Menjen-e a Néppártból az RMDSZ is, ha megy a Fidesz?

Szerző: Bukovics Martin
2020.01.21. 11:06

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Menjen-e a Néppártból az RMDSZ is, ha megy a Fidesz?

Orbán Viktor a múlt héten belengette, hogy egy centiméterre volt attól a magyar kormányt elítélő, amúgy lényegtelen EP-beli állásfoglalás számos néppárti EP-képviselő általi megszavazása miatt, hogy kilépjen a jobbközép Európai Néppártból. A nagyobbik magyar kormánypárt tagsága eleve fel van ott függesztve, sorsukról a három bölcs dönt, úgy tudni, már február elején, hacsak ki nem lépnek addig Orbánék. 

A kolozsvári Transindex portál ezért feltette a kérdést a Fidesz romániai szövetségese, az erdélyi magyarság legnagyobb pártja, az RMDSZ prominenseinek: követnék-e a Fideszt, ha kilépnének a jobbközép pártcsaládból és annak európai parlamenti frakciójából?

A FIDESZ SAJÁTJAKÉNT HIVATKOZIK AZ RMDSZ KÉT MEP-JÉRE BRÜSSZELI HONLAPJÁN

Winkler Gyula, az RMDSZ egyik EP-képviselője szerint nagyon komoly témáról van szó, ezért ennek megtárgyalásának módja nem a sajtóbeli üzengetés. Az ilyenkor szokásos politikusi közhelyet is felidézte, miszerint a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk, igaz, más szavakkal. A kérdésre, miszerint a néppárti vagy az ECR-frakcióban ülne-e szívesebben, azt mondta, ez nem az ő döntése, hanem a pártjáé. Hegedűs Csilla, az erdélyi magyar párt szóvivője elmondta, ő még mindig reménykedik abban, hogy a Fidesz nem lép ki a Néppártból. „Számunkra a néppárti tagság fontos” – szögezte le.

Vass Levente alsóházi képviselő nem léptetné ki az RMDSZ-t a Néppártból, Turos Lóránd, a bukaresti szenátus RMDSZ-es tagja inkább arról beszélt, hogy a közös munkához nem kell ugyanazon frakcióban ülnie a két pártnak. Borbély László államtanácsos úgy látja, a Fidesz nehéz helyzetben van, a Néppárt ugyanis meghatározó erő. 

„Nem mindegy, hogy abban a frakcióban vagy-e, amely a legerősebb politikai alakulat az Európai Parlamentben: mert ez azt jelenti, hogy ott vagy a döntések közelében.”

Székely István ügyvezető elnök a kérdésre, hogy mit tenne, ha rajta múlna a maradás vagy a távozás, azt mondta: ő maradna.

Voltak azért olyan hangok is az erdélyi pártban, amelyek határozottan Budapestről, a Fidesztől várják az útmutatást. Az RMDSZ-en belüli Nemzeti Szabadelvű Platform vezetője, Dénes István azt mondta: szolidaritást kell vállalni a Fidesszel, így ha mennek a Néppártból, menniük kell nekik is. Szenátusi kollégája, Tánczos Barna szimpatikusnak tartja azt a fideszes tervet, miszerint legyen egy új „valódi kereszténydemokrata” frakció – elméletileg ide várnák Orbánék a lengyel kormánypártot és Matteo Salvini Legáját is, noha a lengyelek már megüzenték: nem kérnek az új frakcióból, jó nekik a sajátjuk – az EP-ben, mert sem a Néppártot, sem „Európát” már nem tartja elég keresztényinek. A kérdésre, miszerint akkor a székelyek-e a legkeresztényebb Európában, a politikus azt mondta:

„Ezt még fokozhatjuk is azzal, hogy mi leszünk az utolsók, akik leoltjuk a villanyt.”

Határozottan fogalmazott Molnár Endre, az RMDSZ Mehedinți megyei elnöke is, aki románul mondta bele a Transindex kamerájába, hogy ugyanazon az úton kell mennie a két pártnak, „mert végül is mi is magyarok vagyunk, még ha Romániában is élünk”.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek