volt elnök lesz-e a párt új igazgatója – amely posztról az új elnökségnek kell döntenie –  úgy válaszolt az Azonnalinak: először az elnökségnek hivatalosan is fel kell állnia. Hogy ő személyesen támogatná-e Sneidert, arra pedig úgy felelt, meg kell vizsgálni, kinek mire van ambíciója a pártban, ha már arról beszélnek, érdemelvű közösséget szeretnének. 

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás