+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 22. szerda, 15:43
Még a rég fideszesített köztelevízió történetében is unikális pillanat volt a kedd esti interjú Karácsony Gergellyel. Ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Voltam már ott, ahol a köztévé műsorvezetője, Mészáros Kata kedd este: még a nyári előválasztás előtt próbáltam kellemetlen kérdéseket (is) feltenni Karácsony Gergelynek egy kamera előtt. Itt meg lehet nézni.

 

Ez alapvetően nem nehéz dolog, hiszen akármilyen politikusnak lehet olyan kérdést feltenni, amire annyira nem szeretne válaszolni, vagy amit konkrétan provokációnak tart.

 

Karácsony sem kivétel, régóta tartó politikai pályáján annyi minden történt már, amivel lehet cseszegetni, hogy végső soron csak válogatni kell.

 

Az sem kifejezetten meglepő, hogy a teljesen fideszesített, a kretént régóta fullba nyomó köztévétől nem is igazán tudom, hogy mire számított bárki, azt azonban bizton állíthatom, hogy arra a teljes agyleolvadásra, amit a köztévé kedd este produkált, én magam nem számítottam, és ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

 

Vegyük sorra a tényeket. A közpénzből finanszírozott médiumok feladata, hogy lehetőleg pártatlanul tájékoztassák a közt a világ dolgairól. Ennek vannak mindenféle hagyományai meg sztenderdjei, amelyek Magyarországon azért 2010 előtt sem voltak különösebben rendben, de aki azt állítja, hogy a mai és az Orbán előtti közmédia pont ugyanolyan részrehajló, az hazudik.

 

Főleg azért, mert a mai közmédia nem egyszerűen részrehajló, vagy elfogult, hanem a fideszes média legsúlyosabb (állami hirdetések útján egyébként szintén közpénzből finanszírozott) fekete lyukaival pariban van, ha kreténségről van szó.  Így fordulhatott elő, hogy bár egy kétmilliós város főpolgármesterévé választották, és voltak is az elmúlt hónapokban Budapesttel kapcsolatos viták a kormány és Karácsony között, a főpolgármestert mégsem nagyon hívták meg a közmédia hírcsatornájára beszélgetni. (Ehelyett csak az M5-re hívták egy fotókiállítás miatt, ezt most számon is kérték rajta.)

 

Szögezzük le tehát: ez egy teljesen nem normális dolog, teljesen egyértelmű, hogy Karácsony Gergelynek október óta tucatszor kellett volna szerepelnie a közmédiában meghívott vendégként, főleg, hogy Budapesttel kapcsolatban a kormány beszélő fejei rendszeres vendégek voltak.

 

Eljött azonban a nagy pillanat, jól álltak a csillagok, úgy alakult, hogy Karácsonyt végül csak elhívták az M1 műsorába. És a műsorból láthatóan jól el is határozták, hogy most kegyetlenül megfingatják Budapest főpolgármesterét. Ki fogják csinálni, nevetségessé fogják tenni, miegyéb. Ismét mondom: ezt a Hír TV-nek el is nézhetnénk, de egy közmédium esetében már ez önmagában aggályos hozzáállás lenne.

 

Sokkal jobb lett azonban az egész történet azáltal, hogy mennyire látványosan nem sikerült végigvinniük a tervet, hiszen gyakorlatilag az első két kérdésnél elbukott a nagy hadművelet.

 

Ha valaki nem látta volna: Karácsony Gergelyt arról a rendkívül fontos kérdésről kezdték el faggatni, hogy milyen járművel érkezett a közmédia stúdiójába. Karácsony elmondta, hogy bár minden reggel ott egy fideszes stáb, ami le akarja videózni, hogy autóval megy, sajnos csalódást kellett okoznia, mert tömegközlekedett, ide azonban valóban egy elektromos autóval érkezett, mert még máshol is van programja, a köztévé stúdiója pedig kint van a francban.

 

Ezután jött a nagyon cseles második kérdés, amivel rögtön a földbe kellett volna döngölni Karácsony Gergelyt. Szeretném szó szerint idézni: „Ezek szerint a kezdeti lendületet, azt, hogy biciklivel és gyalog járjanak az emberek, ez csak a fotók erejéig tartott ez a lendület?”

 

Innentől pedig tényleg elszabadult a pokol: gyakorlatilag csak a félhülye lejáratási kísérlet volt programon a műsorvezető részéről, aki láthatóan nem nagyon tudott improvizálni, mikor kiderült, hogy Karácsony Gergely – aki, mint magam is megtapasztalhattam: rendkívül profi nyilatkozó lett tíz év alatt – simán visszaveri az idiótábbnál idiótább, néha álnaiv kérdésekbe csomagolt támadásokat.

 

Az interjú gyakorlatilag tökéletes lenyomata lett annak az idiotizmusnak, amit kormánypárti médiának hívhatunk ma Magyarországon,

 

gyanítom, hogy a következő évtizedek médiakurzusain – majd a következő rendszerváltás után – kötelező tananyag lesz a legelejétől egészen addig, amíg Mészáros Kata végül úgy köszön el interjúalanyától, hogy „majd látjuk egymást biciklin”.

 

Hiszen alapvetően Karácsonynak ugye egyrészt már októberben helyet kellett volna kapnia a műsorfolyamban. Mikor ez végre megtörtént, akkor kérdezhettek volna tőle akár elfogult, de valódi kérdéseket is. Vagy legalább ülhetett volna a műsorvezetői székben egy tapasztaltabb, rezzenéstelenebb arcú propagandista, akinek nem nevet a szeme, miközben felteszi ezeket a Bede Zsolt szintjéhez is méltatlan kérdéseket, biztos akad ilyen a raktárban.

 

Ehhez képest a közmédia megismételte azt, amikor a Kutyapárt politikusa csirkefejjel ült be kotkodácsolni a műsorba, csak most a köztévé műsorvezetője lett a csirkefejes szereplő.

 

Nem baj. Legalább újra elővehettem kedvenc soraimat Orbán Ottótól, aki a létező szocializmus esszenciáját leírva így írt, előrevetítve a NER mindennapjait is: „A hülyeség volt kibírhatatlan; az, hogy ebben / Teljék el az életünk”.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás