A németek kiirtására vonatkozó közpénzmédiás megjegyzésről érdeklődtünk, lecenzoroztak minket

2020.01.22. 19:02

„Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával” – mondták a PIM új műsorában. Megkérdeztük, ezt így hogy? Megadja Gábor lapigazgató azt magyarázza: történelmileg értették a dolgot, a főszerkesztő, mellesleg fideszes alpolgármester meg nem is látta a műsort megjelenés előtt, de amúgy se „cenzúrázna”.

A németek kiirtására vonatkozó közpénzmédiás megjegyzésről érdeklődtünk, lecenzoroztak minket
„Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával”

– hangzott el a közpénzből működő, a Petőfi Irodalmi Múzeum égisze alatt elindított Hajónapló című gigantikus műsorfolyamban pár napja Ambrózy Árontól, a Pesti Srácok munkatársától. A nyitóképen látható beszélgetőpartnereinek reakciója az ominózus mondatra: Vésey Kovács László és Takács Áron nevetnek, Megadja Gábor, a Hajónapló lapigazgatója pedig a fejét fogja.

A Gumiszoba névre hallató műsorblokk résztvevői ezután azon is poénkodnak, hogy szerencsére a magyarországi németek már inkább magyarok, mint németek, fehérek is, ellentétben a németországiakkal, akik már „nem annyira”. A műsort egyébként épp a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján publikálták.

A németség teljes likvidálásáról ábrándozó kijelentésen – érintettségünk okán is – többen megdöbbentünk az Azonnali szerkesztőségében, főleg, hogy a műsor az adófizetők pénzén készült. Megkérdeztük ezért a Hajónapló főszerkesztőjét, Szepesfalvy Annát – aki nem mellesleg Budafok-Tétény fideszes alpolgármestere – és Megadja Gábor lapigazgatót, hogy megtudjuk: ezt így hogy?

A főszerkesztő meg se nézte az adást megjelenés előtt, hiszen nincs cenzúra

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy ki nézte meg a – deklaráltan felvételről, nem élőben adásba kerülő – műsort megjelenés előtt. Meglepetésünkre a főszerkesztőtől azt a választ kaptuk, hogy ő nem. Megadja Gábor – aki maga is szerepel az érintett műsorrészben – már bővebben válaszolt: 

„Nem látta senki, mert önállóak és függetlenek vagyunk. Ti mindent megnézettek a főszerkesztővel?

Kézivezérlésű újságírók dolgoznak ott? Reméljük, ez nem igaz!”

Ezen a ponton Megadja Gábornak és az olvasóknak is eláruljuk a következő műhelytitkot: a nagyobb anyagokat – a videókat is – bizony mindig megnézi valamelyik főszerkesztő, ezt a mi szakmai felfogásunk szerint minőségi újságírásnak nevezik, nem cenzúrának.

Megadja még azt is hozzátette, hogy utólag látta Szepesfalvy az adást, aki szintén német származású, mégsem háborodott fel, „tehát az utólagos tesztüzem is rendben volt.”

Szepesfalvy Anna főszerkesztő-alpolgármesternek egyébként hosszan, szó szerint idéztük az említett részt e-mailes érdeklődésünkben, majd megkérdeztük, hogy egyetért-e vele. A következő meglepő választ kaptuk:

„Kérem, nevezze meg pontosan, mire gondol.

Ez egy egyórás műsor, amiben visszatérő elem a németek történelmi szerepe. Mely részét kifogásolja, és milyen érvek, gondolatmenet alapján? Ha értelmes vitát szeretnénk, akkor tudnunk kell, hogy Önök mit gondolnak.”

Nincs bocsánatkérés

Szepesfalvyt arról is kérdeztük, hogy főszerkesztőként milyen lépéseket tesz ezután, és bocsánatot kér-e. Erre az volt a válasz, hogy „mi vagyunk a magyar nyelvterület legszabadabb szerkesztősége. Se nem objektív, se nem független. Ennek fényében

nem kívánom a továbbiakban sem cenzúrázni az említett műsort, még akkor sem, ha önök erre szólítanak fel hetente.”

Szepesfalvy figyelmét talán elkerülte, hogy a mondataink végén kérdő- és nem felkiáltójelek voltak, tehát nem szólítottuk fel semmire. Mindenesetre kérdésünkre azt is elárulta, hogy a lapigazgató (vagyis Megadja) műsorának „sem szerkesztése, sem cenzúrázása” nem tartozik a munkakörébe.

Felvetésünkre, hogy ezek után – hiszen főszerkesztőként kikerült a keze alól egy első ránézésre elég nyilvánvalóan Btk-ba ütköző tartalom – alkalmasnak tartja-e magát XXII. kerületi alpolgármesternek, nem válaszolt, helyette azt írta a kérdésre adott „válaszként”: nem célja a platformnak, hogy a személyes ízlését tükrözze. Még azt is fontosnak tartotta hozzátenni: „sem most, sem a jövőben nem tartom mérvadónak az én pozíciómról az önök által kialakított véleményt.”

Btk? Feljelentés? Ez nem a Harmadik Birodalom!

Megadja Gábort arról kérdeztük: láthatóan fogta a fejét, miért engedte mégis adásba a németek kiirtásáról szóló részt? Válasza szerint azért, mert az életét adná azért, hogy olyan véleményeket is elmondhassanak, amivel nem ért egyet. Felvetésünkre, hogy az inkriminált kijelentés a Btk-ba ütközhet, és ezt mérlegelték-e, azt írta 

„nyilvánvaló, hogy Ambrózy Áron ezt nem gondolta komolyan. Egyébként fizikailag is alkalmatlan bárki likvidálására, ne vicceljünk már.”

Szerinte kifejezetten csak történelmi eseményeket értékeltek a beszélgetésben, és az a kijelentés, hogy nagy lehetőség elszalasztása volt, hogy nem likvidálták teljesen a németeket, a második világháború alatti Németországról szólt. (Mondjuk mi úgy tudjuk, abban is éltek civilek, gyerekek, stb, de lehet, hogy tájékozatlanok vagyunk a Gumiszoba szakértőihez képest.) Megadja szerint mi a kérdésünkben hazudunk, mikor a népcsoportokra és nemzetiségekre vonatkoztatjuk a mondatot.

A történelmi szempontokat hangsúlyozta Megadja akkor is, mikor arról érdeklődtünk, hogy az EMMI-ből vagy a PIM vezetése részéről megkeresték-e esetleg az ügyben, vagy tud-e arról, hogy bárki jogi lépéseket tett volna. „Nem. És

mivel már nem Veesenmeyer a Birodalom teljhatalmú különmegbízottja, nem szokás embereket a szavaikért lecsukni, még akkor sem, ha a vélemény a Harmadik Birodalom néptársairól szól”

– írta.

Végül még egy műhelytitok

A teljes szerkesztői szólásszabadság jegyében álljon itt Megadja elköszönése is.

„Szívesen, aztán változtatás nélkül tessék ám lehozni, különben szólok Petikének! :)))”

– ezzel Ungár Péterre, az Azonnali többségi tulajdonosára utalt. Ha már annyi szó volt a közpénzmédia sajtószabadság-felfogásáról, annyit azért szerényen megjegyzünk, hogy nálunk ez nem így megy, nálunk a főszerkesztőnek kell szólni, ha valami nem tetszik.

Megadja válaszait természetesen nem teljes terjedelmében szó szerint, de lényegileg kivonatolva közöltük – szintén az újságírói szabadság jegyében.

NYITÓKÉP: Hajónapló / Youtube

Ha elolvasnád az Azonnali egyik főszerkesztőjének a véleményét is az ügyről, ide kattints!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek