+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Hónapok óta tartó bizonytalanság végére került pont a Jobbikban: nemcsak, hogy Jakab Pétert választották a Jobbikban elnökké, de teljesült a kívánsága is, többségbe kerültek emberei a párt elnökségében szombati tisztújító kongresszusukon – tudta meg az Alfahír. Arról, hogy mi is zajlott a Jobbikon belül az elmúlt időszakban, itt írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy valódi verseny csak az alelnöki posztokért folyt, ennek tétje pedig az volt, hogy Jakab Péter feltétlen támogatói kerülnek-e többségbe a vezetőségben, vagy pedig a párt hagyományosabb jobboldal felé húzó szárnya.

 

Na de kik lettek az alelnökök?

 

A Jobbik elnökségéből három posztra már eleve megvoltak a tuti befutók, miután a jelölés végső fordulójára vagy egyedüliként maradtak állva, vagy eleve ellenfelük sem volt. Így az biztos volt, hogy Jakab Péter pártelnöki, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, míg Szabó Gábor a párt országos választmányának elnöke lesz.

 

Jakab Pétert egyébként 87,8 százalékkal választották végül a párt elnökévé.

 

A hat alelnöki posztra pedig az alábbi módon alakultak a helyek:

 

1. Z. Kárpát Dániel

2. Szilágyi György

3. Ander Balázs

4. Potocskáné Kőrösi Anita

5. Dudás Róbert

6. Lukács László

 

Vagyis a mostani elnökségi tagok közül egyedül Szabó Gábor volt pártigazgató az, aki nem Jakab Péter köréhez sorolható.

 

Hoppon maradhat Sneider Tamás

 

„Bizton állíthatom, hogy a Jobbik új lendületet fog venni” – erről beszélt Jakab Péter első pártelnökkét megtartott sajtótájékoztatóján, amely a szavazatszámlálás elhúzódása miatt mintegy négyórás csúszással kezdődött este kilenckor. Jakab szerint a tisztújításon sok problémát átbeszéltek, és többek közt arra jutottak, érdemelvű pártnak kell lennie a Jobbiknak, mindenkinek meg kell adni az előrejutás lehetőségét, aki tehetséges. Miközben fontos az ideológia, hogy ők jobboldali párt, de emellett emberközpontúnak kell lenni, hogy összehozzák a magyar társadalmat. „Aki Magyarországon minőségi munkát végez, az minőségi munkabért kapjon” – sorolta elképzeléseit Jakab.

 

Jakab leszögezte: nem tartják szövetségeseiknek azokat, akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország kifosztásában.

 

Vagyis a 2022-es választáshoz a Jobbiknak úgy kell eljutnia, hogy ne 2010-hez térjenek vissza. „Olyan ellenzéki összefogás kell, ami Orbánt leváltja, de nem hozza vissza a múltat.”

 

Az Azonnali kérdésére, hogy külön listát szeretnének-e 2022-re, Jakab azt mondta, majd döntenek az emberek az ország sorsáról, olyan konstrukciót kell kialakítani, hogy ne fussuk ugyanazokat a köröket. Hogy megerősíti-e az Azonnali információját, mely szerint arról beszélt a tagság előtt, hogy Gyurcsány Ferenccel nincs kormányváltás 2022-ben, arra azt mondta: a politikus személye megosztó, miközben az elmúlt negyedévben azt látni, lett félmillió a Fideszben csalódott választó.

 

Fel kell tenni a kérdést, hogy ez a félmillió csalódott fideszes hajlandó-e Gyurcsány Ferencre szavazni, és azt is, hogy ez a félmillió szavazó nélkülözhetetlen-e a kormányváltáshoz.

 

Jakab szerint persze a csalódott kormánypártiak nem szavaznának a DK vezetőjére, és voksuk nem is nélkülözhető.

 

A kérdésre, hogy Sneider Tamás volt elnök lesz-e a párt új igazgatója – amely posztról az új elnökségnek kell döntenie –  úgy válaszolt az Azonnalinak: először az elnökségnek hivatalosan is fel kell állnia. Hogy ő személyesen támogatná-e Sneidert, arra pedig úgy felelt, meg kell vizsgálni, kinek mire van ambíciója a pártban, ha már arról beszélnek, érdemelvű közösséget szeretnének. 

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás