+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. január 25. szombat, 17:43
Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem közben aktívan hívja fel a figyelmet számára fontos ügyekre. Most például hivatalosan is beállt Bernie Sanders kampányába.

Akármilyen meglepő, híres emberként beállni egy politikai táborba a világ szerencsésebbik részén nem csak közbeszerzésekért cserébe lehet, mint ahogy az influencerkedés sem csak és kizárólag azt jelenti, hogy látványosan örülsz az aktuális szponzorod ajándékcsomagjának Instagramon: a világ elsőszámú eye candyje, Emily Ratajkowski például olyan nyíltsággal szállt be az egyesült államokbeli kampányba a demokraták egyik elnökjelölt-jelöltje, Bernie Sanders oldalán, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy elsősorban csupasz képeiről ismert ember támogat egy 78 éves balos politikust.

 

Bár Magyarországról nézve fura, Ratajkowski nem úgy főállású eye candy, mint mondjuk Zimány Linda: a Robin Thicke kultikussá vált klipjével világhírűvé lett modell már magát az állandó segg- és mellmutogatását is a saját felszabadulása részének tartja, amivel amúgy véletlenül elég sok pénzt is tud keresni. Az ezzel jött hírnevet pedig használja, és nem csak arra, hogy még híresebb legyen: például

 

annak a Planned Parenthoodnak is a nagykövete, ami miatt egy ideje a momentumos Cseh Katalinról is azt hiszi a kormánymédia, hogy a kilencedik hónapban abortálná a magyar gyerekeket.

 

A nő, akit 25,2 millió ember követ Instagramon, már azzal provokál mindenkit, ahogy meztelenkedik: „Érdekes, hogy a kultúránkhoz hozzátartozik a pornónézés, de közben zavarba jönnek, ha látnak egy meztelen nőt. Én soha nem éreztem ezt problémának” – mondta egy interjújában, visszavezetve a lazaságát arra, hogy gyerekként is sok nudista strandon voltak a családjával.

 

 

Bár nyilvánvalóan a test szabadságát hirdetni a legjövedelmezőbb, főleg ha valakinek amúgy elég szerencsés teste is van hozzá, a még mindig csak 28 éves Ratajkowski itt nem áll meg: nemcsak jár tüntetésekre, de rendszeresen posztol is arról, hogy ő ezeken jár. Ha Donald Trump menekültpolitikája ellen kell kiállni, akkor ott jelenik meg, ha pedig például a már említett Bernie Sanderst kell támogatni, akkor ott.

 

„Közszereplőként az embernek kötelessége elmondani, amiben őszintén hisz. Rettentő idegesítő, hogy a társadalom szemében összeegyeztethetetlen egy nőnél az, ha egyszerre politikai aktivista és szexszimbólum”

 

– mondta a New York Timesnak.

 

Bár elsőre egy jelentéktelen celebnek tűnik, aki fontoskodni akar, itt azért többről van szó: a maga eszközeivel közelebb hozza a fiatalokhoz is az olyan ügyeket, mint például az USA legszigorúbb abortusztörvénye Alabamában. A felháborodást többek közt Ratajkowski osztotta, a világméretű felháborodás pedig akkora lett, hogy fel is függesztették azt. A törvény szerint Alabamában egészen a fogantatástól tiltott lett volna az abortusz, és nem tett volna kivételt vérfertőzés vagy nemi erőszak esetén bekövetkező terhesség esetén sem, az abortuszt végrehajtó orvosokra pedig 99 év börtön várt volna.

 

 

A jelenséggel persze nem mindenki ért egyet, de jól láhatóan nagyon magasra ért: a legendás újságíró, Piers Morgan például bele is szállt, amiért ilyen fontos üzeneteket elhalványít azzal, hogy a saját testét promózza a képen, a modell mellett állók szerint viszont ha egy nő azt akarja üzenni, hogy azt csinál a testével, amit akar, akkor talán nem kéne épp itt elmondani, hogy mit csinálhat a testével.

 

Ratajkowskit nagyon úgy tűnik, nem hatják meg a kritikák: hat nappal ezelőtt pólóján üzente, hogy a az ingyenes oktatást, a társadalombiztosítást és a munkát az alapvető jogok közé sorolja.

 

„Nem a személyisége miatt erőteljes ember, hanem azért, ahogy összehozza és izgalomba hozza az embereket. Amikor feltűnt a politikai térképen, nem csak azért volt szimpatikus, mert már az 1960-as években bevitték a rendőrök tüntetésekről, és nem is csak azért, mert kiállt az egészségbiztosítás mellett, hanem mert mindig támogatta a civileket és kiállt az emberi jogok mellett” – dicsérte az amerikaiaknál populista balos nézetei miatt elég gyakran lekommunistázott Sanderst egy videójában.

 

 

A demokrata előválasztások két hét múlva kezdődnek Iowában, a végére pedig kiderül majd, ki lesz Donald Trump kihívója. Nyilván nem Ratajkowski az egyetlen különösen híres ember, aki nyíltan támogat valakit: a felmérések szerint legesélyesebbnek mondható Joe Biden például Tom Hanks nyílt támogatását élvezi, a Sanders mellett harmadik nagy névként emlegetett Elizabeth Warren mögé pedig Scarlett Johansson állt be többek közt, de a lista mindhárom névnél végtelen.

 

Viszont a helyzet az, hogy bár a nyíltan támogató celebek nagy hírverést adnak, a győzelemre ez sem garancia: négy évvel ezelőtt Donald Trumpot kábé csak a legendásan ultrakonzervatív Chuck Norris és a Vlagyimir Putyinnal is rendszeresen parolázó Steven Seagal támogatta, miközben a demokrata Hillary Clinton mellett kis túlzással a teljes színész- és zenészvilág felvonult, aztán mégis Trump lett az elnök.

 

Aki az Instagram-celebek valódi életébe akarna belemélyedni, az mindenképp nézze meg az American Meme dokumentumfilmet, akár ide kattintva is a Netflixen.

 

FOTÓK: emrata / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás