+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 22. szerda, 15:43
Még a rég fideszesített köztelevízió történetében is unikális pillanat volt a kedd esti interjú Karácsony Gergellyel. Ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Voltam már ott, ahol a köztévé műsorvezetője, Mészáros Kata kedd este: még a nyári előválasztás előtt próbáltam kellemetlen kérdéseket (is) feltenni Karácsony Gergelynek egy kamera előtt. Itt meg lehet nézni.

 

Ez alapvetően nem nehéz dolog, hiszen akármilyen politikusnak lehet olyan kérdést feltenni, amire annyira nem szeretne válaszolni, vagy amit konkrétan provokációnak tart.

 

Karácsony sem kivétel, régóta tartó politikai pályáján annyi minden történt már, amivel lehet cseszegetni, hogy végső soron csak válogatni kell.

 

Az sem kifejezetten meglepő, hogy a teljesen fideszesített, a kretént régóta fullba nyomó köztévétől nem is igazán tudom, hogy mire számított bárki, azt azonban bizton állíthatom, hogy arra a teljes agyleolvadásra, amit a köztévé kedd este produkált, én magam nem számítottam, és ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

 

Vegyük sorra a tényeket. A közpénzből finanszírozott médiumok feladata, hogy lehetőleg pártatlanul tájékoztassák a közt a világ dolgairól. Ennek vannak mindenféle hagyományai meg sztenderdjei, amelyek Magyarországon azért 2010 előtt sem voltak különösebben rendben, de aki azt állítja, hogy a mai és az Orbán előtti közmédia pont ugyanolyan részrehajló, az hazudik.

 

Főleg azért, mert a mai közmédia nem egyszerűen részrehajló, vagy elfogult, hanem a fideszes média legsúlyosabb (állami hirdetések útján egyébként szintén közpénzből finanszírozott) fekete lyukaival pariban van, ha kreténségről van szó.  Így fordulhatott elő, hogy bár egy kétmilliós város főpolgármesterévé választották, és voltak is az elmúlt hónapokban Budapesttel kapcsolatos viták a kormány és Karácsony között, a főpolgármestert mégsem nagyon hívták meg a közmédia hírcsatornájára beszélgetni. (Ehelyett csak az M5-re hívták egy fotókiállítás miatt, ezt most számon is kérték rajta.)

 

Szögezzük le tehát: ez egy teljesen nem normális dolog, teljesen egyértelmű, hogy Karácsony Gergelynek október óta tucatszor kellett volna szerepelnie a közmédiában meghívott vendégként, főleg, hogy Budapesttel kapcsolatban a kormány beszélő fejei rendszeres vendégek voltak.

 

Eljött azonban a nagy pillanat, jól álltak a csillagok, úgy alakult, hogy Karácsonyt végül csak elhívták az M1 műsorába. És a műsorból láthatóan jól el is határozták, hogy most kegyetlenül megfingatják Budapest főpolgármesterét. Ki fogják csinálni, nevetségessé fogják tenni, miegyéb. Ismét mondom: ezt a Hír TV-nek el is nézhetnénk, de egy közmédium esetében már ez önmagában aggályos hozzáállás lenne.

 

Sokkal jobb lett azonban az egész történet azáltal, hogy mennyire látványosan nem sikerült végigvinniük a tervet, hiszen gyakorlatilag az első két kérdésnél elbukott a nagy hadművelet.

 

Ha valaki nem látta volna: Karácsony Gergelyt arról a rendkívül fontos kérdésről kezdték el faggatni, hogy milyen járművel érkezett a közmédia stúdiójába. Karácsony elmondta, hogy bár minden reggel ott egy fideszes stáb, ami le akarja videózni, hogy autóval megy, sajnos csalódást kellett okoznia, mert tömegközlekedett, ide azonban valóban egy elektromos autóval érkezett, mert még máshol is van programja, a köztévé stúdiója pedig kint van a francban.

 

Ezután jött a nagyon cseles második kérdés, amivel rögtön a földbe kellett volna döngölni Karácsony Gergelyt. Szeretném szó szerint idézni: „Ezek szerint a kezdeti lendületet, azt, hogy biciklivel és gyalog járjanak az emberek, ez csak a fotók erejéig tartott ez a lendület?”

 

Innentől pedig tényleg elszabadult a pokol: gyakorlatilag csak a félhülye lejáratási kísérlet volt programon a műsorvezető részéről, aki láthatóan nem nagyon tudott improvizálni, mikor kiderült, hogy Karácsony Gergely – aki, mint magam is megtapasztalhattam: rendkívül profi nyilatkozó lett tíz év alatt – simán visszaveri az idiótábbnál idiótább, néha álnaiv kérdésekbe csomagolt támadásokat.

 

Az interjú gyakorlatilag tökéletes lenyomata lett annak az idiotizmusnak, amit kormánypárti médiának hívhatunk ma Magyarországon,

 

gyanítom, hogy a következő évtizedek médiakurzusain – majd a következő rendszerváltás után – kötelező tananyag lesz a legelejétől egészen addig, amíg Mészáros Kata végül úgy köszön el interjúalanyától, hogy „majd látjuk egymást biciklin”.

 

Hiszen alapvetően Karácsonynak ugye egyrészt már októberben helyet kellett volna kapnia a műsorfolyamban. Mikor ez végre megtörtént, akkor kérdezhettek volna tőle akár elfogult, de valódi kérdéseket is. Vagy legalább ülhetett volna a műsorvezetői székben egy tapasztaltabb, rezzenéstelenebb arcú propagandista, akinek nem nevet a szeme, miközben felteszi ezeket a Bede Zsolt szintjéhez is méltatlan kérdéseket, biztos akad ilyen a raktárban.

 

Ehhez képest a közmédia megismételte azt, amikor a Kutyapárt politikusa csirkefejjel ült be kotkodácsolni a műsorba, csak most a köztévé műsorvezetője lett a csirkefejes szereplő.

 

Nem baj. Legalább újra elővehettem kedvenc soraimat Orbán Ottótól, aki a létező szocializmus esszenciáját leírva így írt, előrevetítve a NER mindennapjait is: „A hülyeség volt kibírhatatlan; az, hogy ebben / Teljék el az életünk”.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás