+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 22. szerda, 14:26
Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, egyben az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt elnöke lemond pártelnöki tisztségéről, de miniszter továbbra is marad – tudósít három párton belüli forrás alapján a Politico.

 

Két kulcsfontoságú választás

 

Az Öt Csillag vezetője teszi mindezt csupán öt nappal az olasz kormánykoalíció szempontjából kulcsfontosságú Emilia-Romagna-i és calabriai tartományi választások előtt. Jelenleg mindkét tartomány élén a balközép Demokrata Párt jelöltje áll, ez ugyanakkor könnyen megváltozhat, ugyanis a Salvini-féle Liga által vezetett jobboldali koalíció az olasz baloldal egyik fellegvárának számító Emilia-Romagnában szorongatja, Calabriában pedig le is előzte a baloldalt a közvélemény-kutatásokban. Az ideológiamentes Öt Csillag Mozgalom mindkét esetben külön indul, de ez esetükben legfeljebb egy 5-10 százalékos eredményre lehet elég.

 

Sokan azon spekulálnak tehát,

 

hogyha a baloldal a várható calabriai vereségen felül még a bolognai központú Emilia-Romagnát is elveszti, azzal lőttek az olasz kormánykoalíciónak.

 

Ez még tavaly augusztusban állt fel azután, hogy az addig az Öt Csillaggal kormányzó Ligát és Salvinit sikerült kiszorítani a hatalomból. Végül az ötcsillagosok nagy nehezen megállapodtak a Demokrata Párttal, valamint az abból leváló, Matteo Renzi exminiszterelnök-féle Italia Vivával a kormányzásról, de az egyre erősödő Salvini-párttal szemben eddig nem igazán tudtak fellépni.

 

Sőt, a 2019-ben tartott öt olasz tartományi választásból ötöt nyert meg a jobboldal: Abruzzót, Szardíniát, Basilicatát, Piemontot és Umbriát is a demokraták uralták egészen tavalyig, mikor szép sorban elbukták azokat az összeálló jobboldallal szemben. Az Öt Csillag minden esetben külön indult, nem is futottak be egyszer sem.

 

A regnáló koalícióra pedig a legkevésbé sem vet jó fényt, ha egyik pártjának elnöke pont öt nappal a tartományi választások előtt távozik

 

– igaz, ez inkább az ötcsillagos jelölteknek árthat, mint a demokratáknak.

 

Már régóta kérik Di Maiót, hogy lépjen le

 

Di Maio várhatóan szerda délután ötkor jelenti be egy sajtótájékoztatón hivatalosan is a lemondását, a párt tisztségviselői szerint helyét Vito Crimi ötcsillagos szenátor, jelenlegi belügyminiszter-helyettes veheti át ideiglenesen a következő, márciusi pártkongresszusig.

 

A külügyminiszter egy párttársa a Politicónak elmondta: Di Maio kedd délután közölte a döntését pártjával mondván, hogy nem volt más választása, ugyanakkor hozzátette, külügyminiszteri tisztségét megtartja. Kedden egyébként két parlamenti képviselő is elhagyta a pártot, amely augusztus óta több, mint tizenöt tisztségviselőjét, köztük a volt oktatási miniszter Lorenco Fioramontit is elvesztette.

 

Ő emlékezetes módon azért hagyta ott a kormányt még december végén, mert minisztériuma nem kapta meg 2020-ra az általa kért plusz forrásokat – 3 milliárd eurót kért az idei évre. Kijelentette, hogy „senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”, majd ezzel a lendülettel lemondott.

 

Di Maio vezetési stílusát sokan kritizálták a párton belül mondván, hogy túl nagy hatalmat összpontosít a kezei között. Pár hónapja

 

a párt 103 szenátorából 70 kérte Di Maio lemondását egy nyílt levélben, de akkor még nem jártak sikerrel.

 

A legutóbbi, 2018-as olasz parlamenti választásokon az Öt Csillag még magasan a legnépszerűbb párt volt 32,7 százalékos eredményével, mögötte a baloldali demokraták futottak be 18,8 százalékkal, majd a Liga 17,3-mal. Az elitellenes ötcsillagosok végül a Ligával kötöttek koalíciót, így Matteo Salvini belügyminiszter lett: a Liga folyamatosan erősödött, míg az Öt Csillagnak hiába volt több minisztere, mégis Salviniék tudták uralni a kormányt.

 

Salvini azonban tavaly nyáron eltaktikázta magát, mikor addig követelt új választásokat,

 

amíg azon nem kapta magát, hogy az Öt Csillag kidobta a koalícióból, hogy összeálljon azokkal a demokratákkal, akik ellen jelentős részben megalakult.

 

Népszerűbb ugyanakkor nem lett az új kormánykoalíció, Salvini Ligája továbbra is toronymagasan, 32 százalék körül vezeti a közvélemény-kutatásokat, a demokraták 19, az ötcsillagosok pedig 16 százalékon állnak. Ráadásul az Olaszország Fivérei nevű újfasiszta párt egyre erősebbé válik, immár stabilan a negyedik helyen áll a pártok rangsorában 11 százalékos eredményével.

 

BORÍTÓKÉP: Democracy International / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás