+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 22. szerda, 14:26
Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, egyben az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt elnöke lemond pártelnöki tisztségéről, de miniszter továbbra is marad – tudósít három párton belüli forrás alapján a Politico.

 

Két kulcsfontoságú választás

 

Az Öt Csillag vezetője teszi mindezt csupán öt nappal az olasz kormánykoalíció szempontjából kulcsfontosságú Emilia-Romagna-i és calabriai tartományi választások előtt. Jelenleg mindkét tartomány élén a balközép Demokrata Párt jelöltje áll, ez ugyanakkor könnyen megváltozhat, ugyanis a Salvini-féle Liga által vezetett jobboldali koalíció az olasz baloldal egyik fellegvárának számító Emilia-Romagnában szorongatja, Calabriában pedig le is előzte a baloldalt a közvélemény-kutatásokban. Az ideológiamentes Öt Csillag Mozgalom mindkét esetben külön indul, de ez esetükben legfeljebb egy 5-10 százalékos eredményre lehet elég.

 

Sokan azon spekulálnak tehát,

 

hogyha a baloldal a várható calabriai vereségen felül még a bolognai központú Emilia-Romagnát is elveszti, azzal lőttek az olasz kormánykoalíciónak.

 

Ez még tavaly augusztusban állt fel azután, hogy az addig az Öt Csillaggal kormányzó Ligát és Salvinit sikerült kiszorítani a hatalomból. Végül az ötcsillagosok nagy nehezen megállapodtak a Demokrata Párttal, valamint az abból leváló, Matteo Renzi exminiszterelnök-féle Italia Vivával a kormányzásról, de az egyre erősödő Salvini-párttal szemben eddig nem igazán tudtak fellépni.

 

Sőt, a 2019-ben tartott öt olasz tartományi választásból ötöt nyert meg a jobboldal: Abruzzót, Szardíniát, Basilicatát, Piemontot és Umbriát is a demokraták uralták egészen tavalyig, mikor szép sorban elbukták azokat az összeálló jobboldallal szemben. Az Öt Csillag minden esetben külön indult, nem is futottak be egyszer sem.

 

A regnáló koalícióra pedig a legkevésbé sem vet jó fényt, ha egyik pártjának elnöke pont öt nappal a tartományi választások előtt távozik

 

– igaz, ez inkább az ötcsillagos jelölteknek árthat, mint a demokratáknak.

 

Már régóta kérik Di Maiót, hogy lépjen le

 

Di Maio várhatóan szerda délután ötkor jelenti be egy sajtótájékoztatón hivatalosan is a lemondását, a párt tisztségviselői szerint helyét Vito Crimi ötcsillagos szenátor, jelenlegi belügyminiszter-helyettes veheti át ideiglenesen a következő, márciusi pártkongresszusig.

 

A külügyminiszter egy párttársa a Politicónak elmondta: Di Maio kedd délután közölte a döntését pártjával mondván, hogy nem volt más választása, ugyanakkor hozzátette, külügyminiszteri tisztségét megtartja. Kedden egyébként két parlamenti képviselő is elhagyta a pártot, amely augusztus óta több, mint tizenöt tisztségviselőjét, köztük a volt oktatási miniszter Lorenco Fioramontit is elvesztette.

 

Ő emlékezetes módon azért hagyta ott a kormányt még december végén, mert minisztériuma nem kapta meg 2020-ra az általa kért plusz forrásokat – 3 milliárd eurót kért az idei évre. Kijelentette, hogy „senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”, majd ezzel a lendülettel lemondott.

 

Di Maio vezetési stílusát sokan kritizálták a párton belül mondván, hogy túl nagy hatalmat összpontosít a kezei között. Pár hónapja

 

a párt 103 szenátorából 70 kérte Di Maio lemondását egy nyílt levélben, de akkor még nem jártak sikerrel.

 

A legutóbbi, 2018-as olasz parlamenti választásokon az Öt Csillag még magasan a legnépszerűbb párt volt 32,7 százalékos eredményével, mögötte a baloldali demokraták futottak be 18,8 százalékkal, majd a Liga 17,3-mal. Az elitellenes ötcsillagosok végül a Ligával kötöttek koalíciót, így Matteo Salvini belügyminiszter lett: a Liga folyamatosan erősödött, míg az Öt Csillagnak hiába volt több minisztere, mégis Salviniék tudták uralni a kormányt.

 

Salvini azonban tavaly nyáron eltaktikázta magát, mikor addig követelt új választásokat,

 

amíg azon nem kapta magát, hogy az Öt Csillag kidobta a koalícióból, hogy összeálljon azokkal a demokratákkal, akik ellen jelentős részben megalakult.

 

Népszerűbb ugyanakkor nem lett az új kormánykoalíció, Salvini Ligája továbbra is toronymagasan, 32 százalék körül vezeti a közvélemény-kutatásokat, a demokraták 19, az ötcsillagosok pedig 16 százalékon állnak. Ráadásul az Olaszország Fivérei nevű újfasiszta párt egyre erősebbé válik, immár stabilan a negyedik helyen áll a pártok rangsorában 11 százalékos eredményével.

 

BORÍTÓKÉP: Democracy International / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

Beismerik, hogy kevés idejük volt a fejlesztésre, de szerintük jól csináltak mindent.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás